Σήμερα: 28/06/2017
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

afisa-poe-ota-29-06-17-small.jpg

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλα τα Σωματεία να ενισχύσουν την περιφρούρηση των αμαξοστασίων και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας, να μην λυγίσουν μπροστά στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και να συμμετάσχουν καθολικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα, στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη, μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τις όποιες «βελτιωτικές» προτάσεις κατατέθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων υπερασπιζόμενη την πρόταση Νόμου που κατέθεσε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η τροπολογία όπως κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων που εργάζονται σήμερα στους ΟΤΑ και δεν διασφαλίζεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των Υπηρεσιών Καθαριότητας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι, η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους Δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας.

Ο αγώνας για την μετατροπή των συμβάσεων όσων εργάζονται με παρατάσεις εργασίας σε Αορίστου Χρόνου και για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, είναι αγώνας που έρχεται σε σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και των δανειστών και επομένως ο μόνος τρόπος διασφάλισης τους είναι η συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τέλος, καλεί όλα τα Σωματεία να ενισχύσουν την περιφρούρηση των αμαξοστασίων και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας, να μην λυγίσουν μπροστά στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και να συμμετάσχουν καθολικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα, στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη, μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Με τον μαζικό, ενωτικό και αποφασιστικό μας αγώνα μπορούμε να νικήσουμε και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας όλων των συμβασιούχων.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα να εκφράσουν ενεργά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2017. Ήδη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε Παναττική Στάση Εργασίας όλων των εργαζομένων του Δημοσίου και τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο.

afisa-poe-ota-29-06-17.jpg

πηγή: ergasianet.gr

Ετικέτες

_Εφορία_και_ασφαλιστικά_ταμεία_οι_αμοιβές_203_ημερών.jpg

Ο μέσος Έλληνας εργάζεται επτά μήνες ή 203 ημέρες το χρόνο μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 22 Ιουλίου πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, δουλεύει για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Αυτό αναφέρει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση.

forologiki_eleftheria.jpg

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2016 ήταν η 6η Ιουλίου. Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα στις πλάτες τους. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται 2 μήνες παραπάνω!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την ημέρα Ελευθερίας καθώς βρισκόμαστε ακόμη στα τέλη Ιουνίου…

Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα Φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις 29 Μαρτίου, στην Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φιλανδία από τις 22 Ιουνίου.

Μιλώντας στη σχετική παρουσίαση η Επιστημονική Συνεργάτης του ΚΕΦΙΜ κ. Μιράντα Ξαφά ανέφερε πως από κάθε 100 ευρώ είσπραξης που κάνει, ένας ελεύθερος επαγγελματίας αποδίδει έως και τα 82 ευρώ στο κράτος, με τη μορφή φόρων και εισφορών.

forologiki_eleftheria_2-1.jpg

«Χάσαμε σχεδόν έναν ακόμη μήνα από την ζωή μας φέτος εξαιτίας της υπερφορολόγησης» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που παρευρέθη στην παρουσίαση της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα είναι η αντιστροφή αυτού του δείκτη».

«Για κάθε 100 ευρώ απόδειξη παροχής υπηρεσιών το κράτος έχει φτάσει να εισπράττει από 60 έως 82 ευρώ. Επιστρέφουμε στα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 όταν η υπέρογκη φορολογία αποτελούσε τον κανόνα σε όλη την Δύση, πριν αντιστρέψουν τα δεδομένα η Θάτσερ και ο Ρήγκαν. Ας μην μας κάνει εντύπωση ότι οι φορολογούμενοι φεύγουν για άλλες φορολογικές κατοικίες» σχολίασε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από την πλευρά της η επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΦίΜ, Μιράντα Ξαφά.

Τυχαίο δεν είναι ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται διεθνώς «ανελεύθερη», και καταλαμβάνει την 138η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, σύμφωνα με τον «Index of Economic Freedom» του Heritage Foundation.

πηγή: enikonomia.gr

Ετικέτες

liveyourmyth.jpg

Παρά από τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών για την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, στον κλάδο του Τουρισμού, πίσω από τη βιτρίνα, κρύβονται οι πιο απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες σε βάρος των εργαζόμενων: εντατικοποίηση, ατέλειωτα ωράρια, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία κι όλα όσα συνθέτουν το δράμα που βιώνουν καθημερινά οι «κωπηλάτες» της «τουριστικής γαλέρας». Όλα αυτά αποτυπώνονται στα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσιάζει ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» τα οποία αναδημοσιεύουμε χωρίς παραπάνω δικά μας σχόλια.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τα «ρεκόρ» και τα κέρδη των αφεντικών «χτίζονται» πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών

Για μια ακόμα χρονιά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του Τουρισμού, η κυβέρνηση και σύσσωμα τα αστικά επιτελεία ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για τα «ρεκόρ» του Τουρισμού: Στις αφίξεις τουριστών, στον τζίρο, στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού γνωρίζουν πια καλά τι «ταμείο» κάνουν από τη μια «πετυχημένη σεζόν» στην επόμενη, από το ένα «ρεκόρ» στο άλλο: Εντατικοποίηση, ατελείωτα ωράρια και ρεπό με το σταγονόμετρο, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, ατομικές συμβάσεις και «ευέλικτες» μορφές εργασίας που υπονομεύουν ακόμα και την πετσοκομμένη κλαδική Σύμβαση.

Πάνω σε αυτά τα «υλικά», στην ένταση με κάθε τρόπο της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, με... χορηγό το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις και την πολύμορφη στήριξη των μονοπωλίων του κλάδου από το αστικό κράτος, είναι χτισμένη η «ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», το «πρότυπο» για την ανάκαμψη των κερδών της ελληνικής αστικής τάξης.

Απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στο τσάκισμα της ζωής τους για να αβγατίζουν τα κέρδη των αφεντικών, οι εργαζόμενοι του κλάδου απαντούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 20 Ιούλη, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Μπροστά σε αυτήν τη σημαντική μάχη, εγκαινιάζοντας μια σειρά από σχετικά ρεπορτάζ για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων αλλά και για την πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης τους, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα μια σειρά από ενδεικτικά στοιχεία που αποτυπώνουν ανάγλυφα αυτό που οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίζουν από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουν: Τα «ρεκόρ» και τα κέρδη των αφεντικών «χτίζονται» πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών!

Οι δείκτες για τους οποίους πανηγυρίζει το κεφάλαιο...

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2012 και μετά, ο κλάδος τουρισμού χαρακτηρίζεται από ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Η αύξηση των αφίξεων, των τζίρων, των ταξιδιωτικών εισπράξεων, η σχετικά πιο αργή αλλά σταθερή συγκέντρωση στον κλάδο σχετίζονται και με γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά χώρες - ανταγωνιστικούς προορισμούς, ωστόσο στηρίζονται πρώτα απ' όλα στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην πολύμορφη στήριξη από το αστικό κράτος.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένοι βασικοί δείκτες που αποτυπώνουν τα παραπάνω.

Μεγάλη άνοδος σε αφίξεις τουριστών και ταξιδιωτικές εισπράξεις

Ένα από τα πιο ενδεικτικά μεγέθη για την πορεία του κλάδου σε μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την «Έρευνα Συνόρων» (έρευνα που διεξάγει σε τακτά χρονικά διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδας), την περίοδο 2006 - 2012, ο αριθμός των αφίξεων (χωρίς τις κρουαζιέρες) κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 εκατομμυρίων ατόμων ανά έτος. Από εκεί και μετά, ωστόσο, οι αφίξεις αυξάνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο, φτάνοντας το 2016 στα 24,8 εκατομμύρια άτομα, χωρίς τις κρουαζιέρες. Ετσι, την περίοδο 2012 - 2016 οι αφίξεις αυξάνονται σχεδόν κατά 60%, ενώ το 2016 οι αφίξεις ήταν 9,2 εκατομμύρια περισσότερες από το 2012!

Οι κρουαζιέρες έχουν ακόμα πιο μεγάλη άνοδο (στοιχεία δίνονται από το 2012 και μετά). Το 2016 οι αφίξεις στην κρουαζιέρα υπολογίζονται στα 3,28 εκατομμύρια άτομα, αυξημένες σχεδόν κατά 129% έναντι του 2012...

Αν αθροίσουμε αυτά τα δύο στοιχεία, προκύπτει ότι οι συνολικές αφίξεις από περίπου 16,9 εκατ. άτομα το 2012, έφτασαν τα 28,1 εκατ. το 2016!

Την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση - αν και όχι με τους ίδιους ρυθμούς - παρουσιάζουν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2003 - 2012 κυμαίνονται μεταξύ 9,5 και 11,6 δισ. ευρώ, ενώ την τριετία 2014 - 2016 κινούνται σταθερά πάνω από τα 13,2 δισ. ευρώ.

Την πορεία του κλάδου μαρτυρά και ο δείκτης κύκλου εργασιών (ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους). Εξετάζοντας την εξέλιξη του δείκτη (σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, ως έτος βάσης λογίζεται το 2010 = 100) φαίνεται ότι από το 2010 έως το 2012 σημειώνεται συνεχής πτώση του μέσου ετήσιου δείκτη από 100 το 2010 στο 92,6 το 2011 και στο 76,7 το 2012. Από εκεί και μετά παρουσιάζεται συνεχής ανάκαμψη, που τείνει να καλύψει την προηγούμενη πτώση. Το 2013, ο μέσος ετήσιος δείκτης διαμορφώνεται στο 80,3, το 2014 φτάνει στο 89,8, το 2015 στο 92,6 και το 2016 φτάνει στο 92,7.

Στοιχεία ενδεικτικά για την πορεία συγκέντρωσης

Για την πορεία συγκέντρωσης στον κλάδο χρήσιμα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων «Διάρθρωση και Χαρακτηριστικά του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελλάδα 2016».

Το Δεκέμβρη του 2016 υπήρχαν 9.730 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 788.553 κλινών. Ενα στοιχείο της συγκέντρωσης στον κλάδο είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των δωματίων είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία δεκαετία, οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αυξηθεί κατά 5,7% και τα δωμάτια κατά 10,6%. Η ίδια τάση επικρατεί εξετάζοντας μια μεγαλύτερη περίοδο, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 2000 - 2016, οπότε οι ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκαν κατά 22,6% και τα δωμάτια κατά 31,7%.

Επίσης, ενδεικτικό της συγκέντρωσης είναι το στοιχείο της αύξησης των ξενοδοχείων «5 αστέρων», που στην πλειοψηφία τους αφορούν σε μεγάλες μονάδες, όπως θα δούμε παρακάτω. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξενοδοχεία αυτά έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί και παράλληλα έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στο συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό από 1% το 2000 σε 4,6% το 2016. Το ίδιο διάστημα τα ξενοδοχεία «4 αστέρων» αυξήθηκαν κατά 50% και τα ξενοδοχεία «3 αστέρων» κατά 37%. Αντίστοιχα, το μερίδιό τους αυξήθηκε για τα «4 αστέρων» από 10% το 2000 σε 14,5% το 2016 και για τα «3 αστέρων» από 18,6% το 2000 σε 25,4% το 2016. Αντίστροφα, την περίοδο αυτή, τα ξενοδοχεία «2 αστέρων» και «ενός αστέρα» μειώθηκαν κατά 18% και 30% αντίστοιχα και ταυτόχρονα μειώθηκε και το μερίδιό τους.

Σχετικά με το μέγεθος των ξενοδοχειακών μονάδων η έρευνα δείχνει ότι:

-- Από τα ξενοδοχεία με περισσότερα από 101 δωμάτια, το 31,7% είναι 5*, το 63,3% είναι 3* και 4* και μόνο το 5% είναι 1* και 2*.

-- Από τα ξενοδοχεία που έχουν 51 - 100 δωμάτια, το 6,1% είναι 5*, το 58,4% είναι 3* και 4*, το 35,5% είναι 1* και 2*.

-- Από τα ξενοδοχεία με 21 - 50 δωμάτια, μόνο το 2% είναι 5*, το 34,6% είναι 3* και 4*, ενώ το 63% είναι 1* και 2*.

-- Από τα ξενοδοχεία με 1 - 20 δωμάτια, μόνο το 1,4% είναι 5*, το 34,9% είναι 3* και 4*, ενώ το 63,7% είναι 1* και 2*.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2016:

 • Τα ξενοδοχεία 5* που αποτελούν το 4,56% των ξενοδοχειακών μονάδων διαθέτουν το 16,5% του συνόλου των δωματίων και το 17% των κλινών. Στα ξενοδοχεία αυτά αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 151 δωμάτια και 309 κλίνες ανά μονάδα.
 • Τα ξενοδοχεία 3* και 4* που αποτελούν το 39,91% των ξενοδοχειακών μονάδων διαθέτουν το 49,26% των δωματίων και το 49,3% των κλινών. Αντιστοιχούν 51 δωμάτια και 100 κλίνες ανά μονάδα.
 • Τα ξενοδοχεία 1* και 2* που αποτελούν το 55,51% των μονάδων διαθέτουν το 34,7% των δωματίων και το 33,29% των κλινών. Αντιστοιχούν 26 δωμάτια και 49 κλίνες ανά μονάδα.

Γεωγραφικά, οι Περιφέρειες Νότιου Αιγαίου και Κρήτης είναι οι πρώτες της χώρας ως προς τη συγκέντρωση του ξενοδοχειακού δυναμικού με βάση τα δωμάτια, 24,5% και 22,1% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (11,8%) και Κεντρικής Μακεδονίας (11%).

Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην Κρήτη με μέσο μέγεθος 57,3 δωμάτια και στο Ιόνιο με 51,5 δωμάτια.

Σχετικά με την απασχόληση, τα ξενοδοχεία 5* απασχολούν περισσότερο προσωπικό ανά δωμάτιο, ενώ όσο κατεβαίνει ο αριθμός των αστεριών τόσο μειώνεται το προσωπικό.

Χ. Μ.

... οι συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι

Σε αντίθεση με την άνοδο των αφίξεων τουριστών και του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό διαγράφουν τα τελευταία χρόνια μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη.

Τα «ρεκόρ» των επιχειρηματικών ομίλων είναι η μια όψη του νομίσματος το οποίο στην άλλη του πλευρά κρύβει τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων, με τα μονοπώλια του κλάδου να αξιοποιούν στο έπακρο όλο το σχετικό αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Μισθοί πείνας δίπλα στα «ρεκόρ» των εισπράξεων

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, μείωσε τους μισθούς κατά 15% το 2012, μειώσεις που διατηρούνται σε ισχύ μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ακόμα και η κουτσουρεμένη Συλλογική Σύμβαση, που λήγει στο τέλος του έτους, δεν εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων. Σε ένα σύνολο περίπου 10.000 ξενοδοχείων, η Σύμβαση εφαρμόζεται περίπου σε 90 επιχειρήσεις. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στον Επισιτισμό, καθώς η κλαδική Σύμβαση δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Οι ξενοδόχοι σε μια σειρά τουριστικές περιοχές, όπως στην Κρήτη, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο και αλλού, αποχωρούν από τις εργοδοτικές ενώσεις, αξιοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν εφαρμόζουν την κλαδική Σύμβαση ούτε στο κομμάτι των μισθών ούτε και στο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά στο ωράριο, στα ρεπό και άλλα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Με βάση τα παραπάνω, οι μισθοί των εργαζομένων διαμορφώνονται μέσα από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, κινούνται γύρω από τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ, ενώ είναι ακόμα μικρότεροι για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ανάμεσα στις επιχειρησιακές συμβάσεις ξεχωρίζουν αυτές που υπογράφονται μέσα από τη «φάμπρικα» των «ενώσεων προσώπων». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρόδου όπου μέσα σε λίγες μέρες στην έναρξη της σεζόν υπογράφηκαν πέντε νέες «καρμπόν» Συμβάσεις, με πανομοιότυπους όρους που περιορίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων στο επίπεδο του κατώτερου μισθού, όπως έχουν καταγγείλει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Δουλειά - λάστιχο και χωρίς ανάσα...

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων, περίπου το 80% του κλάδου, είναι εποχικά εργαζόμενοι, δουλεύουν δηλαδή από τέσσερις μέχρι επτά μήνες το χρόνο. Τον υπόλοιπο χρόνο πετιούνται στην ανεργία και καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα του ΟΑΕΔ. Ακόμα και σε αυτό όμως έχει μπει «ταβάνι» που ορίζει ότι το διάστημα της επιδότησής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Με άλλα λόγια, οι εποχικοί πρέπει να ζήσουν με 5.000 ευρώ για 12 μήνες.

Η κλαδική Σύμβαση υπονομεύεται στην πράξη από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μερική απασχόληση, την «έξτρα» εργασία με συμβάσεις μιας μέρας, τα «δουλεμπορικά» της «ενοικίασης» εργαζομένων, που «βασιλεύουν» στους χώρους δουλειάς, φτάνοντας να αποτελούν ακόμα και το μισό προσωπικό μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, κάτω από το πρόσχημα της «μαθητείας», της πρακτικής άσκησης και των προγραμμάτων «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», χιλιάδες νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι δουλεύουν για ψίχουλα, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Κοινό πρόβλημα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από ειδικότητα, σχέση εργασίας και χώρο δουλειάς, είναι οι συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν. Η πρόβλεψη για δύο συνεχόμενα ρεπό μέσα στη βδομάδα έχει γίνει κουρελόχαρτο μαζί με την κλαδική Σύμβαση, το ίδιο και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Το ωράριο επιμηκύνεται μέχρι τις 10 και τις 12 ώρες, στις περιοχές που η τουριστική κίνηση χτυπάει «κόκκινο» ακόμα περισσότερο. Πριν βγει καλά καλά ο Ιούνης στο Συνδικάτο της Αττικής έφτασαν οι πρώτες καταγγελίες για λιποθυμίες καμαριέρων σε «πεντάστερα» ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διεκδικήσεις των σωματείων σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνεται και το αίτημα για καθορισμό της ελάχιστης σύνθεσης του προσωπικού με βάση τις κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων, μια πρόβλεψη που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

Στο παραπάνω φόντο οι εργαζόμενοι τσακίζονται από μυοσκελετικές παθήσεις, υπερκόπωση, εργατικά «ατυχήματα». Η φθορά της υγείας τους επιτείνεται από τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Για παράδειγμα, η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών έχει οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναγκάζοντας καμαριέρες, μάγειρες και άλλες ειδικότητες να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους χρόνια! Ακόμα και το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) καταργήθηκε από την κυβέρνηση. Πλέον το ποσό του εφάπαξ, που έχει μείνει μισό από τις αλλεπάλληλες περικοπές, χορηγείται μόνο σε όσους καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Μόνο που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούνται «αντιτουριστικοί» όσο η ηλικία τους μεγαλώνει και πετιούνται στην ανεργία και την υποαπασχόληση...

Ορισμένα στοιχεία για την εντατικοποίηση και τη μερική απασχόληση

Από την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονται σε έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την απασχόληση προκύπτει πως την περίοδο 1987 - 2016:

-- Η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε κατά 80,5%. Από 155,2 χιλιάδες απασχολούμενους το 1987 σε 280,2 χιλιάδες το 2016.

-- Η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 1.095,4%! Από 5,1 χιλιάδες το 1987 σε 61,0 χιλιάδες το 2016!

Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι «στα χρόνια της κρίσης (μετά το 2008), οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση στον τουρισμό παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία που είναι έντονη το 2014 (+31,1%), το 2015 (+21%) και το 2016 (+13,9%)».

Όμως ακόμα και αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν την πραγματική έκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας με πάνω από 500 δωμάτια απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους από τους οποίους το 50% είναι με ελαστική μορφή απασχόλησης.

Επιπλέον, τα στοιχεία για την απασχόληση ανά δωμάτιο δείχνουν και αυτά πως οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες σκληρά, καθώς απασχολείται λιγότερο προσωπικό από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Στα ξενοδοχεία «5 αστέρων» αντιστοιχούν μόλις 0,67 απασχολούμενοι ανά δωμάτιο, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει στα ξενοδοχεία με χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών, φτάνοντας στα ξενοδοχεία 1 αστεριού να αντιστοιχούν μόλις 0,16 απασχολούμενοι ανά δωμάτιο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΣΕΤΕ αναφέρονται στο σύνολο όσων απασχολούνται στα ξενοδοχεία, χωρίς να ξεχωρίζει τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη από τους εργαζόμενους. Μια εικόνα για τους μισθωτούς παίρνουμε από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν για παράδειγμα πως το 2016 στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης εργάστηκαν 223,05 χιλιάδες μισθωτοί.

Ακόμα, από την εξέταση των δεικτών απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει η διαπίστωση ότι την περίοδο 2010 - 2012 (για το γ' τρίμηνο κάθε έτους) υπάρχει συνεχής πτώση των δεικτών, εικόνα που αλλάζει από το 2013 και μετά. Ωστόσο, ο κάθε δείκτης μειώνεται ή αυξάνεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 2016 οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αναγκάζονται να δουλεύουν συνολικά πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια (βλ. σχετικό γράφημα), χωρίς όμως να αμείβονται ανάλογα, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με διαρκή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Ευ. Χ.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Ιούλη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της Ομοσπονδίας του κλάδου μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, το συντονιστικό των σωματείων του κλάδου στην Αττική, που έχει ήδη συνεδριάσει, έχει επεξεργαστεί το εξής πλαίσιο αιτημάτων:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.
 • Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.
 • 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
 • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.
 • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα «δουλεμπορικά», η «ενοικιαζόμενη» εργασία.
 • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.
 • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.
 • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
 • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.
 • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.
 • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

πηγή: ergatikosagwnas.gr

Ετικέτες

noor-one_1_copy.jpg

«Τα βάζω με όλους και με όλα. Ηδη κινδυνεύω, θέλετε να πω ονόματα για να κινδυνεύσω περισσότερο. Δεν μπορώ να πω ονόματα εδώ, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Επρεπε, για να πιστέψουν οι άνθρωποι που ήταν από πίσω ότι δεν θα μιλήσω. Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος» («Εφ.Συν.», 18/1/2015, απολογία Γιαννουσάκη).

Το κλασικό νομικό αξίωμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί» παραβιάζει για δεύτερη φορά ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης στην υπόθεση του πλοίου με τους δύο τόνους ηρωίνης. Ομως το αξίωμα αυτό έχει ήδη ανατραπεί από τη σύγχρονη έννομη τάξη που καταφεύγει στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων παρέχοντας ελαφρυντικά αλλά ακόμα και ασυλία στις βαριές περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων.

Ο Μ. Γιαννουσάκης τη μια φορά επιχειρεί με καταθέσεις και συνεντεύξεις να βάλει στο κάδρο ενοχής και τον εφοπλιστή Μαρινάκη μαζί με τον στενό συνεργάτη του, Αιμ. Κοτσώνη, και την άλλη επιμένει για την αθωότητά τους αφήνοντας υπονοούμενα για τον υπουργό Αμυνας, το στέλεχος του Λιμενικού και την αρμόδια εισαγγελέα.

Ολοφάνερη η αγωνία του να εξασφαλίσει έστω και κατόπιν εορτής το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, κάτι που δεν πέτυχε πριν από τη δίκη και τη βαριά καταδίκη του.

Είναι δεδομένο ότι ο Μ. Γιαννουσάκης «γνωρίζει πολλά», αλλά για όσους παρακολουθήσαμε από κοντά την υπόθεση και τη δίκη, η αλήθεια δεν έχει ακόμα αναδειχτεί σε κάθε πτυχή της. Ομως αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης και τα αναπάντητα ερωτήματα, αλλά μια ενδεχόμενη λανθασμένη συμπεριφορά ενός κυβερνητικού στελέχους.

Με άλλα λόγια, σύσσωμος ο Τύπος και η αντιπολίτευση επιχειρούν να μετατοπίσουν την προσοχή από τη σοβαρότερη ίσως υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και προστασίας της νέας διαπλοκής.

Η βρόμικη και εγκληματική υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης κατάφερε έναν χρόνο μετά τη λήξη της «σιωπηλής» δίκης να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων.

Τα ΜΜΕ που δεν είχαν ασχοληθεί ή είχαν πλήρως αποσιωπήσει την υπόθεση και τις καταθέσεις του Μ. Γιαννουσάκη σήμερα συναγωνίζονται σε πληροφορίες και επικριτικές δηλώσεις που αφορούν κυβερνητικούς και δικαστικούς παράγοντες και όχι φυσικά τα σκοτεινά σημεία για την προμήθεια, αγορά, μεταφορά και πώληση της ηρωίνης.

Τα κατασχεθέντα από το «Noor One», το οποίο μετέφερε ηρωίνη δύο τόνων και 120 κιλών Τα κατασχεθέντα από το «Noor One», το οποίο μετέφερε ηρωίνη δύο τόνων και 120 κιλών |

«Σφάζονται» τώρα όλοι στα πόδια ενός κατηγορούμενου που αποδείχτηκε από την ημέρα που συνελήφθη έως και τώρα που εκτίει ισόβια ποινή στη φυλακή εξαιρετικά ικανός και ταλαντούχος σε «ακροβασίες» προκειμένου να πετύχει επιεικέστερη μεταχείριση.

Ο φόβος και οι καταθέσεις

Ο συμπρωταγωνιστής και βασικός γνώστης της επιχείρησης «Noor One» έχει καταφέρει κυριολεκτικά να δημιουργήσει δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» που αποδεικνύουν τελικά τη σαθρή βάση πάνω στην οποία ακουμπάει ένα ολόκληρο σύστημα.

Οι Εισαγγελικές και Δικαστικές Ενώσεις, που έσπευσαν δικαίως πριν από έναν χρόνο να προστατέψουν τον ανώτατο δικαστικό του ΣτΕ, σήμερα εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στον κατευθυνόμενο διασυρμό της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πειραιά, Ε. Τζίβα, η οποία έχει αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο προανακριτικός υπάλληλος Χριστοφορίδης, μέλος της ικανής ομάδας των λιμενικών που βρήκαν την ηρωίνη και προσπάθησαν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση, εμφανίζεται σήμερα κυριολεκτικά «κρεμασμένος στα μανταλάκια» μέσα από σκόρπιες ηχογραφήσεις, ενώ φέρεται να παρακολουθείται και μάλιστα στενά από δημοσιογραφικά (;) παράκεντρα.

Η «Εφ.Συν.» παρακολούθησε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή των συλλήψεων το 2014 και των κατασχέσεων του θανατηφόρου φορτίου μέχρι και σήμερα που η πολιτική ζωή αφέθηκε στους συνεχιζόμενους αντιφατικούς ισχυρισμούς του Μ. Γιαννουσάκη. Κι όμως η τελευταία συνομιλία του ισοβίτη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, που ελάχιστα είδε το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει πλήρως τόσο τις αρχικές όσο και τις μετέπειτα συμπληρωματικές ένορκες καταθέσεις του Γιαννουσάκη πριν από την έναρξη της δίκης.

«Ανάφερα στην υπηρεσία σας και στην ανακρίτρια στοιχεία και αποδείξεις που με συνδυασμένη έρευνα... φτάσατε σε ένα από τα σοβαρότερα αρχηγικά στελέχη διακίνησης της συγκεκριμένης ποσότητας ηρωίνης, δηλαδή τον Αιμ. Κοτσώνη... ο Μαρινάκης γνώριζε από την πρώτη στιγμή τη μετοχική εμπλοκή του Αιμ. Κοτσώνη στο Noor One... ο Κοτσώνης μου απάντησε ότι δεν δηλώνει τα χρήματα που έβαζε στην Ελλάδα από λαθρεμπόριο καυσίμων γιατί ο πρόεδρος τα θέλει μαύρα...» (αποσπάσματα από την ένορκη κατάθεση).

Ο ίδιος επαναλαμβάνει στη συνομιλία του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ότι όταν έδινε τις πρώτες καταθέσεις για το «Noor One» και περιέγραφε αρχικά το κύκλωμα του πετρελαίου, συμπτωματικά έπιασαν τον στενό συνεργάτη της εταιρείας του Μαρινάκη στο αεροδρόμιο με τα μαύρα και του δέσμευσαν 622.000 ευρώ, κάτι που όπως λέει ο Γιαννουσάκης επιβεβαίωνε ότι τα είχε πει σωστά.

Πράγματι το ποσό «αγνώστου προελεύσεως με ενδείξεις νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες» κατασχέθηκε, ενώ συγχαρητήριο δελτίο Τύπου προς τους υπαλλήλους του «Ελ. Βενιζέλος» εξέδωσε τότε η Ομοσπονδία Τελωνειακών. Στη συνέχεια και ο Αιμ. Κοτσώνης συνελήφθη κατηγορούμενος για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Είναι ωστόσο δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι και τότε ο Πάνος Καμμένος του τηλεφωνούσε ή ότι κάποιος λιμενικός τον πίεζε να «δώσει» τον εφοπλιστή Μαρινάκη για το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Μάκης Γιαννουσάκης ζήτησε εξ αρχής να θεωρηθεί προστατευόμενος μάρτυρας κι όταν αυτό δεν έγινε, αναγκάστηκε, όπως τονίζει στη συνομιλία του με τον Τριανταφυλλόπουλο, λόγω και των απειλών που δεχόταν για τη ζωή του, να αλλάξει μέσα στο δικαστήριο τις αρχικές του καταθέσεις και να φωνάξει ότι ο Αιμ. Κοτσώνης ήταν αθώος.

Την ίδια τακτική δηλώνει ότι θα ακολουθήσει και τώρα αν δεν είναι ασφαλής. Σε όλες ανεξαιρέτως τις τοποθετήσεις του ο Γιαννουσάκης επαναλαμβάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν ο ίδιος και η οικογένειά του, λέγοντας ότι «ακόμα και συμβόλαιο θανάτου ακούει ότι υπάρχει γι’ αυτόν» («Unfollow»). Μάλλον δεν αναφέρεται ούτε στον Πάνο Καμμένο, ούτε στον Σταύρο Κοντονή, ούτε στην εισαγγελέα.

Στη δίκη, ανατρέποντας τις καταθέσεις του, ο Γιαννουσάκης έριξε όλο το βάρος της ενοχής σχεδόν αποκλειστικά στον κατηγορούμενο Γ. Μπουρδούβαλη (ποινή ισόβια) και σε ασύλληπτους αλλοδαπούς. Οι αντιφατικές καταθέσεις του δεν έπεισαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και πολύ περισσότερο την εισαγγελέα Μαρία Τρουπή.

Το νέο σίριαλ των «αποκαλύψεων»

Στα τέλη του 2016 μια ανώνυμη καταγγελία για το «ατιμώρητο έγκλημα» φτάνει (και) στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Ο Τριανταφυλλόπουλος ζητάει από τον ισοβίτη να του μιλήσει και εκείνος αποδέχεται. Στη συνομιλία κατονομάζει (ξανά) τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Αιμ. Κοτσώνη ως άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ηρωίνης.

Παράλληλα ζητάει να καθυστερήσει η δημοσίευση της συνέντευξης μέχρι ο ίδιος να διασφαλίσει τελικά το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, αλλά και την προστασία της οικογένειάς του εκτός φυλακών και μάλιστα στο εξωτερικό. Δηλώνει στον συνομιλητή του ότι αμέσως μετά θα καταθέσει ενόρκως, αλλά δηλώνει (ξανά) καθαρά ότι αν δεν γίνει με τον τρόπο που θέλει η διαδικασία, τότε θα ανακαλέσει τα όσα λέει.

Ο δημοσιογράφος ενημερώνει για το αίτημα και την πρόθεση του μάρτυρα να καταθέσει τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο (που φέρεται να είχε επίσης λάβει την ανώνυμη επιστολή) και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά. Η ίδια μεταβαίνει στον Κορυδαλλό προκειμένου να πάρει κατάθεση από τον κρατούμενο. Ομως ήδη ο κρατούμενος, επικαλούμενος απειλές για τη ζωή του, είχε μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα.

Η εισαγγελέας πηγαίνει στις φυλακές, και παραλαμβάνει αριθμούς λογαριασμών και «ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο» που της προσκομίζει, ο Γιαννουσάκης, ο οποίος αρνείται χωρίς ανταλλάγματα να προχωρήσει (ξανά) σε ένορκη κατάθεση σε αρμόδιο εισαγγελέα. Η εισαγγελέας ενημερώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ ξεκινάει αμέσως έρευνα ζητώντας δικαστική συνδρομή, καθώς κάποιοι λογαριασμοί και συναλλαγές με εμβάσματα έγιναν στο Ντουμπάι και στην Ευρώπη.

Στο μεσοδιάστημα κι ενώ όλα γίνονται αθόρυβα, δημοσιεύεται στο Zougla.gr (τέλη Μαΐου) το πρώτο μέρος της συνομιλίας Γιαννουσάκη-Τριανταφυλλόπουλου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Real», ο κρατούμενος ανασκευάζει (ξανά) ισχυριζόμενος ότι πιέστηκε για να ενοχοποιήσει τον Β. Μαρινάκη.

Στη συνέχεια ο κρατούμενος για άγνωστους λόγους μεταφέρεται στις φυλακές Χαλκίδας, ενώ δημοσιεύεται και το δεύτερο κομμάτι της συνέντευξης.

Ο Τριανταφυλλόπουλος δέχεται εξώδικο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη με το αίτημα να κατέβει η «συκοφαντική» συνομιλία από το διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία αναρτήθηκε σκοπίμως την ημέρα που ο εφοπλιστής επρόκειτο να αγοράσει τον ΔΟΛ. Ο δημοσιογράφος δημοσιεύει στη συνέχεια όλα τα επίμαχα έγγραφα των δύο πλευρών χωρίς να κατεβάζει τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη.

Στο μεταξύ ξεκινούν με εισαγγελική εντολή οι έλεγχοι οικονομικών υπηρεσιών σε εταιρείες του Β. Μαρινάκη για τα επίμαχα εμβάσματα. Ταυτόχρονα ξεσπάει συντονισμένα σε πολλά ΜΜΕ ο θόρυβος αποκλειστικά και μόνο για το μεμπτό τηλεφώνημα του Πάνου Καμμένου προς τον ισοβίτη. Κανείς δεν αντιδράει ωστόσο για τα όσα ανατριχιαστικά αναφέρει ο ισοβίτης στη συνομιλία του σχετικά με όλο το κύκλωμα και τους λόγους για τους οποίους άλλαξε τις αρχικές καταθέσεις του.

Η συντονισμένη αντίδραση για το τηλεφώνημα με ταυτόχρονη αποσιώπηση της συνομιλίας συσπειρώνει όχι μόνο τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον μεγαλοεφοπλιστή αλλά ακόμα και τα μέσα του ομίλου Αλαφούζου, που πρώτος είχε σηκώσει τη σημαία στην υπόθεση του «Noor One». Στο μεταξύ έχει ήδη απορριφθεί το αίτημα αναστολή ποινής του Γιαννουσάκη.

Ακολουθεί η τμηματική δημοσίευση διαλόγων του ισοβίτη με τον λιμενικό που βρέθηκε... τυχαία στο διαδίκτυο από το περιοδικό «Unfollow». Ηδη βέβαια οι εκρηκτικές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον εκδότη των «Παραπολιτικών», Γ. Κουρτάκη, ήταν γνωστές και φαίνεται ότι κάπως έτσι άναψε ξανά το φιτίλι, με τα «Παραπολιτικά» να πρωτοπορούν σήμερα στη «μάχη» εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Η υπόθεση της ηρωίνης μπήκε και πάλι στο περιθώριο!

Γιαννουσάκης κατά Μαρινάκη

Στις δύο εικοσάλεπτες συνομιλίες με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ο «μάρτυρας» επαναλαμβάνει ότι όσα κι αν λέει (και τα οποία συμπίπτουν με τις αρχικές ένορκες καταθέσεις του) θα τα αρνηθεί αν δεν διασφαλιστεί η έξοδός του υπό προστασία από τη φυλακή. Περιγράφει το πώς έκανε ακριβώς το ίδιο όταν διαπίστωσε ότι δεν «προστατεύεται» και μέσα στη δικαστική αίθουσα αθώωσε τον Αιμ. Κοτσώνη. Μάλιστα δηλώνει ότι χαίρεται που ενώ ο ίδιος τον αθώωσε, εν τούτοις, έστω και ελαφρύτερα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο γιατί διαφορετικά θα το είχε βάρος!

Οι αναφορές για τον μεγαλοεφοπλιστή και τον στενό του συνεργάτη, Αιμ. Κοτσώνη, για το σύνολο των ποσοτήτων ηρωίνης που λέει ότι αφορούσε και άλλα επιπλέον 900 κιλά που δόθηκαν ως πληρωμή σε άλλο κύκλωμα, η σαφήνεια των διατυπώσεων περί εμπλοκής Κοτσώνη-Μαρινάκη, ο ισχυρισμός για εντάλματα που σκόπιμα δεν εκδίδονται για Τούρκους-μέλη της οργάνωσης, που αφήνει να εννοηθεί ότι ένας από αυτούς, ο Α., σχετίζεται με τον εφοπλιστή, και τέλος, η επιβεβαίωση της παράδοσης λογαριασμών, με εμβάσματα προς τον ίδιο, στα χέρια της εισαγγελέως και του λιμενικού αφήνουν κυριολεκτικά άφωνο όποιον ακούσει τη συγκεκριμένη συνομιλία.

Ακόμα και ένα μόνο μέρος των ισχυρισμών αν ισχύει, όχι μία εισαγγελέας αλλά ολόκληρος ο Αρειος Πάγος έπρεπε να μεταβεί στις φυλακές Αυλώνα. Εκδηλος είναι σε όλη τη συνομιλία (κυρίως στο δεύτερο μέρος) ο τρόμος του κρατούμενου για τις συνέπειες όσων λέει.

Σε ανάρτησή του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει: «Εγώ, ως όφειλα, ενημέρωσα τον κ. Μαρινάκη για τα καταγγελθέντα και προφανώς ενημερώθηκε και ο Γιαννουσάκης με τη σειρά του. Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης επιβεβαίωσε τα εμβάσματα προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη, διαβεβαιώνοντάς με ότι εστάλησαν για εφοδιασμό συγκεκριμένων πλοίων με καύσιμα κι εγώ δεσμεύτηκα να τα παραδώσω στη Δικαιοσύνη, κάτι που έπραξα. Από δω και πέρα οι δικαστικές αρχές έχουν τον λόγο».

Μέχρι και το τέλος της δίκης η πλήρης αδιαφορία χαρακτήριζε τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ κάλυψη της δίκης, με πολλές επιβαρυντικές αποστροφές για τους κατηγορούμενους, αλλά και πολλές αιχμές για τον μεγαλοεφοπλιστή, δημοσίευαν η «Δημοκρατία» και η «Espresso» του εκδότη Φιλιππάκη, η «Καθημερινή» και το «Εθνος». Στο «Βήμα» υπήρχαν συχνά αστυνομικά μόνο ρεπορτάζ για τους αλλοδαπούς εγκεφάλους και τους αιφνίδιους θανάτους. Στην τηλεόραση, η εκπομπή του Κ. Θωμαΐδη στον ΣΚΑΪ.

Γιαννουσάκης υπέρ Μαρινάκη

Την αλλαγή της στάσης του Γιαννουσάκη στις αρχές Ιουνίου 2017 και τη νέα αφήγηση επιλέγουν να προβάλλουν σήμερα η εφημερίδα και το ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», ο ΔΟΛ (ΔΟΜ), το αυτοπροσδιοριζόμενο ως αριστερό περιοδικό «Unfollow» και ειδικά ο δημοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος (διευθυντής του περιοδικού «Report» του ομίλου Παραπολιτικών), η εφημερίδα «Καρφί» (είχε τίτλο «Ειδικό δικαστήριο για τον Πάνο Καμμένο») και η εφημερίδα «Real».

Τι λέει όμως τώρα ο ίδιος ο Γιαννουσάκης, ο κρατούμενος που κατά τη διάρκεια της δίκης φρόντισε να έχει σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη δίκη (είτε… εκ του μακρόθεν, είτε με… κοριούς, είτε με το σημειωματάριό τους στη δικαστική αίθουσα);

Στην εφημερίδα «Real» («Ποιοι με εκβιάζουν για να μπλέξω τον Μαρινάκη»), αναφέρει: «100 φορές τη μέρα να με σφάζουν, δεν πρόκειται να βάλω έναν αθώο άνθρωπο στη φυλακή». Καταγγέλλει πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, παρεμβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ θεωρεί πως η άρνησή του να καταθέσει κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη του κόστισε δύο επιθέσεις εναντίον του μέσα στη φυλακή, εκ των οποίων η μία πολύ σοβαρή με μαχαίρι, θεωρώντας υπεύθυνους τους Τούρκους καταδικασθέντες.

«Στην αρχή με είχαν πείσει ότι ένοχος ήταν ο Κοτσώνης. Οπότε λειτουργούσα στο ότι βοηθάω τη Δικαιοσύνη και με αυτόν τον τρόπο απελευθερώθηκε η Σταματιάδη, μια αθώα γυναίκα (σ.σ. πρώην γυναίκα του)». Ο Γιαννουσάκης δεν διευκρινίζει ποιοι και γιατί τον πίεζαν τότε.

Παράλληλα, στο ερώτημα γιατί προβαίνει τώρα σε αυτές τις αποκαλύψεις απαντά: «Ετοιμάζουν ψευδομάρτυρες με απόλυτα σημαδεμένη τράπουλα για να κάνουν κατηγορούμενο τον κ. Μαρινάκη. Κατά μία έννοια με θεωρώ υπεύθυνο γι’ αυτό…». Στο περιοδικό «Unfollow» ο Γιαννουσάκης διαψεύδει όσα ακούγονται στη συνομιλία του με τον Τριανταφυλλόπουλο.

Η πρώτη δημοσίευση του περιοδικού, στην ηλεκτρονική μόνο έκδοση, σε θέμα που υπογράφει ο Λ. Χαραλαμπόπουλος, έχει τίτλο «Καταγγελίες για εμπλοκή Καμμένου – Κοντονή σε σκευωρία για Noor 1 και Μαρινάκη». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για στοιχεία που «καταδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα να εξυφανθεί δικαστική σκευωρία (!), με στόχο να ενοχοποιηθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για την υπόθεση Noor-1».

Ντοκουμέντο της δημοσιογραφικής έρευνας ήταν κάποιες ηχογραφημένες συνομιλίες οι οποίες αναρτήθηκαν από άγνωστο χρήστη στο διαδίκτυο. Σε αυτές ο φερόμενος ως Παναγιώτης Χριστοφορίδης, λιμενικός στο Τμήμα Ασφαλείας Λιμενικού Πειραιά, λέει στον φερόμενο ως Μάκη Γιαννουσάκη «να κάνει μια κατάθεση, με την οποία να εμπλέκει τον Βαγγέλη Μαρινάκη στις μεταφορές χρημάτων που σχετίζονται με την υπόθεση Noor-1».

Το δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρει «ότι η προσπάθεια να κατασκευαστεί μια κατηγορία κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη σχετίζεται και με μια συνολικότερη πολιτική επιδίωξη να χτυπηθεί μέσω αυτού η οικογένεια Μητσοτάκη, στη βάση των ιστορικών δεσμών με την οικογένεια Μαρινάκη».

Στις 21 Ιουνίου δημοσιεύεται στο «Unfollow» ηχογραφημένη συνομιλία του δημοσιογράφου Χαραλαμπόπουλου με τον ισοβίτη. Την ίδια ώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αξιωματική αντιπολίτευση και φιλικά στη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι επιλέγουν να πιστέψουν μόνο τον ισοβίτη μάρτυρα Γιαννουσάκη και όχι για παράδειγμα τον προφυλακισμένο για το «Ντυνάν», Α. Μαρτίνη.

Η όλη συνομιλία γυρνάει γύρω από το θέμα της επικοινωνίας του Γιαννουσάκη με τον Πάνο Καμμένο και την εισαγγελέα Τζίβα (πάνω από 30 ερωτήσεις).

ΔΗΜ.: Την επόμενη μέρα που σας πήρε ο Καμμένος τηλέφωνο, στις 18 Ιανουαρίου, το πρωί, τι σας είπε;

Μ.Γ.: Νομίζω εγώ τον πήρα. Αυτός με πήρε; Δεν το θυμάμαι. Ο,τι έχω δώσει, τις κλήσεις.

ΔΗΜ.: Μιλήσατε την επόμενη μέρα με τον κ. Καμμένο;

Μ.Γ.: Τώρα αν είναι επόμενη, μεθεπόμενη, δεν θυμάμαι. Σίγουρα μίλησα μια φορά ακόμα.

ΔΗΜ.: Η επόμενη φορά που μιλήσατε, που ακολουθεί τη 17η Ιανουαρίου, τι είπατε;

Μ.Γ.: Μου είπε «προχώρα, μη σταματάς» και τα ίδια, ό,τι μου ‘χε πει και στις 17. Και για τον Χριστοφορίδη, «να τον εμπιστεύεσαι».

Ο Γιαννουσάκης δίνει τώρα μια νέα εξήγηση κατονομάζοντας τον λιμενικό Ι. Χριστοφορίδη ως το άτομο εκείνο που του υπαγόρευε τι να λέει στην πρώτη δίκη, που του υπαγόρευε τι να λέει στον Τριανταφυλλόπουλο και τώρα τον πιέζει για το τι θα πει στο Εφετείο. Στη συνέντευξή του στη «Real», λίγες μόλις μέρες πριν, έλεγε ότι «τον είχαν πείσει πως ήταν ένοχος ο Κοτσώνης».

Αν όμως κάποιος θέλει να σοβαρευτεί, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η αρχική κατάθεση του μάρτυρα ενώπιον των δύο λιμενικών που εκτελούσαν χρέη ανακριτικών υπάλληλων (Ι. Χριστοφορίδη και Ι.Σ.) δόθηκε το 2014 κι εκεί ο Γιαννουσάκης αναφέρει τα ίδια ονόματα, τις ίδιες παράνομες μεθόδους απόκτησης εύκολου κέρδους, τους ίδιους εμπλεκόμενους στο «Noor One».

Οσο για την εκδοχή της «πίεσης» για να «δώσει» τον Αιμ. Κοτσώνη, είναι κάπως δύσκολο να πειστεί οποιοσδήποτε ότι όλη η ομάδα του Λιμενικού είχε... προηγούμενα με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τέλος, ισχυρίζεται ότι ο Τριανταφυλλόπουλος έκανε συρραφή στο ηχητικό, που είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Ο δημοσιογράφος του «Unfollow» απαντά ότι θα βρει αυτός το ηχητικό(!).

Η Δικαιοσύνη μπροστά σε 2 τόνους ηρωίνης

Στην υπόθεση του «Noor One», μια πρόεδρος αρνήθηκε να προεδρεύσει λόγω ασθένειας (μυϊκό πρόβλημα), ένας από τους εφέτες έγινε στόχος εκρηκτικού μηχανισμού, ένας εισαγγελέας ελέγχεται για συνομιλίες του με κρατούμενο της υπόθεσης.

Παράλληλα, για δικαστικές μεθοδεύσεις σε βάρος του μιλούσε ο ίδιος ο Β. Μαρινάκης, αναφέροντας ότι ο εισαγγελέας Σ. Δασκαλόπουλος, που τον είχε παραπέμψει, «πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου». Στην ίδια γραμμή συμπλέει και η Χρυσή Αυγή, καθώς ο Ντογιάκος είναι ο εισαγγελικός λειτουργός που παραπέμπει την εγκληματική οργάνωση.

Συμπτωματικά και πάλι, ο πρώην στενός συνεργάτης του Μαρινάκη, Αιμ. Κοτσώνης, είχε τους ίδιους δικηγόρους υπεράσπισης με τον φίρερ Μιχαλολιάκο. Εξάλλου, πρόσφατη είναι η παρέμβαση του χρυσαυγίτη Λαγού στη Βουλή, η οποία ήταν η πρώτη καταγγελία για τις «πιέσεις» που ασκούνται στον Μάκη Γιαννουσάκη. Πριν από τη δίκη του «Noor One», τα βέλη δέχτηκε η ανακρίτρια Πειραιά, Μ. Σκάρπου, και ο επικεφαλής αξιωματικός των λιμενικών, μάρτυρας Γ. Κατσούλης.

Σήμερα τα βέλη στρέφονται στην εισαγγελέα Ε. Τζίβα, η οποία διεξάγει τη νέα έρευνα για την υπόθεση της ηρωίνης. Ακόμα και η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Μαρία Τρουπή, ζήτησε πολλές φορές την προστασία της προέδρου απέναντι στην επιθετικότητα των συνηγόρων. Στην αγόρευσή της όμως η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης για τους -κατά το βούλευμα- διευθυντές της οργάνωσης:

«Ολα γίνονταν για τη μεταφορά της ηρωίνης. Η ηρωίνη θα έφτανε τουλάχιστον τους 8 τόνους (σ.σ. με τις προσμίξεις) και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους» είπε η ίδια. Ακολούθησε η γνωστή απόφαση.

Στις 12 Αυγούστου 2016 η αντεισαγγελέας Εφετών, Μαρία Τρουπή, άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την πλειονότητα των κατηγορουμένων. Η είδηση περνάει στα ψιλά.

Η εισαγγελέας επικαλείται, εκτός των άλλων, την υπ’ αριθμ. 1/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αναφέρει πως «σε περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών από περισσότερους δράστες δεν λαμβάνεται υπόψη το όφελος που απέβλεπε ο κάθε δράστης αλλά το σύνολο του οφέλους που επιδιώχθηκε με τις πράξεις διακίνησης».

Στην πολυσέλιδη έφεση, μικρό τμήμα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», αναφέρει:

«Οι κατηγορούμενοι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης, οι οποίοι είχαν ενταχθεί και μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που είχε συγκροτηθεί από τον αποβιώσαντα Τούρκο Baskal και άλλους αγνώστους δράστες και η οποία επεδίωκε την διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στην νομοθεσία περί ναρκωτικών σε κοινή δράση μεταξύ τους αλλά και με τους κατηγορούμενους Κουρούβανη, Κοτσώνη, Φάρο αλλά και με άλλους αγνώστους συνεργούς τους κατέστρωσαν, οργάνωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο διακίνησης της ηρωίνης από το Εμιράτο του Ατζμάν (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στην Ελλάδα με το πλοίο Noor One και από την Ελλάδα με νταλίκα σε χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο, Ολλανδία και Μ. Βρετανία.

»Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης ήταν ο άνθρωπος που από το έτος 2012 βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση σχετιζόμενη με το πλοίο ενώ είχε μεσολαβήσει για τη σύναψη το έτος 2012 συμφωνίας μεταξύ των Φάρου-Τζανετή-Γιαννουσάκη για την συνδιαχείριση του Noor και η εταιρεία GFTK που στάθηκε τον Ιούνιο του 2012 για την συνιδιοκτησία του πλοίου ήταν στην πραγματικότητα συμφερόντων όλων των παραπάνω».

Ο Μάκης Γιαννουσάκης, ο άνθρωπος που πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη», για την ακρίβεια με την ηρωίνη στο σπίτι του, στρέφεται απεγνωσμένα κάθε φορά προς την πλευρά εκείνη που θεωρεί ότι, όντας ισχυρότερη, ίσως θα του εξασφαλίσει ασφάλεια και έξοδο από τη φυλακή. Απ’ ό,τι φαίνεται, στο σκοτεινό αμπάρι του «Noor One» χωράει όλη η χώρα.

Με το ρευστό μιντιακό τοπίο και τους επιχειρηματίες-καναλάρχες-προέδρους ομάδων να σφάζονται με εναλλασσόμενες λυκοφιλίες και προσδοκίες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το κουφάρι του «Noor One» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένα επεισόδιο στη μάχη του επιχειρηματικού Survivor.

Η πραγματική όμως σκευωρία σε αυτήν την υπόθεση είναι πως ακόμα 2 τόνοι ηρωίνης που θα σκότωναν χιλιάδες κόσμο παραμένουν ορφανοί, 8 άνθρωποι είναι ήδη νεκροί και μια εγκληματική οργάνωση παραμένει χωρίς αρχηγούς. Αραγε στο μέλλον θα υπάρξει η ίδια αυτοθυσία λιμενικών και λειτουργών της Δικαιοσύνης μετά από όσα γίνονται και αυτές τις μέρες;

ΠΗΓΉ: efsyn.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή