Σήμερα: 24/08/2019
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 09:07

ΣΕΡΒΙΑ Ο Βούτσιτς δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τα σύνορα του Κοσόβου

Γράφτηκε από

serbia-vucic.jpg

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε συγκέντρωση, στην πόλη Βράνιε, στη Νότια Σερβία, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει τα σύνορα του ανεξάρτητου κράτους του Κοσόβου.

Η αναφορά αυτή έγινε όταν, παρουσίασε τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και τις επιδιώξεις της σερβικής πλευράς, στο διάλογο με την Πρίστινα. «Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε ότι είναι δυνατόν να σωθεί, πρώτα απ όλα τις ζωές των ανθρώπων μας εκεί και να διατηρήσουμε ότι μπορούμε στη σύνθεση της Σερβίας. Δεν θέλουμε σύνορα στο Γιάρινιε και το Μπίρνιακ που χωρίζουν τους Σέρβους από τους Σέρβους. Ναι, δεν αναγνωρίζω τα σύνορα ανεξάρτητου κράτους στο Κόσοβο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η αναφορά του Βούτσιτς σε δύο μόνο συνοριακές διαβάσεις (Γιάρινιε και Μπίρνιακ) που βρίσκονται στο Βόρειο Κόσοβο, όπου αποτελεί πλειοψηφία ο σερβικός πληθυσμός, προϊδεάζει για τους στόχους του Βελιγραδίου, στην διαδικασία «επίλυσης» του ζητήματος του Κοσόβου.

Αναλυτές, επισημαίνουν ότι ο Βούτσιτς έμμεσα αποκάλυψε την πρόθεση της σερβικής ηγεσίας να επιδιώξει, στο διάλογο με την Πρίστινα, την προσάρτηση της συγκεκριμένης περιοχής του βορείου τμήματος του Κοσόβου, στο πλαίσιο της «ανταλλαγής εδαφών» που προωθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της «διευθέτησης» των ανοικτών θεμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωατλαντική τους πορεία.

Όπως και να χει, η αναφορά του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι. «Οι δηλώσεις Βούτσιτς αποτελούν ανοιχτή επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του» έγραψε ο Χαραντινάι σε ανάρτηση του στο Facebook.

Να σημειωθεί ότι, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου απορρίπτει κάθε ιδέα αλλαγής των συνόρων, με ανταλλαγή εδαφών, κάτι που υποστηρίζει ο πρόεδρος του προτεκτοράτου, Χάσιμ Θάτσι.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή