Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 08:28

Οι 6 «κόφτες» του κοινωνικού επιδόματος – Εκτός εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά

Γράφτηκε από τον

tameio-adeio-kermata-evro-liga.png

Τη στέρηση του κοινωνικού επιδόματος από εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και λοιπά νοικοκυριά, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και τη σημαντική μείωση των ποσών του «μερίσματος» που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οικονομικά εξαθλιωμένοι Ελληνες πολίτες, προκαλούν έξι «μεθοδεύσεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Η πρώτη μεθόδευση είναι ο συνυπολογισμός όλων ανεξαιρέτως των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων στα συνολικά ποσά ετησίου εισοδήματος που θα λαμβάνονται υπόψη, σε κάθε περίπτωση, για να κριθεί εάν πληρούνται τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, ως συνολικό ετήσιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του 2016 από όλες τις πηγές και από όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιδομάτων, των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και όλων των αφορολόγητων ή ειδικώς φορολογούμενων ποσών (όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τα επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, τα επιδόματα επικινδυνότητας, οι τόκοι καταθέσεων, τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων κ.λπ.).

Με τη μεθόδευση αυτή, τα συνολικά ποσά ετησίου εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά (αποτελούμενα από ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους) εμφανίζονται υπέρμετρα «φουσκωμένα» και είτε ανεβαίνουν σε πιο υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια στα οποία αντιστοιχούν ποσά «μερισμάτων» μειωμένα κατά 22,2% ή και κατά 44,4% είτε ξεπερνούν τα ανώτατα όρια, οπότε το «μέρισμα» χάνεται.

Η δεύτερη μεθόδευση είναι ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης στον προσδιορισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, για τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του τεκμαρτού εισοδήματος και του δηλωθέντος. Ολοι λοιπόν οι φορολογούμενοι με ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ εμφανίζονται ως έχοντες υψηλά ετήσια εισοδήματα, μεγαλύτερα από τις 5.000 ευρώ, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους. Στη συνέχεια, δε, το τεκμαρτό εισόδημα κάθε φορολογούμενου αυξάνεται, ανάλογα τα σπίτια και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που τυχόν κατέχει. Με το κόλπο αυτό, το υπ. Οικονομικών φουσκώνει το ετήσιο εισόδημα με ανύπαρκτα μάλιστα ποσά.

Η τρίτη μεθόδευση είναι η μη αναγνώριση ως δικαιούχων των ατόμων τα οποία πληρούν μεν όλα τα κριτήρια, αλλά δεν μένουν σε σπίτια ιδιόκτητα, δωρεάν παραχωρηθέντα ή ενοικιαζόμενα, αλλά απλώς «φιλοξενούνται» σε σπίτια γονέων, λοιπών συγγενών ή φίλων. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν ο ν. 4501/2017 και η σχετική υπουργική απόφαση, μέρισμα θα χορηγείται σε κάθε σύνολο ατόμων που συγκατοικούν σε κάποιο σπίτι, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους και η συνολική αξία όλων των περιουσιακών τους στοιχείων δεν υπερβαίνουν τα αντίστοιχα όρια που προβλέπονται. Ομως, με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται ουσιαστικά από το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος ένας μεγάλος αριθμός πάμφτωχων πολιτών, οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους στενούς συγγενείς τους και έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ως «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, οπότε αν τα αθροίσματα είναι υψηλά και υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια.

Η τέταρτη μεθόδευση είναι ο αποκλεισμός από τους δικαιούχους των ατόμων ή των νοικοκυριών, τα οποία κατείχαν έστω και για ένα μόνο μήνα εντός του 2016 Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών, ακόμη κι αν δεν τα έχουν σήμερα στην κατοχή τους. Τα εν λόγω άτομα θεωρούνται ως υπόχρεοι πληρωμής φόρου πολυτελούς διαβίωσης και αποκλείονται.

Η πέμπτη μεθόδευση είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων σημερινών ανέργων, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια του 2016 εργάστηκαν για περισσότερους από έξι μήνες ή ήταν μεν άνεργοι το 2016 για περισσότερους από 6 μήνες αλλά όχι συνεχόμενους. Για τους συγκεκριμένους πολίτες δεν ισχύει η αφαίρεση των μισθών που εισέπραξαν το 2016 από το συνολικό ετήσιο εισόδημα των «νοικοκυριών» στα οποία ανήκουν.

Η έκτη μεθόδευση είναι, τέλος, ο αποκλεισμός από τους δικαιούχους όσων είχαν μεν την 1η-1-2017 ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των σχετικών ορίων που προβλέπονται, αλλά, μετά, απώλεσαν μέρος ή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους αναγκαστικά, είτε λόγω κατασχέσεων είτε λόγω αναγκαστικών πωλήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα είτε να μην έχουν καθόλου ακίνητη περιουσία είτε να έχουν πολύ μικρότερη ακίνητη περιουσία, αξίας χαμηλότερης των προβλεπόμενων ορίων.

Πηγή: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή