Σήμερα: 10/07/2020
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 10:23

Το «βιτριόλι» που τυφλώνει την ενημέρωση

Γράφτηκε από

vitriol-min-750x499.jpg

Ματίνα Παπαχριστούδη

Η συζήτηση για τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, ως σημαντικού πυλώνα ιδεολογικής χειραγώγησης, συχνά περιορίζεται στην πολιτική αντιπαράθεση για τα κριτήρια στην επιλογή ειδήσεων και πληροφόρησης που προσφέρουν. Την τελευταία εβδομάδα, όμως, στη συντριπτική πλειονότητα των μίντια, έντυπων και ηλεκτρονικών, κυριάρχησε η υπόθεση της «επίθεσης με βιτριόλι». Ειδικά στα κανάλια, αυτήν τη φορά και στην κρατική ΕΡΤ, η πληροφόρηση «για την ξανθιά γυναίκα» ξεπερνούσε ημερησίως τις 4 ώρες κατά μέσο όρο. Όλες οι εκπομπές καθώς και τα δελτία ειδήσεων, καταλήφθηκαν από λεπτομερέστατες περιγραφές, η δικογραφία έγινε φύλλο και φτερό, τα προσωπικά δεδομένα τσαλαπατήθηκαν. Η υπερπληροφόρηση είχε ως αποτελέσμα το «τηλεοπτικό μέσο κοινό» να συζητά υποχρεωτικά μόνο για αυτό.

«Το θέμα πουλάει», είναι η μόνιμη επωδός των μίντια στην αυτονόητη κριτική που δέχονται. Είναι όμως έτσι; ‘Η μήπως η «πηγή» πληροφόρησης είναι κοινή, με στόχο να αποκρύψει άλλες, σοβαρότερες πληροφορίες; Τις ίδιες ακριβώς ημέρες, για παράδειγμα, μια εφημερίδα –η Real News– αποκάλυψε μια εντυπωσιακή «αστυνομική» ιστορία με πολλαπλάσιες δόσεις μυστηρίου: την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας η οποία πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και παράνομα καζίνο. Εκβίαζε εξασφαλίζοντας κέρδη άνω του ενός εκατομυρίου τον μήνα.

Το γιατί «θάφτηκε» εξηγείται με μια ματιά στους «πρωταγωνιστές» του κυκλώματος. Έξι δικηγόροι, ένας εκ των οποίων ιδιαίτερα προβεβλημένος στα μίντια, δεκαέξι στελέχη της ΕΛΑΣ εν ενεργεία και απόστρατοι, ένας δημοσιογράφος, πολλοί ακόμη ποινικοί ακόμη κι ένας πρώην βουλευτής ο οποίος ενεπλάκη στην ενοικίαση του κυλικείου της Βουλής! Ο ενοικιαστής επιχειρηματίας καφέ είναι ένας από τους δύο που δολοφονήθηκαν το 2019, ο δεύτερος ήταν ένας αστυνομικός.

Γίνεται φανερό πως η άκρως αυτή εντυπωσιακή ιστορία δεν θα μπορούσε να γίνει «λαϊκό θέαμα» στην TV και τα υπόλοιπα μίντια, μιας και ακουμπά στη δράση άλλων πυλώνων του συστήματος, την πολιτική και εκτελεστική εξουσία. Όταν προβάλλεται ενεργοποιεί τον θεατή και προκαλεί ερωτηματικά — ενώ το «βιτριόλι» μιας γυναίκας σε μια άλλη, προσφερόμενο ως «μασημένη» τροφή, οδηγεί σε εφησυχασμό και παθητικοποίηση.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Δέκα χρόνια μετά το λουκέτο στην Ελευθεροτυπία, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν ούτε καν τα ψίχουλα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της. Δυο τράπεζες, Πειραιώς και Alpha, κατέθεσαν αίτημα ανακοπής στις διεκδικήσεις των απολυμένων, που ανέμεναν να λάβουν το 22% από την πώληση του κτιρίου στην οδό Μίνωος, αποδεικνύοντας πως το τραπεζικό κεφάλαιο δεν έχει καμία αναστολή να ποδοπατήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Το μυστικό είναι πως ο μετέπειτα νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αίρει το προνόμιο της προτεραιότητας για τους εργαζόμενους πτωχευμένων εταιρειών. Πρακτικά, οι απολυμένοι της Ελευθεροτυπίας είναι υποχρεωμένοι να μπουν πάλι σε δικαστικό μακροχρόνιο αγώνα με άδηλο αποτέλεσμα. Οι θεσμοί κάθε είδους, από τα συνδικαλιστικά σωματεία μέχρι τους πολιτικούς, εξέφρασαν έκπληξη και θλίψη για την ενέργεια των δυο τραπεζών, ζητώντας τους να επιδείξουν «κοινωνικό πρόσωπο»…

Οι αντιδράσεις στην «ανάλγητη και ανήθικη», όπως χαρακτηρίζεται, στάση των τραπεζών περιορίζονται στον συνήθη «διάλογο» δια ανακοινώσεων και παρακλήσεων σε υπουργούς, διοικητή της ΤτΕ, διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών. Εξηγώντας έτσι και την αιτία της καταρράκωσης του δημοσιογραφικού κλάδου, εργασιακά και επαγγελματικά. Ούτε κουβέντα για την ανάγκη δυναμικής κινητοποίησης που θα διεκδικήσει το «νόμιμο και ηθικό» δικαίωμα πληρωμής.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή