Σήμερα: 19/08/2019
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 08:19

Κινητοποίηση αύριο στα “Leroy Merlin” ενάντια στο 9ωρο

Γράφτηκε από

leroy-merlin.jpg

Κινητοποίηση πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι στα “Leroy Merlin”, αντιδρώντας στην επιβολή 9ωρης καθημερινής εργασίας και συνολικότερα στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στα καταστήματα της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας οι εργαζόμενοι είναι συνεχώς αντιμέτωποι με την μερική απασχόληση, την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, της αδήλωτες – απλήρωτες υπερωρίες και την εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων. Ιδιαίτερα για τους παλιότερους εργαζόμενους, η εργοδοσία, μέσω του μηχανισμού διευθυντών και προϊσταμένων, προχωράει πολλές φορές σε απειλές, με στόχο τον εξαναγκασμό σε παραίτηση. Προωθεί έτσι την ανακύκλωση του προσωπικού, ενώ προχωρά και σε ενοικίαση εργαζομένων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MAN POWER.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Την ώρα που η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητες της με άνοιγμα καινούργιων καταστημάτων (και με νέο κατάστημα μέσα στο 2019), οι προσλήψεις προσωπικού είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν τον αριθμό των εργαζομένων που απολύονται ή παραιτούνται μην αντέχοντας τις συνθήκες εργασίας. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τόσο την ανάγκη του κόσμου για δουλειά, εκβιάζοντας τους εργαζομένους ότι «σε όποιον του αρέσει, αλλιώς μπορεί να ψάξει αλλού για δουλειά», όσο και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της όποιας εργατικής νομοθεσίας παλαιότερα υπήρχε.

Οι απαιτήσεις των προϊσταμένων και των διευθυντών της εταιρίας συνεχώς αυξάνονται, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους σε παράνομες, αδήλωτες και φυσικά απλήρωτες υπερωρίες, καταπατώντας σχεδόν σε καθημερινή βάση το ωράριο εργασίας. Έτσι όταν την Τρίτη 29-01-2019 κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Μαρούσι, κατέγραψε περίπου το μισό προσωπικό της εταιρίας να εργάζεται πέραν του δηλωμένου ωραρίου του.

Η απάντηση της εταιρείας ήταν να επιχειρήσει να “νομιμοποιήσει” την κατάργηση του 8ωρου, επιβάλλοντας 9ωρη καθημερινή εργασία. Ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με νέο ωράριο εργασίας, 9 πμ – 6 μμ με υποχρεωτικό διάλλειμα μίας ώρας, ενώ βάσει της εργατικής νομοθεσίας το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό εντός του 8ωρου. Με αστείους ισχυρισμούς περί «εθελοντικής» αλλαγής στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, η εταιρία προχωράει σε συμβατική αλλαγή του ωραρίου εργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων σε τυχόν μελλοντικούς ελέγχους από τις αρχές.

Αντίστοιχη πρακτική επιχείρησε να επιβάλλει και η εργοδοσία της Vodafone, που ξεσήκωσε την αντίδραση των εργαζόμενων.

Η στάση της εργοδοσίας στην LEROY MERLIN είναι ένα ακόμα στιγμιότυπο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον ιδιωτικό τομέα: Ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ακολουθώντας πρόθυμα τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, έχουν προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εφαρμόζονται κάθε είδους αντεργατικές πρακτικές.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή