Σήμερα: 11/08/2020
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 11:50

Στα κόκκινα δάνεια φορτώνει τη δόση η τριανδρία του Eurogroup

Γράφτηκε από

vrikseles-eurogroup-aksiologisi-10001487718272.jpg

Με θετικά λόγια για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, αλλά και με σκεπτικισμό αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκαν οι τρεις ισχυροί άνδρες της ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται να ασχοληθεί με την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, μέρος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Στις «επόμενες ημέρες» σπρώχνει τις αποφάσεις ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, «περισσότερη δουλειά» από τον αντιπρόεδρο.

Την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις, πρσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. «Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα πού ακριβώς βρισκόμαστε», είπε.

Την ίδια ώρα, «εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε την έκδοση 10ετούς ομολόγουο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στο Eurogroup, σημειώνοντας ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα» είπε, ενώ πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά» και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία" αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στις «επόμενες μέρες» προσβλέπει για τη λύση και o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφορικά με την διαπραγματευόμενη συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, «το αργότερο».

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ», σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι στο ζήτημα του νόμου Κατσέλη, έχει γίνει "καλή και πολλή δουλειά". «Είμαι πεπεισμένος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκειμένου τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση του ενός δισ.», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση «ανταγωνισμού» και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή», υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή