Σήμερα: 12/07/2020
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 09:00

ΗΠΑ: Μέτρα κατά της Κούβας, για τη στήριξή της στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο Τζον Μπόλτον

Γράφτηκε από

john-bolton.jpg

O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον

Πηγή: Associated Press

Τη σκλήρυνση των μέτρων κατά της Κούβας εξήγγειλε χτες, από την έδρα της ένωσης των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, στο Μαϊάμι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον. Ο τόπος και η ημερομηνία ήταν συμβολικά, στην 58η επέτειο της αποτυχημένης εισβολής το 1961 στην Κούβα, που ήταν η πρώτη ηχηρή ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ήπειρο.

Τα μέτρα αιτιολογούνται ως βήμα για να τελειώσει «η τρόικα της τυραννίας Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα», που εμφανίζονται ως «απειλές κατά της ασφάλειας στην περιοχή». Ειδικά η Κούβα σημειώνεται ότι στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας και γι' αυτό πρέπει να τιμωρηθεί». Ταυτόχρονα, τα μέτρα εντάσσονται και στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες ανταγωνιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η ΕΕ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Ο Μπόλτον μίλησε σε κοινό αποτελούμενο από μέλη της αντικουβανικής μαφίας και προερχόμενους από τη Βενεζουέλα και ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανοίξει τη δυνατότητα δικαστικών προσφυγών κατά επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κούβα, σε εδάφη που κατασχέθηκαν από Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις κατά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Το ζήτημα είχε προαναγγείλει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο και αφορά επιχειρήσεις τόσο του Καναδά όσο και χωρών της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία που έχουν δραστηριότητες στο νησί, σε κλάδους όπως η εξορυκτική βιομηχανία (π.χ. καναδικές επιχειρήσεις στο νικέλιο) ή στον κλάδο του τουρισμού (μεγάλες ισπανικές ξενοδοχειακές μονάδες).

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται λόγος για πάνω από 6.000 επιβεβαιωμένες προσφυγές που θα πλήξουν πολλές επιχειρήσεις από τις προαναφερόμενες, που έως σήμερα αποφεύγουν (με εξάμηνες παρατάσεις) τις κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος «Χελμς Μπάρτον» (κεφ. 3) στο πλαίσιο του πολύμορφου αποκλεισμού του νησιού.

Αντίδραση από την ΕΕ

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της ΕΕ, μέσω επιστολής από τις 10 Απρίλη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και της Ευρωπαίας επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των μέσων που έχει στη διάθεσή της» και προειδοποιούν ότι «κάθε προσφυγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων θα ακολουθήσει πιθανότατα προσφυγή εκ μέρους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χτες οι ίδιες μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσαν ότι «η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών (...) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους και τους Καναδούς που επιχειρούν οικονομικά στην Κούβα (...) και δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα σπιράλ ανώφελων δικαστικών διώξεων». Πάντως, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την αμερικανική ήπειρο Κίμπερλι Μπρέιερ είπε ότι «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα θιγούν», επειδή δεν ασχολούνται με κτίρια ή αγαθά που εθνικοποιήθηκαν στο νησί μετά την Επανάσταση του 1959.

πηγη: 902.gr