Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 10:43

Η ψηφοφορία των πληρωμάτων κατά τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη 2019

Γράφτηκε από τον

ekloges.jpg

Από το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΝΑΝΠ ανακοινώθηκαν τα παρακάτω σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων Ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία τα οποία ναυλοχούν κατά την ημέρα της ψηφοφρίας σε ελληνικά λιμάνια κατά τις Βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

ΦΕΚ Β 2328/14-6-2019

Ι. α) Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012, Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς του κατά την ημέρα της ψηφοφορίας να βρίσκεται σε λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, στο δήμο του λιμένα που θα βρίσκεται το πλοίο στο οποίο υπηρετούν, με ονομαστικές καταστάσεις, που μετά την επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου, έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων (άρθρο 27 παρ. 6 π.δ. 26/2012).

β) Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πιο πάνω εκλογείς, με την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, απαιτείται :

1) Να είναι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, απογεγραμμένοι ναυτικοί, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου και να υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 3 του π.δ. 26/2012, όπως ισχύει.

2) Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας.

3) Να μην έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 26/2012.

4) Να προβλέπεται ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν θα βρίσκεται, με βάση τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κίνησής του κατά την ημέρα της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

γ) Οι ονομαστικές καταστάσεις των εκλογέων αυτών, οι οποίες θα περιέχουν όλα τα στοιχεία που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 και όπου συντρέχει περίπτωση, ανάλογα, στοιχεία αυτών (όπως π.χ. για το βαθμό και την ειδικότητα με την οποία κάθε εκλογέας ναυτικός υπηρετεί στο πλοίο) και στις οποίες θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο δήμος όπου αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, συντάσσονται και υπογράφονται από τον Πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν, ο οποίος βεβαιώνει πάνω σε αυτές, ότι οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, ανήκουν στη δύναμη του πληρώματος του πλοίου. Οι καταστάσεις θεωρούνται για το γνήσιο της υπογραφής και το αληθές του περιεχομένου τους από τον Προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου όπου ναυλοχεί το πλοίο.

δ) Οι καταστάσεις αυτές, έντυπα των οποίων οι Πλοίαρχοι εγκαίρως πρέπει να προμηθευτούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφερειακές ενότητες), συντάσσονται σε πέντε (5) αντίτυπα. Τα τέσσερα (4) αντίτυπα, διαβιβάζονται – παραδίδονται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 3 του π.δ. 26/2012, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας στην οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι παραπάνω εκλογείς και το ένα (1) αντίτυπο στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να εκτιμήσει τις αντίστοιχες ανάγκες κατά τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά.

ε) Οι επικυρωμένες από το Πρωτοδικείο καταστάσεις, που αποτελούν πλέον ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αποστέλλονται αμέσως στην αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα, η οποία μεριμνά για την προώθηση τους στα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν οι εκλογείς αυτοί. στ) Οι Πλοίαρχοι των πλοίων που θα καταθέσουν καταστάσεις στα οικεία πρωτοδικεία για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την παραλαβή αντιγράφου θεωρημένης καταστάσεως από το οικείο Πρωτοδικείο. Ακόμη θα πρέπει να απευθυνθούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία θα έχουν διαβιβάσει αντίγραφο καταστάσεων, προκειμένου να παραλάβουν καταστάσεις κατανομής των ναυτικών στα εκλογικά τμήματα, στα οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ζ) Οι ναυτικοί που σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, παραδίδουν στον Πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο, τρεις (3), τουλάχιστον, πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της ψηφοφορίας,. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

η) Οι αστυνομικές ταυτότητες και τα διαβατήρια φυλάσσονται με μέριμνα και ευθύνη του Πλοιάρχου σε ασφαλές μέρος και δεν παραδίδονται στους ενδιαφερόμενους ναυτικούς παρά μόνο την επομένη των εκλογών.

ΙΙ. α) Οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία, τα οποία κατά την ημέρα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι δήμου, διαφορετικού από αυτόν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα του δήμου του λιμένος που βρίσκονται, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 82 παρ.8 του π.δ. 26/2012 και σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση αυτή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων αποτελεί η εγγραφή αυτών των Ελλήνων ναυτικών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 και η αδυναμία για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας ή άλλο έκτακτο λόγο (όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβη πλοίου, εγκεκριμένη τροποποίηση δρομολογίου, ειδικές επικρατούσες συνθήκες λιμένα κλπ), να ψηφίσουν στον τόπο που έχει ορισθεί με τους παραπάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

β) Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 82 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 : «Έλληνες ναυτικοί» νοούνται οι απογεγραμμένοι Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικοί, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου, εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας, που δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 26/2012. Με τον όρο «υπηρετούν» νοούνται οι ανήκοντες στο πλήρωμα πλοίου, το οποίο κατά την ημέρα που προβλέπεται στο άρθρο Ι, παράγραφος β) αριθμός 1) ανωτέρω, φέρει Ελληνική σημαία.

γ) Η ψηφοφορία γίνεται με ονομαστική κατάσταση, που συντάσσεται και υπογράφεται από τον Πλοίαρχο του πλοίου στο οποίο υπηρετούν οι ναυτικοί, ο οποίος βεβαιώνει υπεύθυνα πάνω σ’ αυτήν ότι αυτοί που περιλαμβάνονται στην κατάσταση, ανήκουν στο πλήρωμα του πλοίου και είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012. Η κατάσταση αυτή, για κάθε εκλογέα ναυτικό, πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία :

1. Το ονοματεπώνυμο του ναυτικού.

2. Το όνομα πατέρα και μητέρας.

3. Το ονοματεπώνυμο του συζύγου, αν πρόκειται για έγγαμες γυναίκες.

4. Το έτος γέννησης.

5. Τον αριθμό ναυτικού φυλλαδίου (Μ.Ε.Θ.)

6. Το βαθμό ή την ειδικότητα, με την οποία υπηρετεί στο πλοίο.

7. Το όνομα του πλοίου, τον αριθμό και το λιμάνι νηολογίου του.

Στην κατάσταση γίνεται μνεία ότι αυτή εκδίδεται, για την ψηφοφορία κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 8 του π.δ. 26/2012.

δ) Την ονομαστική κατάσταση μαζί με το αντίγραφο που αναφέρεται στο πιο πάνω σημείο Ι (στ) προσκομίζει κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ο Πλοίαρχος στον Προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου όπου ναυλοχεί το πλοίο, προκειμένου να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής του και το αληθές του περιεχομένου της. Στη συνέχεια η ονομαστική κατάσταση παραδίδεται απευθείας στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του οικείου εκλογικού τμήματος από τον Πλοίαρχο ή αξιωματικό του πλοίου.

ε) Προκειμένου να προβεί στη θεώρηση της ονομαστικής κατάστασης ο Προϊστάμενος της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής λαμβάνει υπόψη : 1. Το ναυτολόγιο του πλοίου 2. Το ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου 3. Τα διαλαμβανόμενα στο πιο κάτω σημείο ΙΙ (η) της παρούσης.

στ) Κατά τη θεώρηση των ονομαστικών καταστάσεων καταχωρείται από τον Προϊστάμενο της Λιμενικής, Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής, εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου ότι θεωρήθηκαν καταστάσεις σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ. 8 του π.δ. 26/2012, με μνεία του Πρωτοδικείου που θεώρησε τους αρχικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του συγκεκριμένου πλοίου.

ζ) Πριν από την θεώρηση, ο Προϊστάμενος της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής, θα ελέγχει από το ημερολόγιο γεφύρας του πλοίου αν έχει γίνει θεώρηση άλλης καταστάσεως σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία από άλλη αρμόδια Αρχή.

η) Επίσης, ο Προϊστάμενος της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής, πριν από τη θεώρηση, θα ζητά από τον Πλοίαρχο να του επιδείξει το θεωρημένο από το οικείο Πρωτοδικείο αντίγραφο ειδικού εκλογικού καταλόγου του πλοίου, προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι αναφερόμενοι στις υπό θεώρηση ονομαστικές καταστάσεις του άρθρου 82 παρ. 8 του π.δ. 26/2012, περιλαμβάνονται και στον αρχικά συνταχθέντα ειδικό εκλογικό κατάλογο. Για το λόγο αυτό οι Πλοίαρχοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη παραλαβή θεωρημένου από το οικείο Πρωτοδικείο αντιγράφου ειδικού εκλογικού καταλόγου.

θ) Ο εκλογέας ναυτικός ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα με το ελληνικό ναυτικό του φυλλάδιο, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 82 του π.δ. 26/2012.

ι) Επισημαίνεται ότι, οι διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 82 του π.δ. 26/2012 έχουν εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που το πλήρωμα του πλοίου είναι εγγεγραμμένο στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της ιδίας πιο πάνω νομοθεσίας και για λόγους ανωτέρας βίας ή άλλο έκτακτο λόγο (όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβη πλοίου, εγκεκριμένη τροποποίηση δρομολογίου, ειδικές επικρατούσες συνθήκες λιμένα κλπ),

δεν είναι δυνατή η ψηφοφορία του πληρώματος στον τόπο που έχει ορισθεί με τους παραπάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΙΙΙ. α) Αυτονόητο είναι ότι στους Έλληνες ναυτικούς παρέχεται η δυνατότητα ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, εφ’ όσον δηλώσουν την πρόθεσή τους στον Πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν, ο οποίος θα κρίνει για τη χορήγηση ή όχι σχετικής άδειας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του πλοίου. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση του Πλοιάρχου ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

β) Με σκοπό την παροχή δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων ναυτικών – μελών πληρώματος πλοίων, που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους συστήνεται στους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, να χορηγήσουν, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών του πλοίου κατά την ημέρα ψηφοφορίας, άδεια απουσίας, που να καλύπτει τον απολύτως απαραίτητο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν. Αυτονόητο είναι ότι στους ναυτικούς – μέλη πληρώματος πλοίων που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγρ. 7 του π.δ. 26/2012 θα πρέπει να χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

ΙV. Μέλη πληρώματος πλοίων που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις ως άνω εκλογές (λόγω π.χ. υπηρεσιακών αναγκών πλοίων), θα πρέπει να εφοδιασθούν με σχετική βεβαίωση του Πλοιάρχου, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη ασκήσεως του εκλογικού τους δικαιώματος.

V. Ναυτικοί που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και απολύθηκαν ή πρόκειται να απολυθούν πριν από την ημερομηνία διενέργειας των σχετικών εκλογών, δεν μπορούν να ψηφίσουν με τους εκλογείς του πλοίου από το οποίο απολύθηκαν και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου έχουν περιληφθεί. Οι εκλογείς αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Για το σκοπό αυτό ο Πλοίαρχος του πλοίου από το οποίο απολύθηκαν πρέπει να τους παραδώσει την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο. Παράλληλα, την ημέρα των εκλογών, με φροντίδα του πλοιάρχου, πρέπει να ενημερωθούν σχετικά οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων στα οποία εντάχθηκαν για να ψηφίσουν οι εκλογείς αυτοί, βάσει της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, καθώς και το αρμόδιο Πρωτοδικείο. Στο σχετικό έγγραφό του, ο πλοίαρχος πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του πλοίου και του ναυτικού καθώς και την ημερομηνία απόλυσής του.

Με την παρούσα η αριθμ.15297/15-4-2014 όμοια καταργείται και παύει να ισχύει.

Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή