Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 09:14

Τελεσίγραφο του κινήματος απέναντι στην καταστολή

Γράφτηκε από

_του_κινήματος_απέναντι_στην_καταστολή.jpg

Χρίστος Κρανάκης

Με μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων απάντησαν λαός και νεολαία στην αυταρχική γραμμή της κυβέρνησης

Μετά την ιδιαίτερα μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σειρά είχαν οι επίσης μαζικές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Δεκέμβρη και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τα έντεκα χρόνια από τη μαύρη επέτειο συμπληρώθηκαν σε μια περίοδο στην οποία η κυβέρνηση ανάγει σε επιλογή πρώτης γραμμής το ολοκληρωτικό τσάκισμα κάθε φωνής αντίστασης και διαμαρτυρίας. Παρόλα αυτά όμως, οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς και του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος δεν τρομοκρατήθηκαν και επέλεξαν να «σπάσουν» στο δρόμο τις επιθετικές κινήσεις του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» και να επιστρέψουν -με τον πιο άμεσο τρόπο- το πρόσφατο (φασιστικής εμπνεύσεως) τελεσίγραφο στους αποστολείς του. Υπενθυμίζεται πως προ περίπου 15 μερών το εν λόγω υπουργείο είχε αποστείλει δημόσια ένα εκβιαστικό τελεσίγραφο που απαιτούσε την εκκένωση των κατειλημμένων χώρων ή την ενοικίασή τους…

Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική μαθητική και φοιτητική πορεία από ένα πολύμορφο αγωνιστικό δυναμικό που από τη μία απέδωσε φόρο τιμής στον αδικοχαμένο 15χρονο Α. Γρηγορόπουλο, ενώ ταυτόχρονα φώναξε ενάντια στην καταστολή της νέας γενιάς που στόχο έχει την εμπέδωση αντιδραστικών κατευθύνσεων για την παιδεία και την εργασία. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ της Πρωτοβουλίας για το Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας, όπου συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του Ανυπότακτου Μαθητή, ενώ αξίζει να σημειωθεί η θετική μετατόπιση της ΚΝΕ η οποία μετά από χρόνια απουσίας από τη συγκεκριμένη πορεία αποφάσισε φέτος τη συμμετοχή της. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τη σκυτάλη πήραν οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και χιλιάδες λαού και νεολαίας, που συγκρότησαν μια ιδιαίτερα μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη πορεία της 6ης Δεκέμβρη, εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Οι πραιτοριανοί της κυβέρνησης που διατυμπανίζουν την ανάγκη ψήφισης νομοθετικής ρύθμισης για τον έλεγχο των διαδηλώσεων (ξεκινά η διαβούλευση τη Δευτέρα) ώστε να αποτρέπεται το κλείσιμο δρόμων από «ισχνές μειοψηφίες», πήραν μια πρώτη απάντηση για το τι συμβαίνει όταν θέλουν να απονομιμοποιήσουν τις λαϊκές αντιστάσεις. Σημαντική συμβολή στην επιτυχή διοργάνωση της πορείας είχε το κοινό κάλεσμα αριστερών πολιτικών οργανώσεων, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει πως το δόγμα της ακραίας καταστολής ήδη έχει λάβει μια πρώτη απάντηση από το λαϊκό παράγοντα και έχει οδηγήσει σε κυβερνητικά «στραπάτσα», ενώ ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη ο λαός να είναι στο δρόμο απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τις ελευθερίες του. Το κάλεσμα υπέγραψαν οι οργανώσεις ΑΚ, Αναμέτρηση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Ένωση Δικαίων, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, ΛΑΕ, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Η ισχυρή παρουσία του κόσμου στην απογευματινή πορεία φανερώνεται και από τις επιχειρησιακές κινήσεις της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρότι αρχικά, αστυνομικές δυνάμεις είχαν “πολιορκήσει” το κέντρο και προκαλούσαν με σωματικούς ελέγχους και ακτινογραφία της ευρύτερης περιοχής διά αέρος (drones, ελικόπτερα) προδιαγράφοντας συνθήκες «πολέμου», αμέσως μετά την έναρξη της πορείας οι δυνάμεις του Χρυσοχοΐδη αποσύρθηκαν στα γύρω στενά και προς τα Εξάρχεια, παρακολουθώντας από μακριά τον μεγάλο όγκο της κεντρικής πορείας. Το γεγονός αυτό δείχνει πως η μαζικότητα και η μαχητικότητα μιας διαδήλωσης μπορεί να αναγκάσει την αστυνομία σε επιχειρησιακούς ελιγμούς οπισθοχώρησης. Φυσικά όμως, κυρίως μετά τη λήξη της πορείας και μέσα στα σκοτάδια, οι δυνάμεις «του νόμου» προχώρησαν ξανά σε ένα όργιο καταστολής και ασυδοσίας στην περιοχή των Εξαρχείων. Όπως και στις 17 Νοέμβρη, τα ΜΑΤ αφέθηκαν ελεύθερα από το πολιτικό τους προσωπικό να βγάλουν τα πιο άγρια ένστικτά τους. Βίντεο και φωτογραφίες αδικαιολόγητων προσαγωγών, βασανισμών, ξυλοδαρμού γυναικών και εξευτελισμών έκαναν για ακόμα μία φορά το γύρο του διαδικτύου. Ειδικά η σαδιστική μέθοδος του ξεγυμνώματος πολιτών, όπως έχει καταγραφεί σε σειρά φωτογραφιών, υλοποιείται συστηματικά από τις διμοιρίες των ένστολων βασανιστών. Φαίνεται πως η νεοσύστατη επιτροπή για την αστυνομική βία δεν έχει ακόμα καταφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα… Συνολικά, η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε 19 συλλήψεις και πάνω από 100 προσαγωγές, μεταξύ αυτών και δύο μελών της ΟΚΔΕ, πριν ξεκινήσει η πορεία και καθώς μετέφεραν στα Προπύλαια τα πανό και τις σημαίες.

Ακραία καταστολή μετά τη λήξη της πορείας, με ξυλοδαρμούς και εξευτελισμό συλληφθέντων

         Είναι φανερό πως οι τελευταίες μέρες έχουν αναδείξει σε ιδιαίτερα σημαντικό κόμβο για το κίνημα (και ειδικά το νεολαιίστικο) το ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών και της καταστολής. Πέρα από την αυτοτελή δράση για το θέμα απαιτείται από τις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μια βαθύτερη ανάγνωση του γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει τόσο σθεναρά κάθε εν δυνάμει φωνή αντίστασης. Το δόγμα της «βίαιης καταστολής με κάθε κόστος» αποτελεί κατασκεύασμα συγκεκριμένων ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους και του κεφαλαίου οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις αντικειμενικές συνθήκες, προσπαθούν να παγιώσουν το τσάκισμα του κινήματος και κάθε αντίστασης ώστε να εφαρμοστούν «ομαλά» όλες οι προβλεπόμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, από το νόμο Κεραμέως για την αξιολόγηση- χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη λεηλασία εργασίας και περιβάλλοντος προς όφελος των «επενδυτών» κλπ. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο αγώνας για τις λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό πρέπει να δεθεί με την πάλη για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα συνολικά, να γίνει υπόθεση του μαζικού κινήματος.

πηγη:  prin.gr