Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 06:30

Κίνα: Η μεγάλη κερδισμένη της ναυτιλιακής κρίσης

Γράφτηκε από τον

_Η_μεγάλη_κερδισμένη_της_ναυτιλιακής_κρίσης.jpg

Κίνα: Η μεγάλη κερδισμένη της ναυτιλιακής κρίσης

Η παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση «κρύβει» αλλαγές στο ναυτιλιακό χάρτη με τη Κίνα να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ μπαίνουν και νέοι «παίκτες» στο χώρο.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny για τις αγορές από δεύτερο χέρι και τις νέες παραγγελίες του περασμένου Φεβρουάριου.

Συγκεκριμένα, στην αγορά από «δεύτερο χέρι» οι επενδυτικές κινήσεις των Ελλήνων ανήλθαν σε ποσό 205 εκατομ. $ και αφορούσαν στην αγορά 17 πλοίων, από τα οποία τα 10 bulk carriers, δύο δεξαμενόπλοια, ένα υγραεριοφόρο και 4 διάφορα άλλα.

Αυτός ο αριθμός πλοίων, που πέρασαν σε ελληνικά χέρια αναλογεί μόλις στο 12% της παγκόσμιας δραστηριότητας των αγοραπωλησιών 141 πλοίων ενώ και οι Κινέζοι κάλυψαν μόλις το 11%.

Σε άλλες περιόδους Έλληνες και Κινέζοι κάλυπταν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας δραστηριότητας αλλά τον περασμένο μήνα περιορίστηκαν συνολικά στο 23%, όπως και τον Ιανουάριο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το 77% των πλοίων, που άλλαξαν χέρια τον Φεβρουάριο, πέρασε σε εφοπλιστές άλλων κρατών, οι οποίοι δείχνουν ότι αξιοποιώντας τις υπάρχουσες χαμηλές αξίες πλοίων ισχυροποιούν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Στις νέες κατασκευές η Κίνα, διαθέτοντας μεγάλες δυνατότητες χρηματοδοτήσεων, έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε ότι αφορά τις ναυτιλιακές εταιρείες όσο και στα ναυπηγεία, τα οποία κυριαρχούν σε επίπεδο νέων παραγγελιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα τοποθετήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο 84 νέες παραγγελίες πλοίων από τις οποίες πάνω από το 60% κατευθύνθηκε σε ναυπηγεία της Κίνας. Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι Κινέζοι εφοπλιστές τοποθέτησαν παραγγελίες για 21 πλοία, που αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου.

Από ελληνικής πλευράς τοποθετήθηκαν παραγγελίες για 12 πλοία, που αντιστοιχούν στο 14,28% του συνόλου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 611 εκατομ. $ και από πλευράς κατηγορίας πλοίων τα 8 ήταν δεξαμενόπλοια, τρία υγραεριοφόρα και ένα bulk carrier.

Πηγή: pireas2day.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή