Σήμερα: 29/09/2020
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_ΠΕΙΡΑΙΑ_-_ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ.jpg

ΠΕΝΕΝ

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στον επισιτισμό

Το υγειονομικό πρόβλημα (covid - 19) συνέτεινε η οικονομική κρίση να βαθύνει και να επεκταθεί, αφού το αστικό πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση της Ν.Δ που στο αρχικό στάδιο θριαμβολογούσε ότι η χώρα μας αποτελεί πρότυπο στην αντιμετώπισή του, εξελίσσεται πλέον σε μια ωρολογιακή βόμβα πριν από όλα για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων αφού όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ταυτόχρονα παρά τον πακτωλό δις ευρώ με τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου, τις φοροελαφρύνσεις και άλλες παροχές, το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις διεκδικούν ακόμη περισσότερα για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανταπεξέλθουν της κρίσης βγαίνοντας αλώβητοι από αυτήν.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει το ταξικό της πρόσημο αφού η πολιτική της είναι σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και από την άλλη επιφυλάσσει ψίχουλα και επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης για τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στην ανεργία είτε εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με την εργοδοσία να κλιμακώνει καθημερινά την επίθεσή της στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.

Ο κλάδος επισιτισμού - τουρισμού είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής στην χώρα μας, ένας κλάδος που αποκαλείται "βαριά βιομηχανία" η οποία τα κέρδη της όλα τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί σε αστρονομικά επίπεδα και οι εργαζόμενοι εισπράττουν σε αυτά τα χρόνια της ραγδαίας ανάπτυξης εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τραγικά χαμηλούς μισθούς, εντυπωσιακή αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, μαύρη ανασφάλιστη εργασία ενώ η υγειονομική κρίση επιτάχυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εκφράζει την συμπαράστασή της στην σημερινή Πανελλαδική μέρα δράσης σωματείων και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι οποίοι βάζουν μπροστά τα οξυμένα προβλήματα, τα δίκαια αιτήματα και τα δικαιώματά τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

 

Ψήφισμα

 

Μαθητικές κινητοποιήσεις: Ελπιδοφόρο μήνυμα οι αγώνες

ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική

 

Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στην δημόσια εκπαίδευση και στα σχολεία έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες μαθητές - τριες, εκπαιδευτικούς και δυνάμεις του αγωνιστικού σ.κ.

Το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία συνεχίζεται και ήδη ο αριθμός τους ξεπερνάει σε όλη την χώρα τα 650.

Αυτός ο μαζικός ξεσηκωμός έφερε στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί. Το κίνημα απομόνωσε τις ακροδεξιές φωνές των αρνητών της μάσκας, έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα και αιτήματα που προτάσσονται αυτήν την περίοδο όπως είναι: 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, πρόσληψη καθαριστριών, αξιοποίηση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Η κυβερνητική επίθεση και αυτή των ελεγχόμενων - διαπλεκόμενων ΜΜΕ είτε με την καταστολή , είτε με την μαύρη αντιδραστική προπαγάνδα πέφτει στο κενό, η απόκρουση της μεθοδευμένης συκοφάντησης των μαθητών και του κινήματός τους μας αφορά όλους, όπως και η στήριξη των αιτημάτων και των αγώνων του μαθητικού κινήματος.

Εργασία (Ναυτεργάτες) - Υγεία (Γιατροί) - Παιδεία (Μαθητές) βγήκαν από κοινού στους δρόμους του αγώνα την περασμένη Πέμπτη 24/9/2020. Αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για την πορεία που πρέπει άμεσα να δράσει και να κινητοποιηθεί συνολικά το μαζικό εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Σημειώνουμε ότι η ΠΕΝΕΝ εξέφρασε με την συμμετοχή της στην συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία έγινε στις 23/9 στην πλατεία Κοραή, την συμπαράστασή της σε μαθητές - εκπαιδευτικούς.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Ετικέτες

metoxes_xrhmatisthrio.jpg

Οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές θα πρέπει να έχουν νέες εξουσίες, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση της απάτης και συγκεκριμένα της κατασκευής πωλήσεων μετοχών από επενδυτές προκειμένου να έχουν φοροαπαλλαγές για ανύπαρκτα μερίσματα, σύμφωνα με την εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών αγορών (ESMA) που έκανε την παραπάνω σύσταση σε έκθεσή της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, τέτοιου είδου απάτες έχουν παρατηρηθεί περισσότερο στη Γερμανία, η οποία εκτιμά ότι έχει χάσει από τα φορολογικά της έσοδα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το να μπει τέλος σε αυτές τις κομπίνες μπορεί να εξαρτάται πρώτα από αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, η ESMA θεωρεί ότι η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών και των φορολογικών αρχών της Ε.Ε. θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον εντοπισμό και την αποτροπή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρχής, Στίβεν Μέιγιουρ.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

nagorno-karabah.jpg

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι το θέατρο ενός πολέμου που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους. Το Μπακού θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή, που δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια, ενώ συχνά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Αζέρων, αλλά και μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων.

Η εμπόλεμη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι δυστυχώς γεγονός, μετά τις νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή (27.09) και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100, μεταξύ των αζέρικων δυνάμεων και εκείνων της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζεται από το Γερεβάν.

Με τη Μόσχα να παίζει τον ρόλο του διαιτητή στην περιοχή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε να σταματήσουν οι συγκρούσεις, οι χειρότερες από το 2016 σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή.

 

Τουλάχιστον 16 στρατιώτες των αυτονομιστών σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις μάχες, σύμφωνα με τις αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση, ανακοίνωσαν επίσης θύματα μεταξύ των αμάχων: το Γερεβάν κάνει λόγο για μία γυναίκα και ένα παιδί νεκρούς, ενώ το Μπακού ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε μια πενταμελής οικογένεια Αζέρων.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι στις μάχες σήμερα κατελήφθησαν έξι χωριά που ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, μια πληροφορία που διαψεύστηκε από το Γερεβάν.

Το Μπακού υποστηρίζει, επίσης, ότι κατέλαβε ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στο Καραμπάχ. Στο Αζερμπαϊτζάν επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, καθώς και απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Μπακού, σε πολλές μεγάλες πόλεις και στη ζώνη κοντά στη γραμμή του μετώπου, κατά τις νυχτερινές ώρες.

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κήρυξε επίσης «γενική κινητοποίηση» και «στρατιωτικό νόμο» στη χώρα. Το ίδιο έπραξαν και οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Το αυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας» είπε ο Πασινιάν, εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου ευρείας κλίμακας» με «απρόβλεπτες συνέπειες». Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει μια τουρκική «παρέμβαση» στη σύγκρουση αυτή, μιας και ο Ερντογάν έχει βάλει και εδώ το βαμμένο με αίμα χέρι του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει «με όλα τα μέσα» το Μπακού, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του. Η Άγκυρα διατηρεί κατά παράδοση στενές, φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

Το γειτονικό Ιράν από την πλευρά του δήλωσε έτοιμο να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Τον τερματισμό των εχθροπραξιών ζήτησαν επίσης η ΕΕ, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία.

Γιατί ξέσπασε η σύρραξη

Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια εδαφική και εθνική σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ελέγχεται από την δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Η σύγκρουση έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, αν και η παρούσα σύγκρουση άρχισε το 1988 και κλιμακώθηκε σε πλήρους κλίμακας πόλεμο στις αρχές του 1990. Παρά την υπογραφή επίσημης κατάπαυσης πυρός το 1994, στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν σποραδικές συγκρούσεις και συνοριακές εντάσεις.

Ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κράτησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι τον Μάιο του 1994 στο περίκλειστο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ των Αρμένιων, υποστηριζόμενοι από τη Δημοκρατία της Αρμενίας, και τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Καθώς προχωρούσε ο πόλεμος, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είχαν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο, αδήλωτο πολέμου στα ορεινά ύψη του Καραμπάχ, ενώ το Αζερμπαϊτζάν προσπαθούσε να περιορίσει την αποσχιστική κίνηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το κοινοβούλιο του περίκλειστου εδάφους είχε ψηφίσει υπέρ της ένωσης του εαυτού της με την Αρμενία, και ένα δημοψήφισμα το οποίο μποϊκόταρε ο Αζερικός πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Η ζήτηση για την ενοποίηση με την Αρμενία, η οποία ξεκίνησε εκ νέου το 1988, ξεκίνησε σε σχετικά ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες, καθώς η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πλησίαζε, σταδιακά εξελίχθηκε σε όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών Αρμενίων και των εθνοτικών Αζέρων, με αποτέλεσμα στις αξιώσεις της εθνοκάθαρσης και από τις δύο πλευρές.

Διαδημοκρατικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο ξέσπασαν λίγο μετά το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν για την ενοποίηση της περιοχής με την Αρμενία στις 20 Φεβρουαρίου του 1988. Η δήλωση απόσχισης από το Αζερμπαϊτζάν ήταν το τελικό αποτέλεσμα μιας εδαφικής σύγκρουσης σχετικά με το έδαφος. Καθώς το Αζερμπαϊτζάν διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση και απομάκρυνε τις εξουσίες της κυβέρνησης του εγκλωβισμού, η αρμενική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από το Αζερμπαϊτζάν και στη διαδικασία κήρυξε τη μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι μεγάλης κλίμακας μάχες ξέσπασαν στα τέλη του χειμώνα του 1992. Η διεθνής διαμεσολάβηση από διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δεν επέφερε ένα τελικό ψήφισμα με το οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν και οι δύο πλευρές. Την άνοιξη του 1993, αρμενικές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχές εκτός του ίδιου του θύλακα, απειλώντας τη συμμετοχή άλλων χωρών στην περιοχή. Μέχρι το τέλος του πολέμου το 1994, οι Αρμένιοι είχαν τον πλήρη έλεγχο του εδάφους (με εξαίρεση την περιφέρεια Σαουμιάν) εκτός από τις γύρω περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, κυρίως τον διάδρομο Λάτσιν, ένα ορεινό πέρασμα που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την ηπειρωτική Αρμενία. Μια παράνομη κατάπαυση της Ρωσίας υπογράφηκε τον Μάιο του 1994, αλλά οι τακτικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε ειρηνευτική συνθήκη. Αυτό έχει αφήσει την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε κατάσταση νομικής έλλειψης, ενώ η δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραμένει de facto ανεξάρτητη, αλλά διεθνώς μη αναγνωρισμένη, ενώ οι αρμενικές δυνάμεις ελέγχουν σήμερα 9% περίπου του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν έξω από τον έδαφος. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, έχουν εκτοπιστεί 230.000 Αρμένιοι από το Αζερμπαϊτζάν και 800.000 Αζέροι από την Αρμενία.

Μια εκεχειρία υπογράφηκε το Μάιο του 1994 μαζί με ειρηνευτικές συνομιλίες, με τη μεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, είχαν πραγματοποιηθεί έκτοτε από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, οι ένοπλες συγκρούσεις είναι πολύ συχνές πλέον, με τους Τούρκος να παίζουν και εδώ «βρώμικο» ρόλο.

πηγη: newsbomb.gr

Ετικέτες

720_741529_f62f9e8035-83d52a925d6f851d.jpg

«Μάχη» με τα κύματα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έδωσε το βράδυ του Σαββάτου το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» προκειμένου να καταφέρει να δέσει στο λιμάνι στην Σίκινο. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο Αιγαίο, δυσκόλεψαν την προσέγγιση, φέρνοντας ανθρώπους και μηχανές στα όριά τους!

 

Τελικά, το πλήρωμα του πλοίου με την βοήθεια των πρακτόρων στο νησί κατάφεραν το πλοίο να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι.

Δείτε το βίντεο

πηγη: enikos.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή