Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 06:42

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός και θρασύς ο ναζί πυρηνάρχης Πειραιά

Γράφτηκε από τον

diki-xusis-augis.jpg

Με την απολογία του πυρηνάρχη Πειραιά, του χρυσαυγίτη Θωμά Μπαρέκα, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο καταδικασμένος για την επίθεση στο «Συνεργείο» παραδέχθηκε την έμμισθη θέση του στην οργάνωση (μέχρι τον Ιούλη του 2019) αλλά και ως γραμματέας Πειραιά της Χρυσής Αυγής. Παραδέχθηκε ότι ο Ι. Λαγός προΐστατο στον Πειραιά και για ό,τι ήθελε επικοινωνούσε μαζί του, επιβεβαιώνοντας την ιεραρχία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «επικοινωνούσα με τον πολιτικό μου προϊστάμενο, που ήταν και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής».

Η εν λόγω ΤΟ, αυτή του Πειραιά, εμπλέκεται μεταξύ άλλων σε δεκάδες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, σε τζαμιά, σε πολιτικούς αντιπάλους, γεγονός που του επισημάνθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα, για την επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και στον δικηγόρο και πρώην δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Ι. Καρδαρά, σε εκλογικό περίπτερο στις 17 Ιούνη 2012, του επισημάνθηκε πως μαρτυρίες αναφέρουν ότι η επίθεση ξεκίνησε από άτομα εξερχόμενα από την Τοπική, που μετά την επίθεση εισήλθαν στα γραφεία. Δήλωσε επίσης άγνοια για τις καταγγελίες σε βάρος της Τοπικής από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων Κερατσινίου για δεκάδες εγκληματικές ενέργειες.

«Φερόμενες επιθέσεις», «προπαγάνδα σε βάρος της Χρυσής Αυγής λόγω της ανόδου της», «πολιτικές διώξεις» και «φήμες» χαρακτήρισε ο μέχρι το… κόκαλο χρυσαυγίτης τις εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης και επίσης τα όσα τον έφεραν ως κατηγορούμενο στη δίκη. Ο καταδικασθείς για την επίθεση στο «Συνεργείο» χαρακτήρισε επιπρόσθετα σκευωρία το κατηγορητήριο, έκανε λόγο για «φερόμενο θύμα» για τον μισθωτή του χώρου που υπέστη τη δολοφονική επίθεση και εν κατακλείδι ανέφερε ότι «τα κάνουν γιατί θέλουν τον Λαγό». «Θέλουν τον Λαγό. Ποιος είναι ο υπεύθυνος βουλευτής στον Πειραιά; Ο Λαγός. Ποιος ενοχλεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Ο Λαγός. Γι’ αυτό τον “βάζουν” στη μοτοπορεία στην Ηλιούπολη. Δεν είναι λογικό να εμφανιστεί με αμάξι εκεί, όπως λένε, γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη του είπε: «Είστε σε δικαστήριο, όχι στην Τοπική. Μη σχολιάζετε, να απαντάτε σε αυτά που ρωτούν». Σημειωτέον ότι Λαγός και Μίχος καταδικάστηκαν ως ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης. Ο Ν. Μίχος έχει παραδεχτεί την παρουσία του Ι. Λαγού στο σημείο με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Επίσης, από συνομιλίες, μηνύματα που έχουν αναγνωσθεί στο δικαστήριο, προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση.

Ο Μπαρέκας δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις για την εντολή Λαγού στον Δεβελέκο (προκύπτει από συνομιλίες) να «καθαρίσει» τα γραφεία της ΤΟ Πειραιά αλλά και το σπίτι του από όπλα, αλλά και για το πτυσσόμενο γκλοπ που βρήκε τελικά η Αστυνομία στα γραφεία του Πειραιά. Παραδέχθηκε, τέλος, ότι διοργάνωσε τη συγκέντρωση έξω από το Στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν πέταξαν πέτρες οι χρυσαυγίτες, έκανε λόγο για κανένα «δωράκι» που μπορεί να επιστράφηκε…

Νωρίτερα, ο Χρ. Γαλανάκης, και αυτός καταδικασμένος για την επίθεση στο «Συνεργείο», ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι δεν ήξερε καν ότι πρόκειται να συμμετάσχει σε μοτοπορεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπως είπε, το «είδε σαν βόλτα γιατί του άρεσε η οδήγηση και ήθελε να κάνει χιλιόμετρα». Δήλωσε άγνοια για την επίθεση, την παρουσία των χρυσαυγιτών βουλευτών, ούτε καν την παρουσία του Ι. Λαγού έξω από το Αστυνομικό Τμήμα «δεν είδε». Δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί μετά την κλήση που έλαβε για να παρουσιαστεί στο Αστυνομικό Τμήμα για την επίθεση στο «Συνεργείο» προσπαθούσε να ενημερωθεί για το τι θα πει, από τη Χρυσή Αυγή και τον Ι. Λαγό, σε σχετικά τηλεφωνήματα που έκανε σε συγκατηγορούμενούς του.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή