Σήμερα: 21/08/2017
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

dasos.jpg

Περισσότερες από 1.000 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος σε χώρες της Ε.Ε. (έως τα μέσα Αυγούστου), αριθμός σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-16, σύμφωνα με το European Forest Fire Information Service (EFFIS). Οσον αφορά την επιφάνεια των καμένων εκτάσεων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: φέτος έχουν καεί σχεδόν 6 εκατομμύρια στρέμματα, έναντι μέσου όρου λίγο πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα την περίοδο 2008-16.

Η θεαματική αύξηση των πυρκαγιών έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση του φαινομένου. Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που η κατάσταση έχει χειροτερεύσει: σειρά μελετών έχει δείξει ότι την τρέχουσα δεκαετία ξεσπούν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες δασικές πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οι φωτιές αυτές διαρκούν πέντε φορές περισσότερο και καίνε εκτάσεις έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με πριν από 30 και 40 χρόνια. To 2015 κάηκαν 40 εκατομμύρια στρέμματα στις ΗΠΑ – αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις του Union of Concerned Scientists στις ΗΠΑ, οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να γίνουν έως και έξι φορές πιο καταστροφικές εντός του 21ου αιώνα.

Θερινές θερμοκρασίες

Κατά την ίδια περίοδο, καταγράφεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο η αυξητική τάση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση για τις θερινές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο από το 1951 έως το 2015 του Τζέιμς Χάνσεν, του διάσημου πρώην κλιματολόγου της NASA και νυν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, η τάση είναι ξεκάθαρη. Η ανάλυση παίρνει ως βάση την περίοδο 1951-80, κατά την οποία οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κατανέμονται ισότιμα μεταξύ φυσιολογικών για την εποχή, κρύων και θερμών. Στις επόμενες δεκαετίες (1983-93, 1994-2004 και 2005-15), η εικόνα αυτή ανατρέπεται. Στην τελευταία περίοδο, οι θερμές θερμοκρασίες κυριαρχούν (φτάνουν τα 2/3 των καταγεγραμμένων), ενώ οι κρύες έχουν περιοριστεί σε μεγέθη μικρότερα από τις πολύ θερμές – μια κατηγορία που το 1951-80 ήταν αμελητέα.

«Είναι σαφής ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον κίνδυνο πυρκαγιάς», δηλώνει στην «Κ» ο Κριστόφ Ορατσιό, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών (EFI). «Οι δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς στις περισσότερες προγνωστικές μελέτες επιδεινώνονται καθώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής». Αυτό, όπως εξηγεί, «ισχύει ειδικά στη Νότια Ευρώπη, αλλά ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από δασικές φωτιές θα γίνουν πιο ευάλωτες, καθώς θα επιμηκύνονται οι περίοδοι ξηρασίας και οι καύσωνες και θα ενισχύονται οι άνεμοι κατά τη ζεστή περίοδο».

Σύμφωνα με τον ειδικό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών, οι δράσεις που απαιτούνται είναι «η ενεργός διαχείριση των δασών με σκοπό τη μείωση της καύσιμης ύλης, η αυξημένη ετοιμότητα, ακόμα και σε περιοχές που είχαν σπάνια φωτιές στο παρελθόν, και η επανεξέταση των αιτιών των πυρκαγιών στο πλαίσιο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής» και του τρόπου που επηρεάζει τα δάση.

Η τελευταία δημοσιευμένη Εθνική Αξιολόγηση του Κλίματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει με σαφή τρόπο την κλιματική αλλαγή με την αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «ειδική ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα αυξημένης όχλησης των δασών εξαιτίας της ξηρασίας και των πιο ζεστών θερμοκρασιών, που μπορούν να προκαλέσουν τόσο δασικές πυρκαγιές όσο και θάνατο δέντρων». Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» ότι τα επεισόδια ξηρασίας στο μέλλον θα συνοδεύονται από θερμότερες συνθήκες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες

tsakalotos-vouli.jpg

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί στο φουλ τη «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών για να αντιμετωπίσει την υστέρηση των εσόδων. Τον Αύγουστο οι κατασχέσεις άγγιξαν τις 1.000 την ημέρα!

Έσοδα 25,7 δισ. ευρώ ψάχνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος από το τέλος Αυγούστου ως την εκπνοή του έτους για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και να αποκρουστούν οι πιέσεις για νέα μέτρα το 2018.

Παρότι η «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση δουλεύει στο φουλ -στις αρχές Αυγούστου είχαν αγγίξει τις 1.000 τη μέρα– στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για το ξαφνικό «μπλακ άουτ» στα έσοδα τον Ιούλιο. Η υστέρηση ήταν συνολικά 730 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η τρύπα ήταν 340 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την πρώτη δόση.

Με τη φοροδοτική ικανότητα εξαντλημένη και την «οικονομική κόπωση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων να γίνεται πλέον αντιληπτή και από την κυβέρνηση οι υποχρεώσεις που έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι είναι πολλές:

-Aμέσως μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου το επόμενο τετράμηνο που ακολουθεί κρύβει συνολική επιβάρυνση 7,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

-Περίπου 2,5 εκατομμύρια θα πρέπει να συμπληρώσουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος των 3,4 δισ. ευρώ με την πληρωμή των δύο επόμενων δόσεων (Σεπτέμβριο και Νοέμβριο) αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

-Εκτός από τον φόρο εισοδήματος 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 θα μπουν στα ταμεία του κράτους.

Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται τον Δεκέμβριο με τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα επιβαρύνουν επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με επιπλέον φόρο 1,1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν και φέτος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με δεδομένο ότι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται από 35 έως 40% την περίοδο 2010 – 2016.

Ρεκόρ κατασχέσεων
Παρά τη φετινή υστέρηση τα φορολογικά έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών πάνε καλά καθώς το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης παραμένουν οι κατασχέσεις που αγγίζουν τις τελευταίες μέρες τις 1.000 την ημέρα.

Ως εκ τούτου, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα από άμεσους φόρους προηγούμενων ετών καταγράφουν υπέρβαση του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ ενώ αυτά από έμμεσους φόρους υπερέβησαν το στόχο κατά 68 εκατ. ευρώ.

Πηγή: iskra.gr

Ετικέτες

_χάρτης_των_κροίσων_και_οι_φορολογικοί_παράδεισοι.jpg

Ενώ ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος κινείται σήμερα σε ιστορικά υψηλά, οι εισοδηματικές ανισότητες στον δυτικό κόσμο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Αυτή είναι πραγματικότητα που καταγράφεται σε μια σειρά από έρευνες διεθνών οργανισμών. Εν ολίγοις η πίτα μεγάλωσε, αλλά δεν μοιράζεται δίκαια.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), την οποία επικαλείται το “Βήμα της Κυριακής”, υπάρχουν “κρυμμένα” σε φορολογικούς παραδείσους συνολικά κεφάλαια αξίας περίπου 9 τρις ευρώ, δηλαδή ποσό 70% υψηλότερο από το συνολικό πλούτο που κατέχει σήμερα το 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, εκτιμάται πως οι “έχοντες” μέσω των offshore αποφεύγουν φόρους περίπου 3,5 τρισ. δολαρίων ετησίως. Με δεδομένη την υποκριτική, σε πολλές περιπτώσεις στάση των κυβέρνησεων για την καταπολέμηση του φαινόμενου, οι πλούσιοι απλά γίνονται πλουσιότεροι. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2000 ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 155% και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων κατά 216%.

Όπως προκύπτει από την απογραφή της Wealth X για το 2017 οι υπερπλούσιοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. Δολαρίων που διαθέτουν συνολική περιουσία 27 τρισ. δολάρια αυξήθηκαν κατά 3,5% το τελευταίο 12μηνο φτάνοντας τα 226.540 άτομα, δηλαδή 0,003% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με την Wealth X έχουν καταγραφεί 2.397 δισεκατομμυριούχοι. Με συνολική περιουσία 7,37 τρισ. δολαρίων, αυτό το κλειστό κλαμπ ελέγχει πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν που κατέχουν 3,5 δισ. άνθρωποι (6,1 τρισ. Δολάρια).

Βάσει των δεδομένων της BCG, το τελευταίο 12μηνο, οι πλούσιοι αύξησαν κατά 3,7%, στα 10,3 τρισ. Δολάρια, τον πλούτο που έχουν “κρυμμένο” στα κορυφαία “offshore” κέντρα του πλανήτη. Η Ελβετία με 2,4 τρισ δολάρια παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των offshore, καθώς καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 24% των συνολικών “κρυμμένων” κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελβετία βρήκε “καταφύγιο” και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων, τα οποία σύμφωνα με εσωτερικές έρευνες των ελβετικών τραπεζών και οίκων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ. Το 60% εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα.

Άλλα “αγαπημένα” offshore κέντρα, κυρίως για τους πλούσιους της Ασίας, είναι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ τα κεφάλαια της Βόρειας Αμερικής επιλέγουν κυρίως την Καραϊβική και τον Παναμά. Οι έχοντες της Λατινικής Αμερικής επιλέγουν κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, είναι ένας ανερχόμενος φορολογικός παράδεισος, μια “νέα Ελβετία”, όπως τις αποκαλούν, κάτι που είναι εμφανές για παράδειγμα στην περίπτωση της Πολιτείας της Νότιας Ντακότα.  

Πηγή: tvxs.gr

Ετικέτες

boston.jpg

Περίπου 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν χθες, κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ μία εβδομάδα μετά τις ταραχές στο Σάρλτοσβιλ και τις δηλώσεις Τραμπ που ακολούθησαν. 

Οι αντιφασίστες, που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει θέση για το μίσος» και «γυρίστε σπίτια σας, ναζί», καταγγέλλοντας τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βοστόνης, σε κοντινή απόσταση από την πορεία των ακροδεξιών. 

Στην «απέναντι όχθη», στη συγκέντρωση των ακροδεξιών δεν ήταν παρά μερικές δεκάδες, παρά τις υψηλές προσδοκίες των διοργανωτών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί από νωρίς προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στις δύο συγκεντρώσεις.

Όταν οι αστυνομικοί επενέβησαν ώστε να εξασφαλίσουν την ήρεμη αποχώρηση των ακροδεξιών ξέσπασαν αψιμαχίες με τους αντιφασίστες.

Οι αντιφασίστες που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση γκλομπς και άλλων μέσων καταστολής.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών τους οποίους κατηγόρησαν ότι υπερασπίζονται τους ναζί, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Όπως έγραψε η εφημερίδα Boston Globe, 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν. 

Σημειώνεται ότι για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών, οι δημοτικές αρχές είχαν επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους και περιορισμένη διάρκεια δύο ωρών. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων γιατί δεν καταδίκασε ευθέως τους νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ, αντέδρασε στις εικόνες των συμπλοκών και ανάρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter: «Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί ταραχοποιοί (που στρέφονται) κατά της αστυνομίας στη Βοστόνη. Οι αστυνομικοί φάνηκαν σκληροί και ικανοί. Ευχαριστώ».

Τόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας, όσο και ο δημοκρατικός δήμαρχος Μάρτι Ουόλς εξέφρασαν την ανακούφισή τους διότι αποφεύχθηκε το επίπεδο της βίας που ξέσπασε στη Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο που κατέληξε στη δολοφονία μίας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων 19 ανθρώπων από νεοναζί που έπεσε με το αυτοκίνητο του σε συγκεντρωμένους αντιφασίστες.

Πηγή: tvxs.gr

 

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή