Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 09:58

ΓΑΛΛΙΑ Το Σάββατο η κινητοποίηση στο Παρίσι ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας

Γράφτηκε από τον

afisa-paris-02.jpg

Κινητοποίηση αγωνιστικού συντονισμού οργανώνουν μεθαύριο Σάββατο 17 Οκτώβρη στο Παρίσι μια σειρά κλαδικές και εδαφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γαλλία.

Με σύνθημα «Για την εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια», καλούν σε συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση και σεβασμό των αναγκών όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως μορφής εργασίας. Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, που από τη μία παραδίδει την Υγεία στα νύχια των μεγαλοεπιχειρηματιών ενώ η πανδημία απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερες χιλιάδες απλού λαού, από την άλλη χαρίζει νέα προνόμια και επιχειρηματικά «κίνητρα» στο κεφάλαιο, φορτώνοντας και τη νέα ύφεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Στην κινητοποίηση καλούν μεταξύ άλλων οι Ομοσπονδίες Χημικής Βιομηχανίας, Εμπορίου και Υπηρεσιών, Εργαζομένων σε Κοινωνικούς Οργανισμούς, Δημόσιων Υπηρεσιών, Βιομηχανιών Βιβλίου - Χάρτου και Επικοινωνιών, Ορυχείων και Ενέργειας, Υγείας. Ακόμα, τα Εργατικά Κέντρα Αλπ ντε Οτ Προβένς (νοτιοανατολικά), Μπους ντι Ρον (νότια), Νορ (βόρεια), Σερ (κεντρικά), Ιντρ (κεντρικά), αλλά και Λουαρέ, Ταρν-ε-Γκαρόν, Βαλ ντε Μαρν, Ο-ντε-Σεν κ.ά. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης μια σειρά πρωτοβάθμια συνδικάτα από κλάδους όπου οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις δεν συμμετέχουν, όπως το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών από τις Βερσαλίες (προάστιο του Παρισιού), το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Αστικές Συγκοινωνίες κ.λπ., όπως και οργανώσεις που συσπειρώνουν ανέργους.

Κορύφωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων

Η μεθαυριανή κινητοποίηση αποτελεί την κορύφωση αγωνιστικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες σε διάφορες περιοχές και κλάδους (π.χ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία στις 6 Οκτώβρη οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από τα τοπικά γραφεία της Ένωσης Βιομηχάνων στη Λιόν), ενώ επιδιώκεται να αποτελέσει σταθμό και για τη συνέχεια (π.χ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Ορυχεία και Ενέργεια ήδη καλεί σε απεργία στις 3 Νοέμβρη).

Η κινητοποίηση γίνεται λίγες βδομάδες μετά το νέο «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση Μακρόν, τάζοντας στη μεγαλοεργοδοσία μια σειρά από επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και αντεργατικές ανατροπές (π.χ. νέα μέσα υπονόμευσης κλαδικών συμβάσεων, εργαλεία περαιτέρω χτυπήματος των μισθών), ενώ με φόντο την πανδημία αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας μεγαλώνει τραγικά τα αδιέξοδα για όσους δεν μπορούν να στραφούν σε ιδιωτικές δομές, ενώ τα ανεπαρκή πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε σχολεία και χώρους δουλειάς γιγαντώνουν την ανασφάλεια - για παράδειγμα, όπως και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν και μαζικά τεστ.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή