Σήμερα: 12/07/2020
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 06:57

Περισσότερες απεργίες κατά του συνταξιοδοτικού του Μακρόν το 2020

Γράφτηκε από

gallia.jpg

Το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT), ζήτησε σήμερα την κλιμάκωση των απεργιών αυτόν τον μήνα μετά την επιμονή του Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πανεθνικών κινητοποιήσεων.

Δύσκολα ξεκίνησε σήμερα η χρονιά για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος αντιμετωπίζει το κύμα οργής και την πίεση των συνδικάτων, που πραγματοποιούν απεργίες σε όλη τη χώρα από τις 5 Δεκεμβρίου και οι οποίες έχουν παραλύσει τις δημόσιες μεταφορές, προκειμένου να εγκαταλείψει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού 

Χθες κατά τη διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου μηνύματός του ο ίδιος επέμεινε ότι το νέο σύστημα θα είναι πιο δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο. «Η μόνη πυξίδα είναι το συμφέρον της χώρας μας», υποστήριξε.

Και σημείωσε πως αναμένει η κυβέρνησή του να καταλήξει σύντομα σε συμβιβασμό με τα συνδικάτα ως προς την μεταρρύθμιση, η οποία όμως δεν θα αποκλείνει από τις αρχές που έχουν ορίσει οι υπουργοί. Μία από αυτές είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. 

«Είχα την εντύπωση ότι έχω ακούσει αυτά τα λόγια χίλιες φορές. Ακόμη δεν βλέπω τίποτα καινούργιο στη θέση της κυβέρνησης» απάντησε ο επικεφαλής του CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, μιλώντας στο κανάλι BFM.

«Ο συναγερμός πρέπει να ηχεί δυνατότερα, χρειαζόμαστε απεργίες παντού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μας καταλάβουν», είπε ο Μαρτίνες και πρόσθεσε ότι το συνδικάτο του θα συμμετάσχει στη συνάντηση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση στις 7 Ιανουαρίου.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέο γύρο κινητοποίησεων την επόμενη εβδομάδα, όταν θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις και θα ξανανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τέλος, ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδίκασε τη «δήλωση πολέμου», όπως τη χαρακτήρισε, «ενάντια στα εκατομμύρια των Γάλλων που αρνούνται τη μεταρρύθμισή του».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr