Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 07:10

Επικοινώνησαν οι απαγωγείς. Είναι καλά ο 20χρονος ναυτικός

Γράφτηκε από

0d82cbd7471707fc0800f495a536a6fb_L.jpg

"Οι απαγωγείς έχουν επικοινωνήσει με την εταιρεία και την οικογένεια του 20χρονου ναυτικού. Είναι καλά στην υγεία του", είπε σήμερα στο περιθώριο συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μετά από αρκετό διάστημα από την ημέρα της πειρατείας, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την εταιρεία, χωρίς όμως μέχρι αυτή την ώρα να δηλώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με τα λύτρα που ζητούν για την απελευθέρωση των 4 ναυτικών του ΕΛΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

"Το Υπουργείο κι εγώ προσωπικά είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την εταιρεία και θα κάνουμε ότι πρέπει για να έχει αίσιο τέλος η ταλαιπωρία του έλληνα ναυτικού", συμπλήρωσε ο Γ. Πλακιωτάκης.

 

Το ρεσάλτο έγινε ενώ το πλοίο είχε ρίξει άγκυρα έξω από το λιμάνι και περίμενε τη σειρά του για να πιάσει ντόκο. Όπως επισημαίνουν οι γνώστες το γεγονός ότι δεν ταξίδευε το πλοίο διευκόλυνε του πειρατές να «χτυπήσουν» αφού έχουν πολλούς τρόπους προσέγγισης. «Το θέμα είναι να μην σου ανέβουν στο πλοίο. Αν το πετύχουν τότε δύσκολα τους αντιμετωπίζεις» λένε  οι ειδικοί. Και φάνηκε αφού τραυματίστηκε ένας από τους ένοπλους φρουρούς που ήταν στο πλοίο.
 
Επίσης υπάρχουν δικηγορικές εταιρείες εξειδικευμένες σε τέτοιες υποθέσεις που εκπροσωπούν τους πειρατές ώστε να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά κατά περίπτωση.
 
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, στη Γουινέα πιάστηκαν όμηροι το 86% των ναυτικών που έπεσαν παγκοσμίως θύματα απαγωγής.
 
Το 2018 και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας σημειώθηκαν 41 απαγωγές ναυτικών. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι.
 
Στα νερά στον Κόλπο της Γουινέας, και ιδιαίτερα στην περιοχή που εκβάλει ο Νίγηρας, οι συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με αποτέλεσμα το εμπόριο στη δυτική Αφρική να πλήττεται και παράλληλα η λειτουργία των λιμανιών.
ΠΗΓΗ: portcity.gr