Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 13:49

Ευρωκοινοβούλιο: «Στοπ» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Γράφτηκε από

286903-20031475.jpg

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Άγκυρας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

Στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «ασήμαντη» για την Άγκυρα την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η δείχνει την ακροδεξιά τάση του ΕΚ».

H εισηγήτρια της πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο, Κάτι Πίρι, ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση Ευρωπαίων βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη, οι οποίοι ζήτησαν ψήφισμα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που ζητούσε να τεθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η εισηγήτρια του φακέλου για την ενταξιακή πορεία της χώρας Κάτι Πίρι, περιέγραψε την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Έχουμε ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Κράτος Δικαίου δεν  υπάρχει, συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι εξακολουθούν να φυλακίζονται. Γι’ αυτό επίσημα ζητάμε από την ΕΕ να αναστείλει τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας. Πρόκειται για παρωδία!», δήλωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πορεία γυναικών που δέχθηκε επίθεση από το καθεστώς Ερντογάν. «Τι θα γίνει με τον Ντεμιρτάς, τον Οσμάν Καβαλά και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου που βρίσκονται στη φυλακή, τα μέλη των ΜΚΟ, τους χιλιάδες που καταδικάστηκαν χωρίς δίκαιη δίκη, τις θαρραλέες γυναίκες που την Ημέρα της Γυναίκας βγήκαν στους δρόμους και είχαν να αντιμετωπίσουν τις σφαίρες;», είπε. «Έχει φτάσει η στιγμή και την Παρασκευή που θα υπάρξει η συνάντηση είναι η στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η στρατηγική».

 

Εξ ονόματος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μελάνια Γκαμπριέλα Σιοτ δήλωσε ότι: «Ακούμε τα σαφή μηνύματα που ανακύπτουν από το ψήφισμά σας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία μας ανησυχεί, όπως και η ολίσθηση σε σχέση με το θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο του 2016, το Συμβούλιο καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και τάχθηκε υπέρ των δημοκρατικών Αρχών. Η Τουρκία αντιμετώπισε απειλή, αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την απόπειρα είναι δυσανάλογα. Μας οδηγεί δυστυχώς σε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Η Τουρκία απομακρύνεται από ευρωπαϊκή πορεία της», τόνισε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το Συμβούλιο τον Ιούνιο 2018 θεώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση έφτασαν σε αδιέξοδο. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτα στην Τουρκία, να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Να διατηρήσουμε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο γιατί εταίρος σε πολλούς τομείς, με συνεργασία προς κοινό συμφέρον, σε θέματα όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση τρομοκρατίας, η ενέργεια, το εμπόριο και άλλα».

Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο ότι «η Τουρκία οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με Κύπρο με βάση το επιπρόσθετο πρωτόκολλο στην συμφωνία σύνδεσης». «Θα τα θέτουμε όλα αυτά τα ζητήματα σε κάθε επίπεδο και θα καταβάλουμε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.

Το λόγο πήρε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ, αλλά να μην ξεχνά ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και στηλιτεύουμε την κατάσταση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Τουρκία οφείλει να προβεί σε δέουσες μεταρρυθμίσεις. Όμως η Τουρκία είναι εταίρος και γειτονική χώρα και συνεργαζόμαστε σε πολλά θέματα. Επίσης, έχει τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό ανά τον κόσμο, υπάρχει ανάμεσά μας αγαστή συνεργασία», τόνισε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο ότι «πρόσφατα υπήρξαν πολλές αλλαγές και θετικά σημάδια στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου και θα γίνει και νέα συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα», αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. «Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει στάση για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας. Να βελτιώσει σχέσεις με όλα κράτη μέλη και ειδικά με την Κύπρο. Η Τουρκική κυβέρνηση να μην προβαίνει σε προκλητικές δράσεις το Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Γιοχάνες Χαν.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr