Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 06:11

Πειραιάς: Πρώτη νίκη κατά της Cosco

Γράφτηκε από τον

agon3-min.png

Δημήτρης Γρηγορόπουλος

▸ Συνέχεια του αγώνα για συνολική ακύρωση του master plan

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η πάλη του πειραϊκού λαού κατά της Κόσκο και του πολιτικού συστήματος που τη στηρίζει. Ήδη έχει σημειωθεί μια σημαντική επιτυχία των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στο καταστροφικό έργο του κινεζικού κολοσσού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 11 Ιουνίου εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών τόσο της βυθοκόρησης στην Πειραϊκή όσο και της απόρριψης των βυθοκορημάτων. Αυτή η διαταγή ήρθε μετά την αίτηση αναστολής που κατέθεσαν στις 22/5 το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) μαζί με 95 κατοίκους που στην πλειοψηφία τους συμμετέχουν σε αγωνιστικές συλλογικότητες του Πειραιά.

Κερδήθηκε μια νίκη, όχι όμως κι ο πόλεμος. Αυτή η νίκη όμως αποδεικνύει ότι οι αγώνες έχουν αποτελέσματα. Επιβεβαιώνεται ότι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται στα πλαίσια των αστικών θεσμών αλλά με τους αγώνες. Μόνο επιμέρους πλευρά του προβλήματος μπορεί να λυθεί στα πλαίσια των θεσμών, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση της ανάπτυξης ισχυρού και επικίνδυνου για το σύστημα κινήματος.
Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής αναστολής της βυθοκόρησης απ’ το ΣτΕ, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις με τους εκπροσώπους τους στην Περιφέρεια Αττικής (Πατούλης, Δούρου), επιχείρησαν με περισσό θράσος να ιδιοποιηθούν αυτή τη θετική εξέλιξη, μιλώντας για δικαίωσή τους! Ωστόσο, με εξαίρεση κάποιες πλατωνικές διαμαρτυρίες τους, στην πράξη δεν κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση διακοπής της βυθοκόρησης, παρά το ότι η Κόσκο αποθρασυμένη παρανομούσε, αφού προχώρησε σε βυθοκορήσεις, χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και χωρίς να έχει καταθέσει την απαιτούμενη απ’ τον νόμο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Μόνον οι ταξικές δυνάμεις, συνδικαλιστικές, κινηματικές, πολιτικές αντιδρούσαν κινητοποιώντας όλο και περισσότερους κατοίκους και εργαζόμενους στο πεδίο της πάλης. Μετά την αναστολή της βυθοκόρησης, οι συστημικές δυνάμεις θεοποιούν τα «περιβαλλοντικά μέτρα», αδιαφορώντας όμως για το αν θα είναι επαρκή, για το αν και κατά πόσο θα τηρούνται και για το ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η Κόσκο, δεν προέρχεται μόνον απ’ τις βυθοκορήσεις, αλλά και από άλλες πηγές, όπως η υπέρμετρη εκπομπή ρύπων, καρκινογόνων τοξικών αερίων και σωματιδίων. Απεναντίας, οι κινηματικές δυνάμεις, ακόμη κι αν εγκριθεί η ΜΠΕ, δεν θα εφησυχάσουν. Θα επιτηρούν την τήρησή της, θα εξακολουθούν ν’ αγωνίζονται για την αποτροπή των περιβαλλοντικών και των λοιπών επιβαρύνσεων που προκαλεί το φαραωνικό έργο της Κόσκο και γενικά θ’ αγωνίζονται για τη φιλολαϊκή λύση του ζητήματος και τη συνολική ακύρωση του master plan.

Παραφωνία, ως μη όφειλε, στην πρώτη νίκη του κινήματος με την αναστολή των βυθοκορήσεων, αποτελεί η στάση της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΔΕΣΚ) και των μελών της στο ΔΣ του ΕΚΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του. Οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε δύο καίριες θέσεις που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο: Τη θέση για το δημόσιο λιμάνι με πρόσχημα τις αυταπάτες που καλλιεργεί και την πρωτοβουλία του ΕΚΠ για τη δικαστική προσφυγή και τον παμπειραϊκό συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων, ενάντια στο master plan της Κόσκο.
Στη συνέχεια, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δράση αποφάσισε το ΔΣ του ΕΚΠ, επεκτείνοντας τις διαφωνίες τους στο σύνολο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΕΚΠ και ανακοινώνοντας ότι μέσω των σωματείων τους θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέσα από ένα άλλο πλαίσιο, στο οποίο, όπως προκύπτει, το master plan της Κόσκο έχει παντελώς εξαφανιστεί…

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την Πεμπτη

Oι κάτοικοι του Πειραιά, παρά την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή παύση των εργασιών της Κόσκο, δεν εφησυχάζουν και δεν «παγώνουν» σε καμία περίπτωση τον αγώνα τους. Αντιθέτως την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιουνίου, μετά από απόφαση της μαζικής σύσκεψης που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 9 Ιουνίου στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κινήσεων πολιτών, συλλογικοτήτων και άλλων φορέων, προχωρούν σε νέα δυναμική κινητοποίηση. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, ενώ θα πραγματοποιηθεί και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέχρι και την Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, όπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε εξέλιξη τα έργα της Κόσκο. Στην κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, καλεί και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά-«SOS Πειραιάς». Μάλιστα το απόγευμα της Πέμπτης η πρωτοβουλία, μετά τα τελευταία γεγονότα και εν όψει της κινητοποίησης στις 25 Ιουνίου, πραγματοποίησε ανοιχτή συνέλευση στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Πειραϊκής και συνολικά του master plan της Κόσκο, έγινε αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων ενώ τέθηκε επί τάπητος και ο σχεδιασμός της δράσης της πρωτοβουλίας το επόμενο διάστημα. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική διακοπή των έργων που καταστρέφουν τον Πειραιά.

ΕΚΠ: Διασπαστική στάση της ΔΕΣΚ

Παράλληλα, στα πλαίσια κλιμάκωσης της επιχείρησης υπονόμευσης της νέας πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΠ, η ΔΕΣΚ προσπαθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο να οργανώσει έκτακτο συνέδριο (όπως δικαιούται βέβαια), με θέμα τον προγραμματισμό δράσης, καθιστώντας σαφές ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΕΚΠ ενάντια στο καταστροφικό master plan της Κόσκο να υπονομευθούν ή και να ακυρωθούν. Αυτή η προσπάθεια της ΔΕΣΚ να διασπάσει και να υπονομεύσει τις πρωτοβουλίες πάλης του ΕΚΠ σε συνδυασμό με το λαϊκό κίνημα και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις μπορεί να εκπλήσσει μόνον όποιον αγνοεί ότι τα τελευταία χρόνια το ΕΚΠ ακολουθεί μια τακτική αγωνιστικού παροπλισμού, την οποία επιχειρεί να ανατρέψει η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΠ με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατά της Κόσκο.

Επίσης, η υποτονική σε γενικές γραμμές στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά της Κόσκο, μπορεί να προκαλεί έκπληξη μόνο σ’ όποιον αγνοεί ότι η ηγεσία του ΚΚΕ διατηρεί άριστες σχέσεις με το αστικοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στο οποίο αποφεύγει να ασκήσει ριζική ταξική κριτική. Η απροθυμία του ΚΚΕ για αποφασιστική αναμέτρηση με την Κόσκο τεκμαίρεται όχι μόνον απ’ τις ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες του, αναπόφευκτες εξάλλου στο κίνημα, αλλά απ’ την πρωτοφανή αυταρχική επίθεση της παράταξης του ΚΚΕ (ΔΕΣΚ) κατά της διοίκησης του ΕΚΠ για την υπονόμευση ή και αποτροπή των αγωνιστικών πρωτοβουλιών κατά της Κόσκο, που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο.

Αυτή η αυταρχική επίθεση υπερβαίνει ακόμη και τα αστικά εσκαμμένα, αφού η άρχουσα τάξη ασκεί την αυταρχική παρέμβασή της με διαστρεβλώσεις των κειμένων νόμων ή με την ψήφιση νέων, εντός πάντως του αστικού νομικού πλαισίου. Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι η ΔΕΣΚ παραβιάζει ανοιχτά και κραυγαλέα και την κατακτημένη συνδικαλιστική νομιμότητα, κάτι που δεν αποτολμά ούτε η αστική τάξη. Ενάντια σε κάθε δημοκρατική και συνδικαλιστική πρακτική, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΠ έχει υφαρπάξει τη σφραγίδα του ΕΚΠ, αρνείται να προωθήσει τις σχετικές με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφάσεις του ∆Σ, παρεμβάλλει εμπόδια στη γνωστοποίηση και διακίνηση των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΠ… Δίκαια αναρωτιέται κανείς: Αν αυτά δεν είναι συνειδητή υπονόμευση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, τι είναι άραγε;

Δ.Γ.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή