Σήμερα: 22/08/2019
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

hlektroniko_tsigaro_2.jpg

Αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα και μια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αποδεικνύεται επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία, έστω κι αν το μείγμα δεν περιέχει νικοτίνη

Μαίρη Μπιμπή

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και έχει πλασαριστεί ως μια ασφαλέστερη εκδοχή του συμβατικού καπνίσματος, μάλλον δεν είναι!

Αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα και μια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αποδεικνύεται επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία, έστω κι αν το μείγμα δεν περιέχει νικοτίνη.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια δημοσιεύουν την έρευνά τους στο Radiology.

Οι ειδικοί για να μελετήσουν τη μεσοπρόθεσμη επίπτωση του ατμίσματος έκαναν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) σε 31 υγιείς μη καπνιστές πριν και μετά από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με μείγμα που δεν περιείχε νικοτίνη. Συγκρίνοντας τα δεδομένα προ και μετά την MRI, το μεμονωμένο επεισόδιο ατμίσματος συντελούσε σε μειωμένη αιματική ροή και εξασθενημένη ενδοθηλιακή λειτουργία στη μηριαία αρτηρία, που διοχετεύει αίμα στον μηρό και τα κάτω άκρα.

Το ενδοθήλιο που αποτελεί τον εσωτερικό χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων, είναι καίριας σημασίας για την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αν καταστραφεί ή τραυματιστεί, οι αρτηρίες σκληραίνουν και η ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο μπορεί να περιοριστεί σημαντικά συντελώντας τελικά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ενώ τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σχετικά αβλαβή, η διαδικασία του ατμίσματος μπορεί να μεταμορφώσει σε τοξικές ουσίες την προπυλενογλυκόλη και την γλυκερόλη. Πέρα από τις επιβλαβείς δράσεις της νικοτίνης, αποδείξαμε ότι το άτμισμα έχει μια ξαφνική, άμεση επίδραση στην αγγειακή λειτουργία του σώματος και μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Felix W. Wehrli, καθηγητής Ακτινολογίας και Βιοφυσικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Το μείγμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που εξέτασαν οι ερευνητές περιείχε προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη, με επίγευση καπνού, αλλά όχι νικοτίνη. Κάθε εθελοντής έκανε 16 «ρουφηξιές» των τριών δευτερολέπτων έκαστη. Για να αξιολογήσουν οι ειδικοί την αγγειακή αντίδραση, είχαν σφίξει τον μηρό των συμμετεχόντων με έναν επίδεσμο και στη συνέχεια μέτρησαν πόσο γρήγορα έρεε το αίμα μετά την αφαίρεση του επιδέσμου από τον μηρό. Ομοίως δια της MRI έλεγξαν την μηριαία αρτηρία και τις φλέβες του ποδιού πριν και μετά από κάθε άτμισμα για να αξιολογήσουν την αλλαγή της αγγειακής λειτουργίας.

Εν συνεχεία έγινε στατιστική ανάλυση για να καθοριστούν οι διαφορές στην αγγειακή λειτουργία προ και μετά το άτμισμα. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, 34% μείωση της διαστολής της μηριαίας αρτηρίας, ενώ σημειώθηκε και 17,5% μείωση στην μέγιστη ροή αίματος, 20% μείωση την οξυγόνωση των αγγείων και 25,8% μείωση στην επιτάχυνση του αίματος μετά την αφαίρεση της επίδεσης (η ταχύτητα με την οποία το αίμα επέστρεψε στην κανονική ροή μετά τη συστολή).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων», υπογραμμίζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alessandra Caporale, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Δομικής, Παθολογικής και Λειτουργικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Και προσθέτει ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται ως μη επιβλαβή για την υγεία και πολλοί ατμιστές έχουν πεισθεί ότι εισπνέουν ατμό νερού. Αλλά, τα διαλυτικά, οι γεύσεις και άλλα πρόσθετα στα υγρά, όταν θερμαίνονται επιτίθενται πολλαπλώς στο αναπνευστικό σύστημα και τα αιμοφόρα αγγεία».

πηγη: ygeiamou.gr

 

Ετικέτες

eyrv.jpg

Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Αυγούστου. Συνολικά, θα καταβληθούν 67,4 εκατ. ευρώ σε 153.379 δικαιούχους.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Ιουλίου και αυτή έχει εγκριθεί. Η πληρωμή αφορά 279.014 νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 738.000 μέλη. Το συνολικό ποσό είναι ύψους πάνω από 33,84 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου θα καταβληθούν το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε 1.629 δικαιούχους, συνολικού ποσού περίπου 383.000 ευρώ και το επίδομα ομογενών σε 8.656 δικαιούχους, συνολικού ποσού περίπου 304.000 ευρώ, για τον Αύγουστο.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Ιουλίου. Συνολικά, θα καταβληθούν 57,6 εκατ. ευρώ σε 272.643 δικαιούχους-νοικοκυριά με περισσότερα από 482.000 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, την Τρίτη 27 Αυγούστου, θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Σεπτεμβρίου σε 34.240 δικαιούχους, συνολικού ποσού περίπου 10.75 εκατ. ευρώ.

πηγη: newsbeast.gr

Ετικέτες

-1-696x463.jpg

Υπό τη στενή παρακολούθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί το προσεχές διάστημα η οικονομία της Αργεντινής, μετά από τα ανεπιθύμητα και ανησυχητικά για τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους αποτελέσματα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών.

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή και είμαστε σε συνομιλίες με τις αρχές», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ χορήγησε μαζική χρηματοπιστωτική “βοήθεια” στη χώρα υπό τη μορφή ενός δανείου ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να υπαγάγει και πάλι την Αργεντινή υπό την εποπτεία του.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο, το ΔΝΤ αποδέσμευσε 5,4 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας στα 38,9 δισ. δολάρια τη “βοήθεια” που έχει δώσει μέχρι σήμερα στην Αργεντινή για να αντιμετωπίσει δύο νομισματικές κρίσεις το 2018.

Οικονομία και πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Η οικονομία της Αργεντινής έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο (25,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 54,4% τους δώδεκα τελευταίους μήνες), η κατανάλωση μειώνεται, καταστήματα κλείνουν και η φτώχεια (32% το 2018) και η ανεργία (10,1% φέτος) αυξάνονται.

Στον απόηχο της βαριάς ήττας του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου, και υπό τις πιέσεις των διεθνών ισχυρών οικονομικών και πολιτικών κέντρων, το αργεντίνικο νόμισμα, το πέσο, κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε το Σάββατο έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές κατά τη διάρκεια των οποίων το πέσο έχασε πάνω από το 20% της αξίας του και το αργεντίνικο χρηματιστήριο έχασε πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

πηγη: iskra.gr

Ετικέτες

iran_tanker.jpg

Αναγνωρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί πιέσεις από τους Αμερικάνους για να μην επιτρέψει τον ελλιμενισμό του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ όπου κρατούνταν και έγινε γνωστό πως κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την πλήρη αποδοχή των αμερικανικών αξιώσεων.

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», δήλωσε ο Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.
Mιλώντας στον Ant1, τόνισε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εντούτοις, όπως είπε ο ίδιος, το πλοίο Grace 1 και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ.  «Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», πρόσθεσε, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε, αναφέροντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

πηγη: iskra.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή