Σήμερα: 16/10/2018
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 07:40

Ο αντίπαλος του Erdogan Muharrem İnce: Με την Γερμανία, την ένταξη σε ΕΕ και τις ΗΠΑ

Γράφτηκε από

ince.jpg

H Deutsche Welle επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον Muharrem İnce κύριο αντίπαλο του Erdogan στις εκλογές.

Μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη την σκιαγράφηση: 

Λίγες μέρες πριν την προεκλογική του ομιλία στην Κομοτηνή ο Muharrem İnce, ισχυρότερος αντίπαλος του Τ. Erdogan στις προεδρικές εκλογές, τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και ζητά πολιτική αλλαγή.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, δεν επέλεξε τυχαία τον μαχητικό ομιλητή Muharrem İnceως αντίπαλο του προέδρου Τayyip Erdogan στις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Σε αντίθεση με τον σχεδόν πάντα μειλίχιο πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, ο καθηγητής φυσικής Muharrem İnce ξέρει πώς να ανεβάσει τους τόνους συμπαρασύροντας το ακροατήριό του ακόμα και με λαϊκιστικές κορώνες.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ομοιότητες με τον πρόεδρο Erdogan στις προεκλογικές του εμφανίσεις. Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW ο σημαντικότερος αντίπαλος του Tayyip Erdogan  αρνείται ωστόσο κάθε ομοιότητα με τον τούρκο πρόεδρο:

“Εγώ διαβάζω βιβλία, εκείνος μόνο περιλήψεις. Έχω πάρει πτυχίο, πιστεύω στη δημοκρατία, επιθυμώ μια ελεύθερη Τουρκία και πιστεύω στη επιστήμη. Τι κοινό μπορεί να έχουμε; Αν όμως μου επιτεθεί κάποιος απαντώ στην ίδια γλώσσα. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό κοινό που έχω με τον Ταγίπ Ερντογάν”.

Ο Muharrem İnce, ο οποίος θα μιλήσει στις 31 Μαΐου, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, στην Κομοτηνή ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας, εμφανίζεται βέβαιος για την επιτυχία του στις προεδρικές εκλογές και ισχυρίζεται ότι δεν λέει προεκλογικά ψέματα.

Αναφερόμενος στο κουρδικό ζήτημα υπόσχεται ότι θα επιλυθεί, πάντα όμως μέσα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο: “Θα τα καταφέρουμε, πιστεύω στην δύναμη της αλλαγής”, δηλώνει με αισιοδοξία.

“Δεν θα είναι πλέον η εξουσία ενός ανδρός”

Στη συνέντευξη ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζει σε λίγες λέξεις τις βασικές του αρχές: “Ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη”. Σε ερώτηση για το πώς οραματίζεται τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ο Muharrem İnce απαντά:

“Σε ποια κατεύθυνση να κινηθούμε; Μα προς την ΕΕ. Με ποιο τρόπο; Με δημοκρατία και ατομική ελευθερία. Δεν θα είναι πλέον η εξουσία ενός ανδρός και εκείνων που τον βοηθούν, αλλά ένας ισχυρός επικεφαλής με μια ικανή ομάδα συνεργατών”.

Ως προς τις σχέσεις με τη Γερμανία ο Muharrem İnce δηλώνει με σαφήνεια: “Επιθυμούμε καλές και στενές σχέσεις. Η ενσωμάτωση δεν με ενοχλεί, με χαροποιεί. Έχουμε πολλούς φίλους στη Γερμανία, εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και 70.000 επιχειρηματίες. Δεν έχει κανένα νόημα να ασκείται κριτική στην Άγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις”.

Σε ερώτηση σχετικά με τη Συρία, τον εμφύλιο και τις σχέσεις με τον πρόεδρο Assad ο υποψήφιος του CHP επικαλείται τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έλεγε “Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο” και τονίζει: “Που σημαίνει ότι θέλουμε ειρήνη με τη Συρία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συναντηθώ με τον πρόεδρο Άσαντ (σ.σ. όπως ο Τ. Ερντογάν). Στη Τουρκία ζουν σήμερα 4 εκατ. Σύροι πρόσφυγες και η Τουρκία δεν έχει πρέσβη στη Δαμασκό. Δεν μπορεί να είναι σωστό αυτό. Πώς θα φροντίσουμε τους πρόσφυγες όταν δεν έχουμε συνομιλητή; Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μην επιθυμώ συνάντηση”.

Νεφσίν Μενγκού / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή