Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 17:43

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΜΕ ΚΟΦΤΕΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΔΟΝΤΙΑ

Γράφτηκε από τον

Vouli-Vrady.jpg

5 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ 20... ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Στο φουλ βάζει από σήμερα τις μηχανές η κυβέρνηση, καθώς στενεύουν και πάλι επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου, αλλά και όλων αυτών που ξεκλειδώνουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την τρέχουσα εβδομάδα, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η λίστα με όλα τα προαπαιτούμενα μπαίνει σε “φάση ωρίμανσης”, με στόχο το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών μνημονιακών δεσμεύσεων να έχει ολοκληρωθεί, αν καταστεί δυνατόν, έως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματος χωρίς παλινωδίες.

Άλλωστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων έχουν περάσει από τον σκόπελο της Βουλής, οπότε απομένει η υλοποίηση τους που θα αποτρέψει τυχόν νέα εμπλοκή με τους θεσμούς.

Κάτι που επεύχεται φυσικά ο κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς γνωρίζει ότι οι όποιες καθυστερήσεις θα οδηγήσουν στην αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη και εξίσου δύσκολη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει πολλούς “σκοπέλους” οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεραστούν για να αποκτήσει η ελληνική πλευρά ισχυρό “χαρτί”, ώστε να ανοίξει με αξιώσεις την πολυπόθητη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού θα πρέπει εντός του Σεπτεμβρίου να εκπληρώσει 20 προαπαιτούμενα, αλλά και άλλα 15 το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ημερομηνία ορόσημο και για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που τόσο ανάγκη έχει η πραγματική οικονομία η οποία εξακολουθεί να “στενάζει” από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και γιατί εάν παρέλθει άπρακτη θα απαιτείται νέα έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών για την εκταμίευση των χρημάτων.  

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ  

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα το οικονομικό επιτελείο ξεκινά από σήμερα έναν αγώνα δρόμου προκειμένου έως το τέλος του επόμενου μηνός να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των κατωτέρω δεσμεύσεων:

1. Ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017 – 2020, που έπρεπε να είχε κατατεθεί τον Μάιο.

2. Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ, με μείωση της δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ έως το 2018.

3. Ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης των επιδόσεων στο δημόσιο.

4. Ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.

5. Θέσπιση/ ενεργοποίηση των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εργαλειοθήκη για τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα.

6. Οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των ρυθμισμένων δραστηριοτήτων των μηχανικών.

7. Θέσπιση της νομοθεσίας για τα σημεία μιας στάσης για τις επιχειρήσεις, με στόχο την άμεση έκδοση αδειών για την ίδρυση επιχειρήσεων.

8. Πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον ανταγωνισμό, τη χορήγηση αδειών επενδύσεων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

9. Παρουσίαση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δράσης για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, που ουσιαστικά δρομολογεί επιβολή τόκου περίπου 8% στις περιπτώσεις που το δημόσιο πληρώνει επιχειρήσεις με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

10. Σταδιακή ενεργοποίηση ενός εθνικού συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

11. Παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με ποσοτικούς στόχους για φέτος και το 2017. Ενδιάμεσες δομές που θα στηρίξουν τους εργοδότες για να προσφέρουν θέσεις εργασίας/μαθητείας.

12. Υιοθέτηση της νομοθεσίας για το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο.

13. Αλλαγή του νομικού πλαισίου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

14. Ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των τελωνείων.

15. Τριετές σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση.

16. Εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα γραφεία κτηματολογίου.

17. Οριστικοποίηση των κανόνων χρέωσης στην παροχή νερού.

18. Εφαρμογή του νόμου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

19. Αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιουσιακών στοιχείων των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων και μεταφορά στο νέο ταμείο όσων δεν σχεδιάζεται να αναπτυχθούν/

20. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων θα προετοιμάσει τους εσωτερικούς κανονισμούς ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα της.  

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  

Καταληκτική ημερομηνία εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ νωρίτερα θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί 15 βασικά προαπαιτούμενα, ενώ τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς τη χώρα μας από την 1η Σεπτεμβρίου, εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι κατωτέρω μνημονιακές δράσεις:

1. Εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, αλλά και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

2. Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα οριστεί και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών, καθώς και ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.

3. Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ.

4. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ και τριών κάθετων αξόνων.

5. Οι μετοχές του ΟΤΕ θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ (στόχος ήταν μέχρι το τέλος Ιουλίου) και θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

6. Αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ.

7. Προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση τη αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.

8. Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

9. Νέο πλαίσιο για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

10. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια υψηλής τάσης, με την υπογραφεί των αντίστοιχων συμβάσεων.

11. Επικύρωση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.

12. Λήψη μέτρων για την παροχή των επαρκών εγγυήσεων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

13. Διορισμός Συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.

14. Εκκίνηση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

15. Μέτρα και νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερομένων μερών και εμπειρογνωμόνων.  

*Βασική Πηγή Ναυτεμπορική, Γιώργος Κούρος 

πηγη: iskra.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 17:44
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή