Σήμερα: 17/01/2019
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 07:06

Νέο υψηλό έτους καταγράφουν οι ναύλοι στα Capesize Καθοριστικός παράγοντας το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα

Γράφτηκε από

neo-upsilo-etous-katagrafoun-oi-nauloi-sta-capesize.jpg

Έσπασε το φράγμα των 20.000 δολαρίων την ημέρα ο μέσος ναύλος στα Capesize πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, οδηγώντας τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, τον Baltic Dry Index (BDI), σε νέα υψηλά έτους, πάνω από τις 1.460 μονάδες.

Οι ναύλοι στα capes, τα πλοία με τη μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα (180.000 dwt) που μεταφέρουν κυρίως σιδηρομετάλλευμα, έχουν χτυπήσει υψηλό έτους λόγω των αυξημένων εξαγωγών από τη Βραζιλία. Ωστόσο, τα παράγωγα ναύλων δείχνουν ότι το ράλι αυτό θα φρενάρει κάποια στιγμή προς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Για τον Μάιο δείχνουν μέση τιμή τα 19.620 δολ. την ημέρα, ενώ για τον Ιούνιο μειώνονται στα 18.000 δολ. την ημέρα και 17.240 δολ. για τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Clarksons ο μέσος ημερήσιος ναύλος στα capes το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν στα 23.000 δολ. Επίσης, η χαμηλότερη τιμή που χτύπησαν οι ναύλοι των capes το 2018 ήταν στα 7.050 δολ. στις 5 Απριλίου.

Επίσης και οι ναύλοι περιόδου έχουν έντονη ανοδική δυναμική. Το cape CS Harmony ναυλώθηκε για 9-11 μήνες από την Cofco αντί 21.750 δολ. την ημέρα.

Η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναμένεται στην Κίνα τον Μάιο θα ενισχύσει τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος βραχυπρόθεσμα, καθώς είναι σε χαμηλά επίπεδα και τα αποθέματα χάλυβα, σημειώνει από την πλευρά του ο Νικόλας Ζαννίκος, Research & Valuations Shipping analyst της Golden Destiny. Τα κινεζικά συμβόλαια χάλυβα αυξήθηκαν στο ανώτατο επίπεδό τους τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Τα αποθέματα του χάλυβα μειώθηκαν στα 7,69 εκατ. τόνους στις 20 Απριλίου από τα υψηλά πέντε ετών που πέτυχαν τον προηγούμενο Μάρτιο, προσθέτει.

Για τη Morgan Stanley ένας συνδυασμός παραγόντων οδηγεί τους ναύλους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι παράγοντες είναι οι πολύ καλές τιμές στον κινεζικό χάλυβα και το σιδηρομετάλλευμα, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της προσφοράς πλοίων, η πτώση εγχώριας παραγωγής κινεζικού σιδηρομεταλλεύματος και η αύξηση των εξαγωγών μακράς διάρκειας από τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Peter Allen, vice president, Finance της Genco Shipping & Trading Limited, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι βραζιλιάνικες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ η Vale παρήγαγε μόνο 82 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, ο οποίος ήταν 5% κάτω σε ετήσια βάση.

Ωστόσο ο μεγάλος αυτός παγκόσμιος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος επανήλθε, σημειώνοντας ότι θα επιτύχει την παραγωγή 390 εκατομμυρίων τόνων για το 2018, η οποία αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση περίπου 23 εκατομμυρίων τόνων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο, δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης της Anglo American ότι το ορυχείο MinasRio στη Βραζιλία θα σταματήσει να λειτουργεί για το υπόλοιπο του έτους, λόγω ρήξης αγωγού. Παρά την εξέλιξη αυτή, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας θα σταθμιστούν προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την ιστορική τάση, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά drybulk είναι το εμπόριο άνθρακα. Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10% στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 σε ετήσια βάση. Στην Ινδία, τα αποθέματα άνθρακα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν χαμηλά. Τέλος, στα σιτηρά αναμένεται αύξηση εξαγωγών σόγιας από τη Βραζιλία προς την Κίνα, γεγονός θετικό και για τις μικρότερες κατηγορίες πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Εξάλλου και η VesselsValue, η εταιρεία αποτιμήσεων πλοίων, εκτιμά ότι οι προοπτικές είναι θετικές για τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, όπως και για τα cοntainerships και τα δεξαμενόπλοια, και για τον λόγο αυτό «βλέπει» ότι οι αξίες των bulkers θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο η αξία ενός panamax ηλικίας πέντε ετών έχει αυξηθεί κατά 40%.

Πηγή: naftemporiki.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή