Σήμερα: 21/08/2018
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_υψηλές_θερμοκρασίες_θα_αποξηράνουν_τα_εδάφη_και_θα_προκαλέσουν_πυρκαγιές.jpg

«Όλοι έχουμε συνηθίσει όλο και περισσότερο να αναφέρονται ακραίες καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή η καλοκαιρινή σειρά δραματικών καιρικών φαινομένων είναι σημαντική: όχι μόνο δείχνει τι μπορεί να κάνει η υπερθέρμανση, αλλά και το πιθανό πρόβλημα μεγάλης κλίμακας που κρύβει η διαταραχή των ανέμων του πλανήτη και των ωκεάνιων ρευμάτων», προειδοποιεί ο γερμανός καθηγητής Στεφάν Ράμστορφ (Stefan Rahmstorf), ειδικός σε θέματα Φυσικής των Ωκεανών και επικεφαλής για τα θέματα του Κλίματος στο Ινστιτούτου Πότσνταμ σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Politico.

Ειδικότερα, στο άρθρο του γερμανός καθηγητής αναφέρει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μόνο τους τελευταίους μήνες, παρατηρήσαμε υπερβολική ζέστη στη Δυτική Ευρώπη, τον Καναδά, την Αλάσκα, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, το Τέξας, την Ιαπωνία και την Αλγερία, οι οποίες έθεσαν ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την Αφρική.

Η Ελλάδα, η Σκανδιναβία, η Καλιφόρνια και η Σιβηρία υπέφεραν από ξηρασία και πυρκαγιές, ενώ η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ινδία χτυπήθηκαν με καταστροφικές πλημμύρες.

Ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερες ακραίες θερμοκρασίες και αυτό έχει επιβεβαιωθεί πλέον από την παγκόσμια ανάλυση δεδομένων. Βλέπουμε πέντε φορές περισσότερες μηνιαίες αναφορές για υψηλές θερμοκρασίες - όπως ο "πιο ζεστός Ιούλιος στην ιστορία στην Καλιφόρνια" .

Ως μέρος αυτού του μοντέλου, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες υψηλές θερμοκρασίες που θα αποξηράνουν τα εδάφη και θα προκαλέσουν περισσότερη ξηρασία και πυρκαγιές. Περιμένουμε επίσης να δούμε πιο ακραία φαινόμενα βροχής, δεδομένου ότι μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί στη συνέχεια να απελευθερώσει περισσότερη υγρασία. Μια συνολική αύξηση των βροχοπτώσεων έχει επίσης τεκμηριωθεί στα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών. Αλλά υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον που συμβαίνει και εδώ. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η δυναμική του καιρού αλλάζει.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην πατρίδα μου στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο - που διαθέτει έναν υψηλής ποιότητας μετεωρολογικό σταθμό με αδιάκοπα δεδομένα από το 1893, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος Απρίλιος από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις και ο Μάιος ήταν ο θερμότερος Μάιος. Αν και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν έθεσαν νέα ρεκόρ - αυτά καταγράφηκαν το 2003 και το 2006 - ήταν επίσης πολύ ζεστοί μήνες.

Βλέπουμε μια σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου στην ομαλή καμπύλη κλίματος από το 1980, παράλληλα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά δύο φορές πιο γρήγορα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των ηπειρωτικών περιοχών. Οι ωκεάνιες περιοχές ζεσταίνονται λιγότερο λόγω της αποθήκευσης και εξάτμισης της θερμότητας. Βλέπουμε επίσης ότι το 2018 καταγράφηκαν θερμοκρασίες κατά 4,3 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή των τελευταίων 30 ετών κατά τα οποία μετρήθηκαν τα δεδομένα και σχεδόν 2 βαθμούς πάνω από την ομαλότερη καμπύλη του κλίματος. Αυτό είναι μακράν η μεγαλύτερη απόκλιση σε σχέση με την καμπύλη του κλίματος. Τι συμβαίνει;

Ένας αφελής τρόπος για να εκτιμηθεί η συμβολή της κλιματικής αλλαγής στις υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν κάτι τέτοιο: Η εξομαλυνθείσα καμπύλη δείχνει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η διασπορά των γκρίζων ράβδων γύρω από αυτή την καμπύλη είναι οι τυχαίες μεταβολές του καιρού. Ως εκ τούτου, λίγο περισσότερο από το ήμισυ των 4,3 βαθμών θα οφείλονταν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τα υπόλοιπα σε καιρικές συνθήκες. Αυτό δεν είναι μια κακή πρώτη εκτίμηση, αλλά πιθανότατα υποτιμά τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο καιρός δεν είναι απλώς τυχαίος αλλά έχει ήδη μεταβληθεί από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι επί του παρόντος ένα από τα πιο καυτά θέματα στην έρευνα για το κλίμα. Η βασική ιδέα είναι ότι η ζώνη υψηλών ανέμων γύρω από το Βόρειο Ημισφαίριο που επηρεάζει σημαντικά τον καιρό μας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη - αλλάζει.

Αυτό το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα: Οι ερευνητές έδειξαν το 2015 ότι τα αέρια ρεύματα έχουν ουσιαστικά επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες . Η αιτία είναι πιθανώς η ισχυρή αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής, καθώς τα αέρια ρεύματα οδηγούνται από την αντίθεση θερμοκρασίας μεταξύ των τροπικών περιοχών και της Αρκτικής. Επειδή αυτή η διαφορά θερμοκρασίας γίνεται όλο και μικρότερη, τα αέρια ρεύματα εξασθενούν και γίνονται λιγότερο σταθερά.

Η ασθενέστερη κυκλοφορία των αερίων ρευμάτων το καλοκαίρι σημαίνει λιγότερες αλλαγές του καιρού. Αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του καιρού. Η κυκλοφορία ρευμάτων των ωκεανών μπορεί επίσης να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ιδίως στο Σύστημα του Gulf Stream.

Η πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλησιάζει πολύ γρήγορα και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για τις μελλοντικές γενιές. Η αλλαγή του κλίματος δεν σημαίνει μόνο ότι τα πάντα θερμαίνονται σταδιακά: Αλλάζει επίσης τις κυριότερες αέριες κυκλοφορίες της ατμόσφαιρας και τα ρεύματα των ωκεανών μας. Αυτό κάνει τον καιρό όλο και πιο περίεργο και απρόβλεπτο.

Η πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλησιάζει γρήγορα και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο δυσάρεστες εκπλήξεις τα επόμενα χρόνια και πρέπει να μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές για να αποφύγουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του κλιματικού μας συστήματος».

πηγη: newsbeast.gr

Ετικέτες

2015_oikonomia_enfia-ktimatagora.JPG

Προτού προλάβουν καλά-καλά να πληρώσουν τον εφετινό ΕΝΦΙΑ περισσότεροι από 6.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα τους επιβάλει να πληρώνουν κάθε μήνα και για 10 συνεχόμενους μήνες τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Και αυτό το σύστημα θα ισχύσει για όλα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε 10 μήνες αντί για 5 σήμερα και η αρχή να γίνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η εξόφληση τον Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι με το που θα πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του εφετινού ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο του 2019, αμέσως μετά θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με ημερομηνία εκκαθάρισης τον Φεβρουάριο και με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί μόλις σε 2 μήνες αφού έχουν πληρωθεί οι προηγούμενες δόσεις, δηλαδή τον Μάρτιο.

Ουσιαστικά οι πολίτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ βάσει της περιουσιακής κατάστασης της προηγούμενης χρονιάς, καθώς αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα που έχουν αναγράψει στο Ε9 μέσα στο έτος πληρωμής αυτή θα μεταφέρεται και θα εκκαθαρίζεται στο επόμενο έτος. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη εμβόλιμα μέσα στο έτος να γίνεται μια ενδιάμεση εκκαθάριση και να συμψηφίζονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τις δόσεις που θα απομένουν.

Με το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός να μοιράσει το βάρος καταβολής τού εν λόγω φόρου σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν ούτε στις 5 δόσεις που ισχύει σήμερα, και αφετέρου να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους και ειδικότερα του πρώτου εξαμήνου που θεωρείται και το πιο κρίσιμο διάστημα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις τόσο για τη συνέχεια του έτους όσο και για το επόμενο.

Για παράδειγμα, έστω ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ. Σήμερα, βάσει του νόμου που ισχύει ο φόρος αυτός θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ η κάθε μία. Με την αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ο ίδιος φόρος των 500 ευρώ θα πληρωθεί σε 10 δόσεις των 50 ευρώ.

Σχέδια και για τον φόρο εισοδήματος

Αντίστοιχη σκέψη υπάρχει και για τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκαταβάλλουν κάθε μήνα το ποσό του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν κάθε μήνα ως μισθό ή σύνταξη μέσω της παρακράτησης φόρου.

Μάλιστα, για την πλειοψηφία των παραπάνω φορολογουμένων όταν εκκαθαρίζεται η φορολογική δήλωσή τους προκύπτει μηδενικό αποτέλεσμα, καθώς ο φόρος που έχει παρακρατηθεί ταυτίζεται με αυτόν που αντιστοιχεί στα συνολικά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις. Μόνο αν πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων ή έχουν και κάποια άλλα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα ή από ενοίκια προκύπτει πρόσθετος φόρος.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αν καθιερωθεί ένα σύστημα να εισπράττεται μέσα στο επόμενο έτος σε πολλές δόσεις ο φόρος εισοδήματος και των αγροτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα του εισπρακτικού μηχανισμού και η αποπληρωμή των φόρων. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να πληρώνουν κάθε μήνα, από την αρχή κάθε χρόνου, προκαταβολικά τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το περασμένο έτος.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις προκαταβολές φόρων που πληρώνουν κάθε χρόνο αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αν δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει αυτό το σύστημα ή θα συμψηφίζονται τα ποσά όταν γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου. Και εδώ το πιθανότερο σενάριο είναι όταν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις 2019 για τα εισοδήματα του 2018 να γίνει συμψηφισμός και οι υπόλοιπες δόσεις να επανακαθοριστούν με βάση το νέο εισόδημα και τον νέο φόρο φυσικά.

Το σύστημα πληρωμής φόρων εισοδήματος και φόρων ακινήτων σε πολλές δόσεις θυμίζει την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που έχει καθιερωθεί και ισχύει και με την έγκριση των δανειστών.

Μέχρι 31 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2018 και προτού πάει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης 6.412.813 ιδιοκτήτες ακινήτων θα παραλάβουν τη «λυπητερή» της Εφορίας. Μάλιστα, για περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες θα προκύψει αύξηση. Αυτό διότι ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα προκύψει με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν μέσα στον Ιούνιο.

Ο φόρος βάσει νόμου υπολογίζεται βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και περιλαμβάνεται στα ηλεκτρονικά αρχεία της Εφορίας μέσω των δηλώσεων Ε9.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η ηλεκτρονική εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του συστήματος ΤΑΧΙSnet (www.aade.gr) για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 17 Αυγούστου και έως την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2018. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου. Ολες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Ο εφετινός λογαριασμός

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 6.412.813 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει ότι ο φόρος μένει αμετάβλητος για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων (62% επί του συνόλου).

Για 946.670 ιδιοκτήτες ακινήτων (το 15% του συνόλου) από την εκκαθάριση που τρέχει αναμένεται να προκύψει αύξηση ΕΝΦΙΑ ως εξής:

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 • 737.709 ιδιοκτήτες: Αύξηση έως 50 ευρώ.

 • 160.000 ιδιοκτήτες: Αύξηση 50 έως 200 ευρώ.

 • 48.961 ιδιοκτήτες: Αύξηση άνω των 200 ευρώ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ θα προκύψει για 1.470.962 ιδιοκτήτες ακινήτων (23% του συνόλου) έως εξής:

 • 893.032 ιδιοκτήτες: Μείωση έως 50 ευρώ (μ.ό. 12 ευρώ).

 • 351.090 ιδιοκτήτες: Μείωση 50 έως 100 ευρώ.

 • 213.483 ιδιοκτήτες: Μείωση από 100 έως 150 ευρώ.

 • 13.357 ιδιοκτήτες: Μείωση άνω των 500 ευρώ.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Αντίστοιχα στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα προκύψει:

 • Αύξηση ΕΝΦΙΑ από 50 ευρώ και άνω για το 9% των επιχειρήσεων.

 • Αύξηση ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ για το 5% των επιχειρήσεων.

 • Αμετάβλητος ΕΝΦΙΑ για 1 στις 4 επιχειρήσεις (25% του συνόλου).

 • Μείωση ΕΝΦΙΑ για 6 στις 10 επιχειρήσεις (61% του συνόλου)

πηγη: ergasianet.gr

Ετικέτες

_ατιμίας_-_στη_μνήμη_των_νεκρών_του_μπλόκου_της_Κοκκινιάς_του_Δημήτρη_Σταμπουλίδη.jpg

του Δημήτρη Σταμπουλίδη

Καλοκαίρι μόνη η γριά.

Είναι και αυτά τα ξύλινα παράθυρα με τις γρίλιες, που δεν κρατάνε ούτε ζέστη ούτε κρύο. Κρατάνε όμως τις μνήμες. Πόσα χρόνια της έλεγε ο γιος της να τα αλλάξει. Δεν το έδωσε αντιπαροχή η γριά το σπίτι. Μεγάλωσε παιδιά, τον ένα τον σπούδασε. Δούλεψε, δούλεψε... Το μόνο που θυμάται από τον εαυτό της είναι πως δούλευε. Δούλευε να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της.

Δεν ήθελε να πουλήσει το σπίτι ούτε το μισό οικόπεδο. Οι συγγενείς ακόμα τη βρίζουν. Ο κατασκευαστής ήθελε και τα τρία μικρά οικόπεδα -τα προσφυγικά- για να ανεβάσει μια μεγάλη πολυκατοικία κι έτσι να πάρουν μεγαλύτερα διαμερίσματα οι πρώην ιδιοκτήτες από την αντιπαροχή.

«Όχι δεν το δίνω δεν το πουλάω! Εδώ είναι η μνήμη μου, η ζωή μου».

Μουλάρι η γριά αμετάπειστη και αμετανόητη. Ο μικρός της γιος με τη μηχανή σκοτώθηκε στα 17 χρόνια του και μετά από λίγους μήνες και ο άντρας της. Έτσι ράκος όπως ήταν, δούλευε ηλεκτροσυγκολλητής στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ένας σπινθήρας και... τέσσερις νεκροί. Ανθρώπινο λάθος -είπαν- και αποζημίωση μηδέν. Εκεί στη αρχές του ‘80.

Μόνη μεγάλωσε παιδιά, μόνη. Καλοκαίρι ξανά, μόνη η 85χρονη γριά. Χθες τη νύχτα όπως και κάθε ξημέρωμα 17ης Αυγούστου δεν κοιμάται. Μόνο ανάβει το καντήλι ανοίγει τα παραθυρόφυλλα και όλη τη νύχτα ψιθυρίζει:

Ελάτε, κοπιάστε. Σκουπίστε τα μαχαίρια και βάλτε τα στα θηκάρια, όπως και τα όπλα σας. Εσείς μπείτε μέσα να σας τρατάρουμε. Όμως δεν έχουμε ψυχές, τις πήρατε τότε... το 1944. Ο πατέρας μου, τα αδέλφια μου, τα αγόρια που παίζαμε, όλους τους πήρατε... Όμως μπείτε μόνο εσείς μέσα. Τους άλλους με τις κουκούλες που μιλάνε ελληνικά τους φοβάμαι. Φοβάμαι πώς αν δείξουν τα πρόσωπα τους, θα αντικρίσω τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Τη Χίμαιρα τη Μέδουσα το Μινώταυρο, ίσως και τον ίδιο το σατανά. Περάστε εσείς μόνο...

Αυτό το ξημέρωμα η γριά μιλάει με τους νεκρούς της, μιλάει με την εφηβεία της που τη σκότωσαν κι αυτή, μιλάει με τους φονιάδες. Όμως με τίποτα δεν μιλάει με τα ανθρωποειδή που δεν έδειξαν ποτέ το πρόσωπο τους.

Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που δεν πούλησε το σπιτάκι και το μισό οικόπεδο.

Μετά από μερικά χρόνια του δεύτερου κακού που τη βρήκε, δεν τα έβγαζε οικονομικά καθόλου. Τότε εμφανίστηκε ο κύριος Ανέστης. Ήταν λίγα χρόνια μεγαλύτερος της και τον θυμάται σαν τώρα, να παρελαύνει με τη νεολαία του Μεταξά. Όπως και θυμάται τη φωνή του πατέρα του. Ναι! Αυτή τη φωνή είχε πάντα μέσα της:

«Αυτόν εκεί δεξιά και εκείνον πίσω με τη τραγιάσκα»... και έπειτα να μεταφράζει στα Γερμανικά.

Ακόμα και τις δυο φορές που γέννησε δύσκολα, για να αντέξει το πόνο, έφερνε στο μυαλό της αυτή τη φωνή. (Αυτόν εκεί δεξιά κι εκείνον πίσω με τη τραγιάσκα). Έτσι έσφιγγε τα δόντια και άντεχε τους πόνους.

Ο κύριος Ανέστης είχε κάνει πολλά χρήματα. Είχε χτίσει πολυκατοικίες στου Ρέντη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Αιγάλεω. Ο κύριος Ανέστης με τον πατέρα ευεργέτη. Σε πολλές εκκλησίες υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με δωρεές και από κάτω το όνομα του. Δίχως κουκούλα. Την έβγαλε και σκέπασε με αυτή μάλλον το Ρωμαίο που λόγχισε το Χριστό στο σταυρό.

Ένα πρωί λοιπόν εκεί που ήταν έτοιμη η γιαγιά να συμφωνήσει να πουλήσει, βλέπει μπροστά της το κύριο Ανέστη. Ο κακός χαμός έγινε. Θύμωσε ο γιος της θύμωσαν τα ανίψια της.
«Δεν θέλω να ξεχάσω, μας πήραν τις ζωές, να μας πάρουν και τα σπίτια; Δώδεκα χρονών ήμουν.. Δώδεκα χρονών και πέθανα.
Μάζεψαν λέει τους κομμουνιστές.. ξέρεις κάτι γιε μου; μια αγράμματη γυναίκα είμαι δεν έχω διαβάσει τίποτα, ούτε Μαρξ, ούτε τους άλλους που δεν ξέρω πως τους λέτε. Όμως εμένα η ανάγκη με έκανε κομμουνίστρια. Για να ψάχνουν κομμουνιστές αυτοί που μας πέθαιναν στη πείνα, αυτοί που μετά γέμισαν με χρυσό πάνω στα πτώματα, τότε, …ναι. Κάτι καλό συμβαίνει με αυτούς σκέφτηκα. Όταν το τέρας σε φοβάται εσύ είσαι ο Αι Γιώργης.

Δεν πουλάω και να πεθάνω τώρα αυτή τη στιγμή.
Η πατρίδα, η χώρα αγόρι μου έδωσε πολύ αίμα. Αυτό το αίμα κάποιοι το έκαναν χρυσάφι. Αυτή η παράγκα είναι το παράσημο του παππού σου και των θείων σου. Αυτοί οι μαχαλάδες μετά από τόσες δεκαετίες είναι η τιμωρία σε αυτούς που αντιστάθηκαν. Έρχεται τώρα ο Ανέστης και ο κάθε Ανέστης μετά το αίμα μας, να πάρει και τον ιδρώτα όσων μείναμε. Δεν αναρωτιέστε πως ενώ είχαμε την ίδια ζωή, την ίδια αφετηρία, πως αυτοί έκαναν πλούτη;

Να χέσω και την ιστορία που διαβάζετε. Δεν πουλάω και όχι μόνο σε αυτόν. Δεν πουλάω επειδή δεν ξεπουλάω, επειδή αυτό το χαμόσπιτο είναι η μνήμη μου και θα έπρεπε να είναι και η δική σας».

Η γριά σήμερα τα θυμήθηκε όλα αυτά. Η γριά που δεν ήξερε γράμματα, που πάει στην εκκλησία, που δεν είπε με όσα κακά ήρθαν στη ζωή της «Γιατί θεέ μου» επειδή ήξερε το γιατί...

Ήξερε το γιατί, την αιτία των πραγμάτων και δεν ήθελε να ξεχάσει, όπως ξέχασαν τα παιδιά, τα εγγόνια και όπως θα ξεχάσουν δισέγγονα.

Ξημερώνει 17η Αυγούστου. Κοιτάζει από τις γρίλιες.

Κάποτε είχε ακούσει πως η ιστορία μένει πίσω, η ζωή προχωρά και οι μνήμες σβήνουν.
Όμως αυτό που τη τρομάζει είναι πως δεκαετίες τώρα η ιστορία κόβει βόλτες έξω στα σοκάκια, έτοιμη να το ξανακάνει.

Υ.Γ Μια φανταστική ιστορία, μιας καθόλου φανταστικής κρυμμένης πραγματικότητας.

πηγη: kommon.gr

Ετικέτες

anergi1-300x188.jpg

Η ανεργία δεν πέφτει με τα παραμύθια της Αχτσιόγλου αλλά με αγώνες ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής που εκπροσωπεί

Γραφείο Τύπου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Ερμηνεύοντας κατά πώς τη βόλευε τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου ισχυρίστηκε ότι η αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης μειώνει την ανεργία.

Στην πραγματικότητα βέβαια η μείωση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται σε διεθνείς τάσεις στην εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, που και κατά κύριο λόγο οφείλονται στην έκρηξη της προσωρινής και επισφαλούς εργασίας σε βάρος της σταθερής απασχόλησης σε όλη την ΕΕ, αλλά και στη ριζική μείωση των αποδοχών για όλους.

Αν κάπου ξεχωρίζει η Ελλάδα είναι ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και ότι σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά που εμφανίζουν την ανεργία μειωμένη οφείλονται στη μετανάστευση, κυρίως των νέων, στους οποίους η ανεργία βρίσκεται σε ποσοστό της τάξης του 50%.

Ήρθαν μάλιστα στη συνέχεια τα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη για επιβεβαιώσουν ότι η προπαγάνδα της Ε. Αχτσιόγλου βρίσκεται στον αέρα, καθώς τον Ιούλη του 2018 η ανεργία είναι αυξημένη σε σχέση με τον περσινό και αυτό γιατί απολύθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι και προσωρινά εργαζόμενοι.

Πέρα από το γεγονός ότι χάνονται θέσεις σταθερής εργασίας και οι νέες θέσεις είναι προσωρινές, καταδεικνύεται ότι σε μεγάλο βαθμό είναι του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των 511 μικτά για τους νέους κάτω των 25. Για τους οποίους η Ε. Αχτσιόλγου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προβλέπει τέλος μνημονίου μετά τις 21 Αυγούστου, αλλά παραμονή στην «υποκατώτατη ζωή».

Προπαγανδιστικό παραμύθι επίσης είναι ο ισχυρισμός της υπουργού ότι έχουμε μπροστά μας το αποτέλεσμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση Τσίπρα το μόνο που έκανε είναι να αφήσει το μνημονιακό αυτόματο πιλότο καταβύθισης της εργασίας να απλώσει τις μαύρες συνέπειές του για τους εργαζόμενους:

απλήρωτη και μαύρη εργασία, ελαστική και προσωρινή απασχόληση, μαθητεία και υποκατώτατος μισθός για τη νεολαία, μετανάστευση…

Δεν ξεχνά κανείς επίσης ότι ψήφισε τον αντιαπεργιακό νόμο σε βάρος των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ η περίφημη επαναφορά των συμβάσεων απλά δεν προβλέπεται να αφορά το βασικό μισθό και την κατάργηση του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Μείωση της ανεργίας με σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς αποδοχές θα φέρουν οι ενωτικοί μαχητικοί αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στην πολιτική που εκπροσωπεί η Αχτσιόγλου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις πλάτες του πολιτικού σκηνικού που στηρίζει την εργοδοσία, «μένουμε Ευρώπη» και φασίστες.

Αγώνες για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, διαγραφή του χρέους και έξοδο από ευρώ-ΕΕ. Με ταξική ανασυγκρότηση και τα πρωτοβάθμια σωματεία στην πρώτη γραμμή, σε ρήξη με την «αντικοινωνική συμμαχία» ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-εργοδοτών.

Με αγώνες που θα παλέψουν για:

• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και κατάργηση του αντιαπεργιακού πλαισίου. Πλήρη συνδικαλιστική ελευθερία και δικαιώματα. Όχι στον κρατικό καθορισμό του βασικού μισθού με βάση το Σύμφωνο για το ευρώ και τις μνημονιακές ρυθμίσεις.

• Ριζική αύξηση του βασικού μισθού και του συνόλου των αποδοχών, συντάξεων και επιδόματος ανεργίας, με χορήγησή του για όσο διαρκή η ανεργία. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Αμοιβή της μειωμένης απασχόλησης με αναλογική προσαύξηση για να μην υπάρχει μισθός πείνας.

• Μείωση του χρόνου εργασίας και του ορίου συνταξιοδότησης για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δουλέψει η νεολαία.

• Μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών και κοινωνικών αναγκών στο δημόσιο. Να μείνουν στη δουλειά οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Άμεση κρατικοποίηση ΔΕΚΟ, οργανισμών και ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (μεταφορές, λιμάνια κλπ), εταιριών που χρεοκοπούν και μαζικές προσλήψεις ώστε να γίνουν λειτουργικές καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες.

• Όχι στις απολύσεις και τις «εθελούσιες εξόδους».

• Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας και μαθητείας. Όχι στη μαύρη, ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους

πηγη: pandiera.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή