Σήμερα: 17/01/2018
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 07:57

Μία ψήφος έκρινε το αποτέλεσμα για το Obamacare

Γράφτηκε από

_ψήφος_έκρινε_το_αποτέλεσμα_για_το_Obamacare.jpg

Με απολύτως οριακή ψηφοφορία (51 ψήφοι υπέρ έναντι 50 κατά, με το αποτέλεσμα να κρίνει η διπλή ψήφος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς), η Αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε την εκκίνηση της συζήτησης για την αλλαγή του νόμου για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, γνωστού ως Obamacare (είχε υιοθετηθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα).

Από τα αξιοσημείωτα ήταν η παρουσία και η θετική ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου και μέχρι πρόσφατα ανάρρωνε στο σπίτι του από χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση θρόμβου πάνω από το αριστερό του μάτι.

Ο Μακέιν συνηθίζει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ, ενώ κατά το παρελθόν είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο.

​Το αποτέλεσμα ανακούφισε τον πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε ασκήσει ισχυρή πίεση στους γερουσιαστές του κόμματος προκειμένου να υπερψηφίσουν την έναρξη της διαβούλευσης. Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, ο Τραμπ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «ένα μεγάλο βήμα».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το οριακό αποτέλεσμα εγείρει αμφιβολίες εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν τις ψήφους που απαιτούνται για τη συνέχεια, ενώ η ισχνή «νίκη» Τραμπ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως καταργείται το Obamacare αλλά, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε συγκεκριμένες διατάξεις της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Σημειώνεται πως οι πιο μετριοπαθείς ανησυχούν ότι η κατάργηση του Obamacare θα έχει σημαντικό κόστος για τους Αμερικανούς πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Εκτιμάται πως η αλλαγή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θα αφήσει ανασφάλιστους πάνω από 22 εκατ. Αμερικανούς.

Πηγή: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή