Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 07:47

“Το ατού μας είναι η οικονομία”

Γράφτηκε από τον

kaiadas.jpg

Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς.

Την παραπάνω φράση έχουμε ακούσει αρκετές φορές από τον πρωθυπουργό και πολλά κυβερνητικά στελέχη, από πέρσι τον Αύγουστο που βγήκαμε τυπικά από τα μνημόνια, και το επαναλαμβάνουν –λόγω εκλογών– σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

Και αυτό το στηρίζουν στα ελάχιστα μέτρα που παίρνουν για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι… εφοπλιστές που καλούνται εθελοντικά να φορολογηθούν !!) ώστε να ανακουφιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες του λαού μας που ζουν στην απόλυτη φτώχεια η πολύ κοντά σε αυτήν.

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αφού πρώτα επισημάνουμε :

1. Όποια βοήθεια δίνεται προέρχεται από την εξαντλητική φορολογία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την συνεχή μείωση του κοινωνικού κράτους (ό,τι απόμεινε από αυτό) ώστε να πιαστούν οι στόχοι για τα γνωστά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Τα πλεονάσματα που πριν γίνουν κυβέρνηση ήταν «αιματοβαμμένα», ενώ σήμερα είναι περίπου… «αγγελικά».

2. Η… βοήθεια που δίνουν είναι στην βάση επιδόματα (πετρελαίου που είναι μικρότερο φέτος, ενοικίου, ανεργίας και ελάχιστα άλλα μικρότερης εμβέλειας). Όντως ελάχιστα μπροστά σε ότι έχουν πάρει. Σήμερα δίνονται, αύριο κανείς δεν ξέρει αν δοθούν η μειωθούν. Στοχεύουν κυρίως στην εκλογική πελατεία, ενώ το χειρότερο είναι ότι εξυπηρετούν τον πάγιο στόχο του συστήματος, να αποτρέπουν δηλαδή τους εργαζόμενους και άνεργους να αγωνίζονται για σταθερή δουλειά και ικανοποιητικές αμοιβές.

Ας δούμε τώρα κάποιες από τις κυβερνητικές….γαλαντομίες.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μετά από 12 συνολικά περικοπές των προηγουμένων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, μας λένε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν κόπηκαν οι συντάξεις !! Ξεχνούν να πούνε ότι δεν κόπηκε ό,τι απόμεινε από αυτές, και ότι αφορούν μόνο τους παλιούς συνταξιούχους (πριν τον νόμο Κατρούγκαλου) και ότι κόπηκαν οι συντάξεις –για μια ακόμη φορά– σε όσους βγήκαν στην σύνταξη από το 2016 και μετά.

Ξεχνούν να πούνε ότι αν στο ΣΤΕ καταπέσει ο νόμος Κατρούγκαλου –λέμε τώρα– τότε το ποσό που… θα πρέπει να επιστραφεί στους συνταξιούχους είναι 11 δις που θα τριπλασιαστεί με τα αναδρομικά. Ποιος τα έκοψε όλα αυτά τα δις; Δικός τους νόμος είναι.

ΜΙΣΘΟΙ

Αυξάνονται οι κατώτεροι μισθοί περίπου 2 ευρώ την μέρα. Θετικό είναι. Όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν με μισθούς εως 500 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες μερικώς απασχολούμενοι (στην πράξη 8ωρο λόγω εκβιασμών). Υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι. Και ακόμη, ποιοι μηχανισμοί θα ελέγχουν ότι έστω και αυτά τα ελάχιστα θα δίνονται; Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν ξεχαρβαλωθεί συστηματικά εδώ και χρόνια.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Στην τεράστια πλειοψηφία τους αφορούν οικογένειες που λόγω της κρίσης δεν έχουν να πληρώσουν. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, όχι δεν θέλουν.

Ο νόμος Κατσέλη, παρά τα κενά του, προστάτευε πολλούς να μην χάσουν την πρώτη κατοικία τους. Με τον νέο νόμο και τις προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας αυτός ο αριθμός μειώνεται δραματικά, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για όσους εως σήμερα καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά στο μέλλον ίσως δεν θα μπορέσουν.

Τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν, μιλούν για 417 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων μόνο τα 100 χιλιάδες πληρούν το κριτήριο των 130.000 ευρώ (υπόλοιπο δανείου στις 28 Φλεβάρη) χωρίς να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα κριτήρια !!

Αν δεν υπάρξει αντίδραση, θα ζήσουμε πολύ γρήγορα δραματικές καταστάσεις με τις χιλιάδες πλειστηριασμούς και στην συνέχεια εξώσεις που ετοιμάζουν.

***

Για όλα τα παραπάνω μας λένε ότι ο λαός πρέπει να τους ευγνωμονεί, χωρίς να υπολογίζουμε τις συνεχείς αυξήσεις σε πολλά αναγκαία αγαθά όπως πχ το ρεύμα.

Το αφήγημα της κυβέρνησης μένει να συμπληρωθεί με τον νόμο για τις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που το πιθανότερο θα έχει και αυτό τις παραπάνω «λύσεις».

Τελικά, το ατού της κυβέρνησης για την οικονομία αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτούς που αποδεδειγμένα τα χρόνια της κρίσης βρήκαν μια παραπάνω ευκαιρία να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Οι υπόλοιποι και μαζί οι μικρομεσαίοι οδεύουν στον Καιάδα.

πηγη: ergatikosagwnas.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή