Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 19:18

Απτόητοι οι διαδηλωτές σε Πόρτλαντ και Σιάτλ

Γράφτηκε από τον

racial-injustice-seattle.jpg

Από την καταστολή συγκέντρωσης στο Σιάτλ το περασμένο Σάββατο

Πηγή: Associated Press

Δεν φαίνεται να κάμπτει το ηθικό και το αγωνιστικό φρόνημα χιλιάδων Αμερικανών διαδηλωτών, η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να τους τρομοκρατήσει με κλιμάκωση της κρατικής βίας σε μεγάλες πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες. Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, σχεδόν κάθε εθνοτικής και φυλετικής καταγωγής, συνέχισαν και χτες τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως κάνουν σχεδόν κάθε μέρα, επί περίπου δύο μήνες, παλεύοντας ενάντια στην αστυνομική βία, στο ρατσισμό, στις κοινωνικές ανισότητες που είναι σύμφυτα με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Χτεσινή αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ» πως έφθασαν το Σαββατοκύριακο στο Πόρτλαντ πάνω από 100 πάνοπλοι ομοσπονδιακοί πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, της Τακτικής Μονάδας Συνοριοφυλάκων (BORTAC), αλλά και της αστυνομίας τελωνείων (CBP), επιβεβαίωσε το πολεμικό κλίμα που βιώνουν οι διαδηλωτές στο Πόρτλαντ (ξυλοδαρμό, συλλήψεις χωρίς λόγο, απαγωγές, σφαίρες καουτσούκ, βροχή δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού, κ.ά.). Παρόμοιες πάνοπλες δυνάμεις, καθώς και πράκτορες της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (SOG) φαίνεται πως αναπτύχθηκαν και στο Σιάτλ, άλλη μία πόλη με μαχητικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Στη διάρκεια χτεσινής κινητοποίησης στο Πόρτλαντ δεν έλειψαν τα επεισόδια, οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, η ρίψη μολότοφ κοντά στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, αλλά και η έντονη διαμαρτυρία του «Δημοκρατικού» δημάρχου της πόλης Τεντ Γουίλερ, για την κλιμάκωση της κρατικής βίας σε βάρος διαδηλωτών που κινητοποιούνται, στο σύνολό τους, ειρηνικά. Ο Γουίλερ, μαζί με τον επίτροπο αστυνομίας της πόλης Τζο Αν Χάρντεστι, ζήτησαν άμεσα συνάντηση με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για να συζητήσουν τις δυνατότητες... «εκεχειρίας»(!) και απομάκρυνσης των πολλών δεκάδων πάνοπλων παραστρατιωτικών πρακτόρων και αστυνομικών των Ειδικών Δυνάμεων.

Χτες, πάντως, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανάπτυξη παραστρατιωτικών δυνάμεων σε μεγαλουπόλεις της χώρας με ισχυρό κίνημα διαδηλωτών, ψελλίζοντας τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «ασφάλειας και τάξης».

Από την καταστολή συγκέντρωσης στο Πόρτλαντ την περασμένη Κυριακή Από την καταστολή συγκέντρωσης στο Πόρτλαντ την περασμένη Κυριακή
Πηγή: Associated Press
πηγη: 902.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή