Σήμερα: 12/12/2018
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 06:19

BP: Βρώμικη συναλλαγή με Μεξικό για ρύπανση των ακτών του

Γράφτηκε από

mexico-oil-burn_1677463i.jpg

Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP πλήρωσε τη μεξικανική κυβέρνηση μόλις 25,5 εκατομμύρια δολάρια, για να απαλλάξει την εταιρεία από κάθε ευθύνη για τη ρύπανση των μεξικανικών υδάτων, μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ναθάνιελ Τζάνογουιτς της BuzzFeed News μετά από διετή έρευνα.

Η πληρωμή είναι σχετικά μικρή, δεδομένου ότι η διαρροή κόστισε στη BP συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέβαλε επίσης πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε αλιείς και επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανένα μέρος από την πληρωμή ύψους 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων δεν προορίζεται για πολίτες του Μεξικού,αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η πληρωμή ήταν μέρος ενός εμπιστευτικού διακανονισμού για την αποφυγή δίκης για την καταστροφή, κατά την οποία μια εξέδρα πετρελαίου εξερράγη και σκότωσε έντεκα εργαζόμενους, απελευθερώνοντας τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της αμερικανικής πολιτείας της Λουιζιάνα και στα ύδατα του Μεξικού.

Η μεξικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή εναντίον της BP, αλλά την απέσυρε πέντε χρόνια αργότερα, μετά την πληρωμή. Πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη καταβληθεί, αλλά η χώρα δεν έχει κάνει ποτέ κάποια δημόσια ανακοίνωση για τον διακανονισμό ή τις πληρωμές.

Το Μεξικό δήλωσε ότι δεν βρέθηκε καμία ένδειξη μόλυνσης από την BP, αγνοώντας την έρευνα που υπέβαλαν εξέχοντες επιστήμονες της χώρας, η οποία επιπλέον κόστισε εκατομμύρια στην κυβέρνηση.

Επίσης, η κυβέρνηση εκχώρησε στην BP «πολυάριθμα κερδοφόρα ενεργειακά συμβόλαια», σύμφωνα με τον Τζάνογουιτς, συμπεριλαμβανομένων πέντε εγκαταστάσεων γεώτρησης πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή