Σήμερα: 13/12/2018
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

nteibint-lipton.jpg

Το καμπανάκι του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία χτυπάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκφράζει ανησυχία για το εάν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη καταιγίδα. 

Χαρακτηριστικές είναι οι ανησυχητικές επισημάνσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του οργανισμού, Ντέιβιντ Λίπτον, σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο, που οργάνωσε το Bloomberg.

“Όπως και πολλοί από εσάς βλέπω σύννεφα καταιγίδας να πυκνώνουν και φοβάμαι ότι η δουλειά που έγινε προ κρίσεως για την αποτροπή της είναι ανεπαρκής“, είπε, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα ενδέχεται να αφήσουν τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής υπό πίεση και να τους οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα ύδατα.

“Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα καταλήξουν να αναζητούν ολοένα και περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα. Αλλά με την αποτελεσματικότητά τους να είναι αβέβαιη, οφειλουμε να ανησυχούμε”, τόνισε ο Λίπτον, ενώ πρόσθεσε πως τα περιθώρια ελιγμών και για αρκετές κυβερνήσεις είναι πολύ πιο στενά από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος, όπως είπε, είναι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑκαι την Κίνα.Προειδοποίησε δε πως εάν ενεργοποιηθούν όλοι οι δασμοί για τους οποίους έχουν απειλήσει οι δύο πλευρές, μπορούν να χαθούν έως και 0,75 μονάδες από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών και οι ειδικοί σε δημοσκόπηση του Reuters ανεβάζουν τις πιθανότητες να παγιδευθεί σε ύφεση το 2019 στο 20% από 15% τον Αύγουστο. Εάν μάλιστα δούμε τις προοπτικές σε ορίζοντα διετίας, τότε οι πιθανότητες για ύφεση έως τα τέλη του 2020 φτάνουν στο 40%.  Η γερμανική οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά από το 2015.

Πλήθος τα προβλήματα και για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Ιαπωνία. Το τρίτο τρίμηνο του έτους βίωσε τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

Ετικέτες

_Brexit_στη_Βουλή_λαός_και_Αριστερά_στο_περιθώριο.jpg

Νίκος Καπιτσίνης

Γράμμα από Βρετανία

Σήμερα Τετάρτη κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στο βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η πρωθυπουργός Μέι. Στο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων, η ύπαρξη ή όχι σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου (τέλος 2020), το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να παραμείνει μέλος της τελωνειακής ένωσης για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να βρεθεί λύση για το εμπόριο ανάμεσα σε Ιρλανδία και Β. Ιρλανδία.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας, όμως, έφερε αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού για να τερματιστεί το παραπάνω καθεστώς θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες, κάτι που για πολλούς στη βρετανική πλευρά ισοδυναμεί με ομηρία. Έτσι, υπήρξαν παραιτήσεις υπουργών, αλλά και συλλογή υπογραφών από βουλευτές των Τόρις για πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι. Τελικά συμπληρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών από ισάριθμους Συντηρητικούς βουλευτές προς την εσωκομματική Επιτροπή και η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας από το κόμα της. Η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην ηγέτιδα του κόμματος αναμένεται πραγματοποιηθεί απόψε,Τετάρτη μεταξύ 6 και 8 το βράδυ τοπική ώρα. Απαιτούνται 159 ψήφοι για να χάσει ή να κερδίσει η Τ. Μέι, δηλαδή το 50% συν μία ψήφος του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας των 316.

Στις πρώτες μέρες της συζήτησης στη Βουλή, η Μέι ηττήθηκε σε δύο ψηφοφορίες. Πρώτον, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δημοσιεύσει τα νομικά στοιχεία της διαβούλευσης και δεύτερον, το κοινοβούλιο απέκτησε δικαίωμα για να φέρει ένα δικό του σχέδιο για το Brexit αν δεν περάσει η παρούσα πρόταση, κάτι που αναιρεί το επιχείρημα της Μέι «ψηφίστε τη συμφωνία μου ή δε θα υπάρξει συμφωνία». Επίσης, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΕ εισηγήθηκε το Λονδίνο να έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει μονομερώς το άρθρο 50 και τη διαδικασία εξόδου – κάτι που συνετέλεσε ώστε η JP Morgan να αυξήσει την πιθανότητα να μην υπάρξει Brexit από το 20% στο 40%.

Όσο για το εργατικό κίνημα; Από τη μία, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα σωματεία (Unite) ισχυρίστηκε πως το δεύτερο δημοψήφισμα που στηρίζουν πολλοί Εργατικοί θα ήταν προδοσία για τους εργαζομένους. Από την άλλη τόσο το κίνημα όσο και η Αριστερά αρνούνται ή αδυνατούν να διεκδικήσουν ένα εργατικό Brexit – την ίδια ώρα που ο πρώην ηγέτης του φασιστικού EDL, Τόμι Ρόμπινσον, διοργάνωνε διαδήλωση στις 9 Δεκέμβρη απαιτώντας ένα ακροδεξιό Brexit…

ΠΗΓΗ: prin.gr

 

Ετικέτες

201812120837406166-640x427.jpg

Οι παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν έως και 10,4% το 2018, αγγίζοντας σε αξία τα $19,6 τρις, όπως προκύπτει από στοιχεία του 2018 UNCTAD Handbook of Statistics.

Αύξηση κατά 10% είχε σημειωθεί και το 2017 στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με την UNCTAD η αύξηση του εμπορίου το 2017 και το 2018 οφείλεται στην άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ (+3,1%), σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων (+17,7%), ειδικά του πετρελαίου (+26,1%) και των σιδηρομεταλλευμάτων (+12,2%).

Ανοδική πορεία σημείωσε επίσης και το θαλάσσιο εμπόριο, καθώς υπολογίζεται ότι αυξήθηκε εντός του 2018, κατά τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ότι το 2017.

Το Handbook Statistics 2018 της UNCTAD υπογραμμίζει επιπλέον ότι καταγράφεται μείωση της ψαλίδας στις εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών και ότι οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου συμβάλουν σημαντικά στο δια θαλάσσης παγκόσμιο εμπόριο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ - naftikachronika.gr

Ετικέτες

720_602297_550006dd13-9d9478845547ebd1.jpg

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ως προς την επιμήκυνση της ζωής μας. Όμως, μία νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας ότι η καθιστική ζωή είναι κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία μας από ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν 122.007 ασθενείς για 23 χρόνια προκειμένου να δουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σ' ένα τεστ κοπώσεως και οι ερευνητές, ανάλογα με την ποιότητα της ζωής τους, κατέγραφαν τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής κατάστασης.

«Το να μην μπορείς να αντέξεις σ' ένα διάδρομο γυμναστικής ή σ' ένα τεστ κοπώσεως, αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από το να είναι κανείς διαβητικός, ή καπνιστής», δήλωσε στο CNN o καρδιολόγος και επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην κλινική Κλέβελαντ, Dr. Wael Jaber, χαρακτηρίζοντας ''εξαιρετικά'' τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Dr. Jaber τόνισε ότι η ενημέρωση των ανθρώπων για τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από την καθιστική ζωή, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη άσκησης πρέπει να θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την υπέρταση, τον διαβήτη ή το κάπνισμα - αν όχι περισσότερο από όλα αυτά».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open.

 

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης είναι οι πιο "ακριβές" ασθένειες στις ΗΠΑ, οι οποίες δαπανούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη θεραπεία των ασθενειών και των επιπλοκών τους», τονίζει ο ιατρός Dr. Jordan Metzl.

«Αντί να πληρώνουμε τεράστια ποσά για τη θεραπεία ασθενειών, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ασκούνται καθημερινά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Metzl.

Πηγή: CNN - enikos.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή