Σήμερα: 01/10/2020
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 09:23

Φυσιογνωμιστές-ενδυματολόγοι στη θέση των ειδήσεων

Γράφτηκε από

-ενδυματολόγοι_στη_θέση_των_ειδήσεων.jpg

Ματίνα Παπαχριστούδη

Δεν είναι για γέλια η επιλογή του Star να βγάλει στον αέρα γνωστό «φυσιογνωμιστή» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού του ομίλου Βαρδινογιάννη. Απέναντι από τη Μάρα Ζαχαρέα, περιβεβλημένος με την υποτιθέμενη σοβαρότητα του σκηνικού, ανέλυε τις γκριμάτσες και τις κινήσεις του Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Στόχος του να επιβάλει στο ποίμνιο της κατευθυνόμενης πληροφόρησης τη «διαπραγματευτική ικανότητα» και το «δυναμισμό» του εκλεκτού πολιτικού άνδρα της ελίτ και της διαπλοκής στη χώρα. Οι αναφορές του στη ναζιστικής έμπνευσης θεωρία της «κρανιομετρίας» –πώς το σχήμα του κρανίου σχετίζεται με την ευφυΐα– δείχνουν πόσο επικίνδυνη πλέον είναι η τηλεοπτική ενημέρωση. Εκτός από την άμεση προπαγάνδιση ρατσιστικών-ακροδεξιών απόψεων, προωθούνται επικίνδυνα ιδεολογήματα που προάγουν υποδόρια τον σκοταδισμό.

Δεν προσφέρεται για τρολάρισμα η επιλογή αυτή, γιατί στο ίδιο δελτίο δεν διατέθηκε ανάλογος χρόνος για τη διπλωματική γκέλα του υπουργείου Εξωτερικών και το άδειασμα από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αναφέρθηκε η είδηση των κοινών περιπολιών αστυνομίας-στρατού-λιμενικού εναντίον προσφύγων, δεν αναφέρθηκε η στάση των Ευρωπαίων που θα πληρώσουν 3 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια για το «στρατόπεδο προσφύγων η Ελλάς», για τις κλειστές δομές φιλοξενίας.

Η αποσιώπηση και εξαφάνιση των πραγματικών ειδήσεων ξεκινά πλέον από τον χώρο της πολιτικής, διαπερνά το σύνολο της επιχειρηματικής-εταιρικής δραστηριότητας και φθάνει ως και το κοινωνικό πεδίο. Τη στιγμή που οι τράπεζες απολύουν εργαζόμενους, μέσα και έξω από τα υποκαταστήματά τους στοιβάζονται άνθρωποι σε απόγνωση, στα τηλεοπτικά δελτία εμφανίζεται… ενδυματολόγος για να αξιολογήσει και να επιδοκιμάσει το ντύσιμο της Μαρέβας Μητσοτάκη.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διαλύει τη ΔΕΗ και τα δημόσια νοσοκομεία, εφαρμόζοντας το βέβαιο σχέδιο παράδοσής τους σε παγκόσμια επενδυτικά και ασφαλιστικά funds, στα δελτία ιδιωτικών καναλιών και ΕΡΤ δείχνουν πως… χιονίζει τον Δεκέμβριο. Η αποσιώπηση ειδήσεων όπως το ανύπαρκτο πτυχίο του Διαματάρη, θα ήταν ο αποκλειστικός κανόνας στην πληροφόρηση, αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνει το έργο της πλήρους ενσωμάτωσης του Τύπου και συνολικά των ΜΜΕ στην κατευθυνόμενη ενημέρωση. Οι περιφερειακές εφημερίδες μόλις πληρώθηκαν τα 4 εκατ. ενίσχυσης για το 2019, οι εφημερίδες του κέντρου έλαβαν τις 250.000 ευρώ για να πληρώσουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή εργαζόμενους. Το 2020 θα προγραμματιστούν άλλα τόσα…

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη ολοκλήρωσε την εξαγορά του Alpha από τον Κοντομηνά, πληρώνοντας άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του υπολοίπου 49% των μετοχών του καναλιού. Με δυο τηλεοπτικούς σταθμούς, το Star και τον Alpha, και ένα ραδιόφωνο στην ιδιοκτησία του, θα προχωρήσει στην ενοποίηση εργαζομένων και λειτουργικών μονάδων, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση από σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις.

Προχωρά το σχέδιο δημιουργίας κεντρικής τράπεζας ειδήσεων στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Τις κοινές ειδήσεις από όλα τα Μέσα της κρατικής τηλεόρασης και όλους τους δημοσιογράφους θα διαχειρίζεται η εκλεκτή ομάδα της διοίκησης Ζούλα –δηλαδή το Μαξίμου– και από εκεί θα μοιράζονται, μετά από την αξιολόγησή τους, πίσω σε όλα τα Μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνα και διαδίκτυο) οι ειδήσεις που θα μεταδίδονται και θα προβάλλονται στο κοινό.

ΠΗΓΗ:  prin.gr