Σήμερα: 17/02/2020
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 12:18

ΗΠΑ Το Κογκρέσο περιορίζει την δυνατότητα του Τραμπ να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν

Γράφτηκε από

202002130930483587-640x419.jpg

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα, με τις ψήφους και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, το νομοσχέδιο με το οποίο περιορίζεται η εξουσία του προέδρου να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν, σε μια ακόμη ένδειξη των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων που μαίνονται. Το νομοσχέδιο καταρτήστηκε από δημοκρατικούς γερουσιαστές, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης.

Το «Ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών», που πρόκειται τώρα να σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με το Ιράν, εκτός και αν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο ή δώσει την έγκρισή του για τη χρήση στρατιωτικής βίας. Υποχρεώνεται επίσης ο πρόεδρος, πριν ξεκινήσει οποιονδήποτε «επιθετικό πόλεμο», να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που είναι ο μοναδικός θεσμός, με βάση το Σύνταγμα, που έχει την εξουσία να κηρύττει πόλεμο.

Το κείμενο εγκρίθηκε με ψήφους 55 υπέρ έναντι 45 κατά, αφού στηρίχθηκε και από οκτώ Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος διατηρεί την εξουσία να διατάξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην περίπτωση μιας «επικείμενης» επίθεσης εναντίον της χώρας.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή