Σήμερα: 21/10/2020
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 21:48

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ Υπογράφτηκε η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας

Γράφτηκε από

trump-us-china-trade.jpg

Με την υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, τα παζάρια Ουάσιγκτον και Πεκίνου μπήκαν σε νέα φάση.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε στο Λευκό Οίκο, μετά από πολύμηνες διεργασίες και διαφωνίες, που σε αυτήν τη φάση φαίνεται να κατέληξαν σε έναν πρώτο συμβιβασμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν υπογράψει το κείμενο που διαπραγματεύονταν επί μήνες οι δύο πλευρές, προειδοποίησε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στο Πεκίνο εδώ και περίπου δύο χρόνια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας: «Διατηρούμε τους δασμούς, αλλά θα δεχόμουν να τους καταργήσω εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη Φάση 2», είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας: «Θα τους διατηρήσω, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε κανένα χαρτί στα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε».

Στη «Φάση 2» θα μπουν στη διαπραγμάτευση ζητήματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας, με την αντιπαράθεση να αναμένεται σε κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα 5G και η ηλεκτροκίνηση.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Λιου Χε διάβασε μια επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε ότι η εμπορική συμφωνία είναι «καλή για όλον τον κόσμο».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Xinhua», «Reuters»)

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή