Σήμερα: 18/12/2017
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 08:36

«Brain drain»: Χωρίς επιστροφή 500.000 έλληνες μετανάστες

Γράφτηκε από

ergasia-metanastefsi-anergia-brain-drain-ginaika-ipallil-ergazom.jpg

Με σκοπό να μην ξαναγυρίσουν πίσω μεταναστεύουν πλέον ολοένα και περισσότεροι Ελληνες στο εξωτερικό. Ήδη 500.000 νέοι, στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες μετανάστευσαν προκειμένου να ξεφύγουν από την κρίση και να βρουν εργασία με υψηλότερες οικονομικές απολαβές και καλύτερες συνθήκες.

Η Αγγλία είναι η πρώτη επιλογή των Ελλήνων, αλλά καταφεύγουν και σε Αμερική, Αραβικά Εμιράτα και Αυστραλία είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα είτε γιατί δεν αντέχουν την απουσία αξιοκρατίας και τη διαφθορά στη χώρα μας. Μάλιστα, περισσότεροι από το 50% των ξενιτεμένων Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω διότι δεν πιστεύουν πως η οικονομική κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα. Πικρία και απογοήτευση διακατέχει πολλούς Έλληνες που μετανάστευσαν, οι οποίοι διαθέτουν αξιόλογα προσόντα εκπαίδευσης και έχουν πετύχει υψηλές θέσεις εργασίας. Το 42% των Ελλήνων των εξωτερικού δηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανή την επιστροφή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ICAP People Solutions, για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain).

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.268 Έλληνες του εξωτερικού: το 68% των ατόμων είναι μέχρι 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρυσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του εφετινού δείγματος, μόλις πέντε άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία. Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και εφέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 34%, και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Μισθολογικές απαιτήσεις

Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016. Το ήμισυ όλων όσοι συμμετείχαν στην έρευνα προτίθεται να βοηθήσει τη χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%). Τέλος, η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνεται για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.

Πάμε… Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός του συντριπτικού ποσοστού, με πρώτη με διαφορά τη Μ. Βρετανία και αυξανόμενα ποσοστά στην Ολλανδία και στην Ελβετία. Επίσης αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι η κατηγορία αυτών που δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά. Η πρόθεση παραμονής στο εξωτερικό για διάρκεια άνω των 5 ετών ή για πάντα είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη από πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή