Σήμερα: 20/04/2024
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 07:34

«Σε όποιον αρέσει»;

Γράφτηκε από τον

AST-ZAK.jpg

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρεται πως τον αντιμετώπισαν έτσι: 

«με κλωτσιά, με παρατεταμένο πάτημα του χεριού, με πάτημα στο πόδι του προκαλώντας σε αυτόν σωματική βλάβη, η οποία ήταν αυξημένη, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθειΣυνεπεία των κακώσεων αυτών, ήτοι των προκληθέντων πολλαπλών και διάσπαρτων τραυμάτων που οφείλονται στη συγκλίνουσα συμπεριφορά τόσο δική σου, όσο και όλων των συγκατηγορουμένων σου και του μηχανισμού στρες, δηλαδή της αντίδρασης του οργανισμού του θύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά, προκλήθηκαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τα ανωτέρω τραύματα και οδήγησαν στον θάνατο του ανωτέρω».

   Υπενθυμίζουμε, επίσης, το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου: Πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα. 

  Εμείς δεν είμαστε ούτε ιατροδικαστές, ούτε ανακριτές, ούτε έχουμε τις σχετικές επιστημονικές γνώσεις για να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τα παραπάνω. 

  Αυτό το οποίο μπορούμε να συμπεράνουμε, όμως, με βάση την κοινή λογική,  είναι πως, παρά τα παραπάνω, υπάρχει μια  …δικαίωση εκείνης της φράσης που είχε πει ο κύριος Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στο δελτίο του ANT1 (https://www.imerodromos.gr/proedros-enosis-astynomikon-ypallilon-athinon-apolytos-aparaititi-via-askithike-ston-zak-kostopoylo/):

«Τα αστυνομικά εγχειρίδια δεν λένε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που έκαναν οι συνάδελφοι μου. Στην προσπάθεια χειροπέδησής του άσκησαν την απολύτως απαραίτητη βία (…) Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε το ίδιο πράγμα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό τους λένε. Δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί αυτό το άτομο και να ασφαλιστεί, για να μην τραυματιστεί ο ίδιος ή διερχόμενος πολίτης ή οι ίδιοι αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει…».

   Πώς …δικαιώθηκε το «σε όποιον αρέσει»; 

   Οι τέσσερις αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. 

   Σημείωση: Οι αστυνομικοί είχαν κληθεί από τον ανακριτή για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, που απαγγέλθηκε σε βάρος τους μετά τη μελέτη των βίντεο.

   Φανταζόμαστε πως ανάμεσα σε αυτά τα βίντεο που μελετήθηκαν ήταν κι αυτό που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών (27.09.2018), στο ρεπορτάζ (της Ντίνα Δασκαλοπούλου) με τίτλο: «Το 2ο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου» (εδώ). 

  Το αναδημοσιεύουμε ξανά, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή στο κατηγορητήριο για τους τέσσερις αστυνομικούς (στην αρχή του κειμένου μας), αλλά και την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους

  Ας συνδυάσουμε, επιπλέον, και κάτι άλλο: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ

«οι αστυνομικοί φέρονται να ισχυρίστηκαν ενώπιον του ανακριτή ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα εγχειρίδια της αστυνομίας για τη χειροπέδηση».

  Θυμίζουν κάτι τα επιχειρήματα; Είναι ακριβώς το ίδιο σκεπτικό της δήλωσης που υπενθυμίσαμε πιο πάνω, με την κατάληξη «σε όποιον αρέσει»
 
  Έχοντας στο νου όλα αυτά ας ξαναδούμε το βίντεο, ξεκαθαρίζοντας:
 
  Όχι μόνο «δεν μας αρέσει» αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να μη γίνουν «νόμοι» (στα χαρτιά και στις συνειδήσεις όλων μας) τα «σε όποιον αρέσει».
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή