Σήμερα: 28/03/2024
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 08:00

Ο Μητσοτάκης πήγε για μαλλί. Μπορεί να βγει κουρεμένος;

Γράφτηκε από τον

_Μητσοτάκης_πήγε_για_μαλλί_Μπορεί_να_βγει_κουρεμένος.jpg

Ο Κ. Μητσοτάκης, τα τελευταία 24ωρα, με κυνικό υπολογισμό προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του για την ανεξέλεγκτη εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε μια χώρα που είχε μηδενίσει τα εγχώρια κρούσματα πριν 4 μήνες.

Θέλει να βγει από το κάδρο των ευθυνών για το χρεοκοπημένο άνοιγμα του τουρισμού, για τη μηδενική προετοιμασία των Νοσοκομείων, για την άρνηση συγκρότησης μηχανισμών ελέγχων, ανίχευσης, απομόνωσης.

Ζητά διέξοδο από τη φθορά που για πρώτη φορά εμφανίζεται καθώς καθίσταται βασικός υπεύθυνος για την πορεία της πανδημίας.

Επιδιώκει, πολύ χειρότερα, να “χρεώσει” την αύξηση κρουσμάτων και απωλειών στους πολιτικούς του αντιπάλους και στην ίδια την κοινωνία.

Σχεδίασε να βγει κι από πάνω, ώστε από εκεί που θα έπρεπε να απολογείται για τον εκτροχιασμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να παριστάνει τον τιμητή και να μας κουνά το δάχτυλο.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της αντιδημοκρατικής εκτροπής που επιχείρησε με την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων.

Απαγορεύοντας όχι απλά την πορεία και την διαδήλωση, αλλά κάθε τιμητική εκδήλωση, ακόμα και κατάθεση στεφάνου με πλήρη μέτρα προφύλαξης, γνώριζε ότι παίζει με τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Συνειδητά θέλησε να προκαλέσει όλη την αντιπολίτευση, από το ΚΙΝΑΛ και πέρα, που έχει αναφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ανεξάρτητα από τις αθλιότητες και τις εξαργυρώσεις που έχει διαπράξει έκτοτε.

Αποφάσισε να επιτεθεί με τον πιο υβριστικό και ιταμό τρόπο στην Αριστερά, επιδιώκοντας μια όξυνση που θα του επέτρεπε να παριστάνει τον θεματοφύλακα της υγειονομικής ασφάλειας. Το σχήμα “οι δεξιοί νοικοκυραίοι είναι προσεκτικοί” και οι “αριστεροί διαδηλώνουν αρνούμενοι τα μέτρα προφύλαξης” είναι το μόνο διαβατήριο που του απομενει για την έξοδο από το βασανιστικό απολογισμό της εξέλιξης της πανδημίας.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό.

Με τον χολερικό τρόπο που μίλησε για την εξέγερση του Νοέμβρη και την Αριστερά, επεδίωξε να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο που παθαίνει αναφυλαξία με το Πολυτεχνείο. Γνωρίζει ότι θα χρειαστεί άμεσα σκληρές γραμμές άμυνας καθώς η κοινωνία θα αρχίσει να του χρεώνει την ολοκληρωτική έλλειψη προετοιμασίας για το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας.

Επεδίωξε ακόμα τον μόνιμο στόχο της αστικής εξουσίας: την προληπτική θωράκιση απέναντι σε κάθε κοινωνική αμφισβήτηση ή διαμαρτυρία, την κανονικοποίηση της καταστολής, του κράτους εξαίρεσης, των απαγορεύσεων, της ανάδειξης της αστυνομίας σε διαμορφωτή της πολιτικής σκηνής. Έρχονται δύσκολες μέρες για την κοινωνία και η κυβέρνηση θωρακίζεται σε ενδεχόμενες λαϊκές αναταραχές.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι και η κίνηση αυτή θα του βγει. Ωστόσο δύο γεγονότα ψαλίδισαν την αλαζονεία του.

Πρώτα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ευθέως ως αντισυνταγματική την …αντισυνταγματική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων. Ο ξέφρενος ρυθμός μικροπολιτικού κυνισμού του Μητσοτάκη δεν μπορεί να ακολουθηθεί ακόμα και από φίλιες ή έστω συντηρητικές δυνάμεις.

Δεύτερον, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτάκουστο για τα σύγχρονα πολιτικά χρονικά.

Ούτε προφανώς η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ούτε η κοινή κίνηση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ορθώνει αξιόπιστο και μαχητικό τείχος δημοκρατίας. Δεν θα ανακόψουν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, δεν ξεπλένουν κανένα κόμμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης από τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, δεν είναι σανίδα σωτηρίας για τον συνυπεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν κανέναν δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Και τα δύο ωστόσο γεγονότα συνιστούν μια μερική ήττα της απόπειρας Μητσοτάκη να περιφέρεται ως Βοναπάρτης έναντι του Συντάγματος και ταυτόχρονα να παριστάνει τον σωτήρα της χώρας. Και τον έφερε στην γελοία κατάσταση να προτείνει αντιπροσωπεία κομμάτων με επικεφαλής την -άλαλη για το αντιδημοκρατικό χάλι- ΠτΔ να καταθέσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, κατά παράβαση του νόμου που ο ίδιος την προηγούμενη μέρα επέβαλε. Τέτοιες αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και αλληλοαναιρούμενες προτάσεις δείχνουν ότι η προσπάθεια Μητσοτάκη να κρύψει τις ευθύνες του και να τσαλακώσει την Αριστερά και την αγωνιστική μνήμη, δεν περπάτησε.

Ο Κ. Μητσοτάκης πήγε για μαλλί, αλλά με την περισσή αλαζονεία του και τον κραυγαλέο κυνισμό του, (που πλέον συνομολογείται ανοικτά από εχθρούς και φίλους), κινδυνεύει να βρεθεί κουρεμένος.

Υποστηρίζουμε όμως ότι για να βρεθεί όντως κουρεμένος θα πρέπει να μην μπορέσει να αποσείσει ούτε γραμμάριο από την ευθύνη που τον βαραίνει προσωπικά για την εξέλιξη των κρουσμάτων και των απωλειών, για τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Και αυτό εξαρτάται ΚΑΙ από την Αριστερά. Η οποία θα πρέπει στις εκδηλώσεις τιμής προς την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και να είναι, αλλά και να φαίνεται, από τη μια ανυποχώρητη στις αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης, και από την άλλη πρωτοπόρα στην προστασία της υγείας του λαού και της κοινωνίας. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να δώσει την παραμικρή αφορμή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα να σκεφτούν ότι οι εκδηλώσεις εγκυμονούν κινδύνους.

Ο τρόπος και η εξέλιξη των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης πρέπει να αποδείξει και στους πιο δύσπιστους ότι ο Μητσοτάκης επιχείρησε να κουρελιάσει το Σύνταγμα για να προχωρήσει το προσωπικό ιδιοτελές του σχέδιο για απόσειση των ευθυνών του.

Το σχέδιο Μητσοτάκη να εμφανίσει εαυτόν ως εγγυητή της υγειονομικής προστασίας και την Αριστερά ως φορέα της πανδημίας πρέπει να ξεδοντιαστεί ολοκληρωτικά. Να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, βάζοντας το λιθαράκι μας στην ανατροπή του σημερινού αρνητικού συσχετισμού δύναμης.

ΠΗΓΗ: antapocrisis.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή