Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 11:44

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ 16/12/2014 ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΝΟ

Γράφτηκε από

http://arxeio.penen.gr/MyAlbums/MyAlbum_1/MyAlbum/_0043.jpgΠραγματοποιείται στις 16/12/2014 το ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ με βασικά θέματα τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης.

Όπως προκύπτει από τα κείμενα που συνέταξε και ψήφισε η πλειοψηφία και η ηγεσία της ΠΝΟ με επικεφαλής τον Γιάννη Χαλά και τα οποία θα παρουσιασθούν στο αυριανό Γενικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις απόψεις και εκτιμήσεις της ΠΕΝΕΝ, οι θέσεις που περιλαμβάνονται απέχουν παρασάγγας από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 5 χρόνια στην Ναυτιλία και στον Ναυτεργατικό χώρο.

Η ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Ναυτεργασίας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που εφαρμόσθηκε όλα τα τελευταία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή των κοινωνικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Η πολιτική αυτή υλοποιήθηκε στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου που αποτελεί μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που είτε με την Ν.Δ, είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με όποιο σχήμα συγκυβέρνησης ακολουθούν πιστά αυτό το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού που στην Ναυτιλία εκφράζεται, μετουσιώνεται με ενίσχυση των προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με περικοπές δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών, με παραπέρα μείωση των θέσεων απασχόλησης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι εκτιμήσεις, οι αξιολογήσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις θέσεις και τα κείμενα του Γ. Χαλά και της πιστής σε αυτόν ομάδας, σκόπιμα παρακάμπτουν αυτήν την πραγματικότητα την οποία προσπαθούν να θολώσουν με διάφορους άθλιους τρόπους.

Ταυτόχρονα ο ρόλος, η δράση και η γενικότερη τακτική αυτής της ομάδας δείχνει ότι παρά την καταστροφή που έχει υποστεί ο Ναυτεργατικός κόσμος από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και την τρόικα, αυτοί συνεχίζουν απτόητοι την ίδια αδιέξοδη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα των Ναυτεργατών πολιτική.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ανικανότητα, κάποιοι άλλοι ότι η ομάδα αυτή έχει απολέσει κάθε σχέση και σύνδεση με τον Ναυτεργατικό κόσμο και κατά συνέπεια καθίσταται ανίκανη να επιχειρήσει και την παραμικρή μορφή κινητοποίησης.

Για την ΠΕΝΕΝ είναι ξεκάθαρο ότι βασική αιτία είναι η γραμμή συναίνεσης, ταξικής συνεργασίας, ενσωμάτωσης και σε όλες τις περιπτώσεις ταύτισης της ομάδας αυτής με τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών που η ομάδα αυτή αναλαμβάνει τον ρόλο του διεκπεραιωτή στον Ναυτεργατικό χώρο και κίνημα.

Η ανικανότητα είναι βεβαίως δεδομένη αφού ο βασικός προσανατολισμός δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και σήμερα στις βασικές στοχεύσεις και σημείο αναφοράς για τα προβλήματα του Ναυτεργατικού χώρου.

Αυτή η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή για τους Ναυτεργάτες αφού σε αυτήν την αντίληψη συνασπίζονται πλέον και οι δυνάμεις που εκφράζουν το παρωχημένο μοντέλο του κομματικού συνδικαλισμού όπως είναι οι Διοικήσεις των Σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κ.λπ.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν αναλάβει ευλαβικά τον ρόλο του διασπαστή, του υπονομευτή των αγώνων των Ναυτεργατών, είναι αυτές οι δυνάμεις που συστηματικά συνδιαλέγονται, συνεργάζονται και συμπορεύονται με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και έχουν αναλάβει εκ μέρους αυτού του μαύρου μετώπου (εφοπλιστών – κυβέρνησης – και εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) τον θλιβερό ρόλο να υποσκάπτουν την δράση, τις πρωτοβουλίες και τις ταξικές αγωνιστικές θέσεις της ΠΕΝΕΝ η οποία είναι το μοναδικό σωματείο που αναπτύσσει την δράση του με βάση τα συμφέροντα των ναυτεργατών και όχι με βάση τις επιταγές και τα κελεύσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της εκάστοτε κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής, ή τις κομματικές ντιρεκτίβες με τις οποίες επιδιώκεται ο εγκλωβισμός και η υποταγή των συνδικάτων σε μια κομματική γραμμή την οποία οι Ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι αποδοκιμάζουν και γυρίζουν την πλάτη τους αρνούμενοι να ταυτιστούν με αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των Ναυτεργατών χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης (αυτό περνάει όχι μέσα από μεταγραφές χρεοκοπημένων προσώπων που αντιπροσωπεύουν από πλευράς αγώνων, αξιών και αρχών ένα τίποτα). Αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή των συσχετισμών στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ναυτεργατών, σε μια νέα στρατηγική πορεία, μακριά από τις γνωστές κομματικές, κυβερνητικές και εργοδοτικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Μια νέα πορεία που θα στηρίζεται στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες του ταξικού κινήματος, που θα εμπιστεύεται τους εργαζόμενους, που θα στηρίζεται σε αυτούς και θα προωθεί με συνέπεια τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Αυτήν την στρατηγική και τακτική ακολουθεί η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά κρίσιμα και ακανθώδη προβλήματα που απορρέουν από την αντιλαϊκή και βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και τους εκβιασμούς των τοκογλύφων δανειστών Ε.Ε – Ε.Κ.Τ – Δ.Ν.Τ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι αντιπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ θα καταψηφίσουν τον ανύπαρκτο απολογισμό έργου της ΠΝΟ καθώς επίσης και τον προγραμματισμό δράσης που βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής και τακτικής της Ένωσης Ναυτών. Ταυτόχρονα θα αναδείξουμε μια σειρά προβλήματα τα οποία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των θέσεων που εκφράζει η ΠΕΝΕΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 12:29